начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Липсващ наследник

Казуси за недвижими имоти

Липсващ наследник

Мнениеот Янев » 20 Сеп 2004, 11:51

Привет! Много се надявам някой от Вас да ми бъде полезен, за което предварително благодаря! Въпросът ми е следния:
Ще продаваме земя. Единият от наследниците повече от 15 години води скитнически живот по собствено желание. От 5 години вече изобщо дирите му се губят. Никой от близките не го е виждал или чувал за него. Живеем в малък град и институциите знаят за това, но не писмено /за жалост/. Нашият близък има обаче две деца, които са с постоянен адрес, пълнолетни и т. н. Въпросът ми е как можем да продадем земята, не може ли децата да представляват изчезналия. Търсихме го и с частен детектив, но резултат никакъв. Може вече и да не е между живите!? Много моля, дайте ни съвет какво да правим?
Янев

Re: Липсващ наследник

Мнениеот shveda » 20 Сеп 2004, 20:04

Обърнете се към адвокат и преценете дали да поискате изчезналият да бъде обявен за безизвестно изчезнал или за починал. Това са охранителни производства, подсъдни на Районен съд по последното местоживеене на изчезналия.
shveda
Потребител

Мнениеот monteskio_ » 20 Сеп 2004, 22:26

Точно така е , аккто каза колегата SHVEDA

monteskio
monteskio_

Мнениеот Deputy_Major » 21 Сеп 2004, 09:37

В подкрепа на колегите ще добавя само, че това е едниственият начин децата на Вашия сънаследник да го предствляват валидно в сделката.Така или иначе няма открито наследство.
Deputy_Major

Мнениеот Mi-Lena » 21 Сеп 2004, 11:54

Представителството на лицата с неизвестно местожителство пред съд е регламентирано в чл.16 ал.5 ГПК, а на безвестно изчезналите в ал.4.
Тъй като разпоредбата е в Общите правила на ГПК, то съгл.чл.434 ГПК тя е валидна и за охранителните производства, каквото е нотариалното, чрез което ще извършите продажбата на недв.имот.
Обърнете се (съсобствениците) с молба към районния съд по последно местожителство (а най добре е да я подпишат и низходящите му, ако са пълнолетни) за назначаване на представител.
Mi-Lena

Мнениеот Deputy_Major » 21 Сеп 2004, 12:17

Съгласен съм с колегата Mi-Lena и все пак , за прецизност : текста на чл.16 ГПК коментира безвестно изчезнали и обявени за отсъстващи, което вярвам всички разбираме е правно състояние което се прогласява по съответен ред. Едва след това може да намери приложение разпоредбата на чл.16, ал.4 ГПК.
Deputy_Major

Мнениеот monteskio_ » 21 Сеп 2004, 12:35

Драга МИ-лена,
Представителят съгл. чл. 8 ЗЛС извършва действия на управление с цел запазване на интересите н апредставлявания. В този ред на мисли представителят не разполага с власт да извършва разпоредителни действия.
Така, че разрешението на казуса е едибнствено в отправяне на искане за обявяване на неговата смърт.

MONTESKIO
monteskio_

Мнениеот Mi-Lena » 21 Сеп 2004, 13:05

Колега, monteskio,
Да разбирам ли, че особеният представител по чл.16 ал.4 или 5 ГПК назначен от съда в делбено производство не може да сключи спогодба за поставяне в дял другиму на съсобствения имот т.е. да се разпореди с ид.ч. на представлявания ?
Mi-Lena

Мнениеот Deputy_Major » 21 Сеп 2004, 13:27

Само ще допълня , че в съображение влиза и чл.11, ал.2 ЗЛС, но считам, че ако се докаже безспорна полза за отсъстващия съдът може да разреши разпоредителна сделка чрез лицата, които са въведени във владение на имотите му.
Колега Ми - Лена считам, че следва да прочетете текстовете на ЗЛС.
Deputy_Major

Мнениеот monteskio_ » 21 Сеп 2004, 13:32

Колежке Mi-Lena,
Особен представител по реда на чл. 16 ГПК се назначава на лице, което е страна по дело! В казуса по -горе няам завеено дело! Това първо. Второ, законодателят изрично е подчертал в какво се състои представителната власт на представителя.
Срв. чл. 8 чл.9 чл. 14 ЗЛС. Съгласно чл. 8 ЗЛС представителят извършва действия на управление с цел запазване интересите на лицето,което представлява.
Също така съгл. чл. 11 ал.2 вр.чл. 9 ЗЛС въведените във воъвод роднини н емогат да извършват действия на разпореждане.
И едва с обявяване на смъртта на едно лице - чл.14 ЗЛС - се открива наследството с всички свои последици - приемане на наследството и разпореждане с него.
А сега конкретно на вашият въпрос:
Представителят защитава интересите на представлявания .За хипотезата н аал.4 н ачл. 16 ЗПК - важи , това, което написах по горе - чл. 8 чл. 9 ЗЛС.
В този ред на мисли ще си позволя да Ви отговоря с въпрос:
В интерес ли е на представляваният да се сключи спогодба?
По какъв начин следва да бъде доказан този интерес?

