начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Свидетелство за съдимост?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свидетелство за съдимост?

Мнениеот andromeda123 » 01 Юли 2024, 11:55

Здравейте,

Мога ли да си извадя свидетелство за съдимост в друга област или дистанционно. След месец започвам работа, но трябва преди това да съм готова с документите и да ги изпратя. Проблемът е, че няма да мога да се прибера до областта, където се водя по лична карта, преди срокът за документите. Извинявам се за тъпия въпрос.
andromeda123
Нов потребител

Re: Свидетелство за съдимост?

Мнениеот bvoykov » 01 Юли 2024, 12:13

Дистанционно... аз не съм много запознат, принципно от Министерство на правосъдието се издава електронно свидетелство за съдимост, ама най-вероятно, за да направите заявка и да Ви издадат такова, трябва да разполагате с квалифициран електронен подпис. Може би в сайта на Министерството ще има подробна информация за това как се вади и как се получава, аз не съм работил с такива и не съм запознат.
Стандартният ред е да се отиде на крак до който и да е районен съд, не е задължително да е този по Ваше месторождение, където всъщност се съхраняват данните за Вашата съдимост, ако имате осъждания. Съдът, в който сте пуснала заявлението, ще направи запитване до съда по Вашето месторождение и е възможно, сега не знам, да отнеме технологично време от няколко дни, но мисля, ако нямате осъждания, могат да Ви го издадат на момента, мисля бюрата съдимост в съдилищата имат единна система, в която трябва да фигурира съответната информация. Повече време би отнело, ако имате осъждания, защото евентуално трябва да се извърши преценка дали е настъпила съответната "автоматична" законова реабилитация, но за без осъждания мисля още на същия ден на момента би трябвало да Ви издадат свидетелство за съдимост, дори и когато си подавате заявлението в районния съд, който не е на територията на Вашето място за раждане.
Разбира се трябва да си попълните заявление на ръка по образец и да внесете държавна такса от 5 лв. Ако имате банкова карта, служителите разполагат с ПОС терминали, но в брой при тях не можете да платите, поне у моя град не може, пращат ги да платят в Easy Pay примерно и да им донесат вносната бележка. С Revoult не съм убеден, че може да стане, ПОС терминалите в нашия районен съд поне при тях май не можеше до скоро да се плаща с Revolut. Може би по същия начин стои въпросът и с "дигиталната банкова карта" от телефонно приложение.
bvoykov
Потребител

Re: Свидетелство за съдимост?

Мнениеот guest1 » 01 Юли 2024, 14:04

Издаване на електронно свидетелство за съдимост
Услугата се заявява през Единния портал на органите на изпълнителната власт от сектор „Правосъдие“ или на адрес: https://crr.mjs.bg// след избор на средство за автентикация (Квалифициран Ел. Подпис КЕП, Мобилен КЕП Борика, Мобилен КЕП Евротръст, ПИК на НАП) през хоризонталната Система за е-автентикация на МЕУ https://eauth.egov.bg/eauth/ssologin . При електронната автентикация е необходимо наличие на ЕГН на заявителя

Не е само КЕП.

За подробности и другите въпроси - Наредба № 8 от 26.02.2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