МОНТЕСКИО
monteskio_

Мнениеот monteskio_ » 21 Сеп 2004, 13:38

Още нещо ЗЛС - материален закон
ГПК - процесуален закон
Материалния закон "живее " чрез процесуалния, а не обратно.
monteskio_

Мнениеот Mi-Lena » 21 Сеп 2004, 13:57

Колега, monteskio,

Охранителното производство също е "дело". Нотариалното изповядване на сделката е по реда на ГПК. Доколкото разбрах от казуса, става реч за представител на съсобственика в охранителното производство, а не за управител на имуществото му изобщо. Т.е. както написах по-горе: Тъй като разпоредбата на чл.16 ГПК е в Общите правила, то съгл.чл.434 ГПК тя е валидна и за охранителните производства, каквото е нотариалното.

P.S. А ЗЛС съм го чела. Нека не сваляме нивото на дискусията.
Mi-Lena

Re: собствен избор

Мнениеот Янев » 21 Сеп 2004, 14:33

Представляваният не се интересува от живота в нормалния смисъл, има алкохолна зависимост и психични отклонения. В този смисъл неговият единствен интерес е да си набави необходимото количество алкохол. Децата му, обаче, са съвсем нормални хора, с желания и мечти. Ако приемем, че е в интерес на родителя да види децата си осигурени, то в случая нашия близък има такава възможност. Във всеки случай той така или иначе не иска да живее нормално /т. е. сам се отказва от сигурния живот/. Не знам как повече да Ви убедя, че не става дума само за пари, а и за нещо повече! Надявам се да ми подскажете възможност, все пак законите са за хората, нали?
Янев

Мнениеот elecon » 21 Сеп 2004, 14:43

Според мен най - чисто би било в случая да се направи обстоятелствена проверка за придобиване на дела на липсващия по давност и след нея да се изповяда покупко - продажба. В чия полза ще се пеидобие не е от съществено заначение, но в името на справедливостта нека да е в полза на низходящите.
elecon

Мнениеот monteskio1 » 21 Сеп 2004, 15:53

Г-н Янев,
При поставяне на казуса Вие подчертахте, че за лицето няма сведения повече от 5 год. , а сега говорите за него все едно имате контакт с него?!

МОНТЕСКИО
monteskio1

Мнениеот Deputy_Major » 21 Сеп 2004, 16:03

Съжалявам , ако е прозвучало като грозен намек !!!
Deputy_Major

Мнениеот Deputy_Major » 21 Сеп 2004, 16:15

И все пак продължавам да твърдя, че за да се изповяда сделката трябва да се е провело производството по обявяване на отсъстващ/ чл.443 и сл.ГПК/, респективно лицата, които биха имали качество на наследници да са въведени във владение на имотите на отсъстващия!
Едва тогава ще намери приложение чл.16, ал.4 ГПК.
Моля, ако греша - поправете ме, но с аргументи.
Deputy_Major

Мнениеот Янев » 21 Сеп 2004, 16:25

Разбира се, че нямаме, ако имахме, щяхме да намерим някакъв разумен начин да се опитаме да го убедим в това, в което се опитвам да убедя и Вас! Просто Ви разказвам за последните контакти с него.
Янев

Мнениеот Mi-Lena » 21 Сеп 2004, 16:32

Колега, Deputy_Major,

По този въпрос (хипотезата на безвестно отсъствуващ наследник) нямаме противоречия. Производството по чл.443 и сл. ГПК е обуславящо при прилагането на чл.16 ал.4 ГПК.
Погледнете първото ми становище (11.54 ч.). Считам, че при данните по казуса, така както са въведени, се касае за лице с неизвество местожителство и е приложима разпоредбата на чл.16 ал.5 ГПК за представител в охранителното производство. Процесуалната аналогия в исковото производство е чл.50 ГПК.
Вярвам ще се съгласите, че понятията "безвестно отсъствие" и "неизвестно местожителство" не се припокриват.
Mi-Lena

Мнениеот Янев » 21 Сеп 2004, 16:37

Предполагам, не се съмнявате, че искаме да го лишим от това, което му се полага, тъй като не е логично. Аз вече Ви обясних, че той сам се отказва от всичко. Апропо, дори на погребенията на родителите си не се появи! Най-лошо от всичко е, че пречи на децата си!
Янев

Следваща

Назад към Имотни казуси