начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Фактури от Енерго про с двойни спрямо реалните показания

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фактури от Енерго про с двойни спрямо реалните показания

Мнениеот angelovarna » 17 Май 2024, 10:45

Здравейте,
Довършвам имот в село край Варна от миналата година, като през втората й половина пуснахме ток (т.нар. временен, но с директно свързване на къщата, тъй като кабели и всичко бе прекарано...за нов имот става на въпрос).
През първите два-три месеца всичко бе нормално - сметки около 100лв. През декември обаче сметката бе над 1000лв. Следващите два месеца пак подобни суми и искане за 50% предплащане на следващите фактури.
Питах ги защо искат предплащане, а отговора бе "има го в общите условия и ако решим имаме право". Съгласих се.
Започнах от март месец да си отчитам електромера и да записвам клипчета с числата и датата.
Вчера получих фактура с начислена потребена енергия от 915квч. докато по електромер са 407,9квч.
Платих фактурата, тъй като я пращат и оставят на клиентите си максимум седмица като срок за плащане.

Писах на Енерго Про по мейла искане да ми разснят как се получава тази разлика и ако е необходимо да назначат проверки. Най-вероятно обаче отговор няма да получа. На място служителите им едва ли ще искат да гледат клипчета и ще кажат "дой ХХ лева такса за замерване на електромер", а електромера си отчита сякаш нормално. Проблема е с фактурирането.

Тъй като съм на промишлен ток и имота ми не е въведен в експлоатация не смея много да се разправям за да нямам проблеми после.

Обръщам се към вас с молба за съвет какво може да се направи в моя случай.
angelovarna
Нов потребител

Re: Фактури от Енерго про с двойни спрямо реалните показания

Мнениеот berto » 17 Май 2024, 12:41

Това последното изречение, че сте на промишлен ток е абсурдно. Не трябва да е така.

Вижте си договора, прочетете го добре и тогава адвокат (за препоръчване от Варна, щото е най-близо и има добри) и след това евентуално КЗП.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 17 Май 2024, 13:04

Здравейте. Ще говоря по принцип, не мога да взема отношение относно показанията на „електромера“.
berto написа:Това последното изречение, че сте на промишлен ток е абсурдно. Не трябва да е така.

Това изречение си е точно както трябва. Защото
angelovarna написа:Тъй като съм на промишлен ток и имота ми не е въведен в експлоатация ...

Фактически може цялата вътрешна инсталация да е готова, но юридически - говорим за строеж, а не за битов абонат.
Освен реалното потребление - на промишлените абонати (които са на свободния пазар) им начисляват и показания за „Достъп“! Вероятно от там е разликата!
berto написа:Вижте си договора, прочетете го добре и тогава адвокат (за препоръчване от Варна, щото е най-близо и има добри)

Адвоката трябва да е от Варна, защото там е седалището на Енерго Про и всички дела са във Варненски съд.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот angelovarna » 17 Май 2024, 14:28

Да, абсолютно всичко е готово. Работи се по завършване на фасадата на имота, пътеки около него и наесен живот и здраве ще се въвежда в експлоатация. Имаме и прясно издадено становище от Енерго-Про, че имота е готов за присъединяване (изисква се за целите за въвеждане в експлоатация).

Разликата от показанията на електромера и посоченото във фактурата е малко повече от двойна. Няма разбивка във фактурата кое какво е, няма посочено какво е засечено от тях като числа. Има само количество потребена енергия.
Иначе цената в случая се формира така (екранна снимка на част от фактурата):

Изображение

Доколкото я разчитам правилно - пренос и достъп във всичките им изражения се пишат отделно. Но проблема не е до толкова цената, колкото факта, че се фактурира съвсем различно количество енергия от реално потребената.

Иначе от Енерго Про ми се обадиха днес и до преди час имаше екип на място - замериха електромера и всичко с него е наред. Не съм и мислил друго, тъй като показвания от него отчетен разход изглежда нормален. Накрах ги да заснемат числата и да ги посочат като се отчетат за замерването.
Очаквам писмен отговор от Енерго Про за разминаването фактура - електромер. Но да видим.
Като потребител на промишлен ток КЗП не може да помогне с нищо до колкото зная.
Не искам да се съдим или плашим с адвокати, тъй като все още не ми е въведен в експлоатация имота. Но означава ли това, че ръцете са ми вързани и ще плащам двойно и повече докато не си завърша имота?
angelovarna
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 17 Май 2024, 16:25

angelovarna написа:Но проблема не е до толкова цената, колкото факта, че се фактурира съвсем различно количество енергия от реално потребената.

За да твърдите подобно нещо - във фактурата трябва да има посочени показания - „старо“, „ново“ и „разлика“.
От своя страна вие трябва да покажете ваши данни/снимка за същите дати.

Много хора твърдят, че зимата сметките им са били завишени - без да мислят, че тази зима беше по-студена.

angelovarna написа:Като потребител на промишлен ток КЗП не може да помогне с нищо до колкото зная.

Като потребител на каквато и да е енергия - първото място за посещение и жалба е КЕВР.

guest1
Активен потребител

Мнениеот angelovarna » 21 Май 2024, 12:14

Благодаря за насоката към КЕВР. Вчера получих съобщение от Енерго Про по мейла, че са входирали сигнала. Ще изчакам една-две седмици за да видя ще има ли раздвижване някакво и ако не - явно ще опитам със сигнал към КЕВР.

Иначе, както по-горе написах - дойде ми фактура за над 900 потребени киловатчаса, имам заснемани показания на електромера за периода преди фактурирания, фактурирания и след него - числата по електромер са наполовина. На фактура не изписват показания, а само потребление.
angelovarna
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 21 Май 2024, 13:28

angelovarna написа:Иначе, както по-горе написах - дойде ми фактура за над 900 потребени киловатчаса, имам заснемани показания на електромера за периода преди фактурирания, фактурирания и след него - числата по електромер са наполовина. На фактура не изписват показания, а само потребление.

Понеже питате за Енерго-Про и се небитов клиент (с промишлена енергия) - ето от фирмата „Обяснение на фактура за повече обекти на небитови клиенти“.
Както ще видите - освен самата фактура за електроенергия - има и „Приложение А“ към нея. В това приложение има таблица, в която се посочват показанията „старо, ново и разлика“.

Странно е, защо ви е издадена „фактура за повече обекти“, а не „фактура за един обект на небитови (микростопански) клиенти“ - в която всичко се пише на една страница?

guest1
Активен потребител

Мнениеот bozyo » 21 Май 2024, 13:38

angelovarna написа:Разликата от показанията на електромера и посоченото във фактурата е малко повече от двойна. Няма разбивка във фактурата кое какво е, няма посочено какво е засечено от тях като числа. Има само количество потребена енергия.

не съм абонат на Енерго Про, но в моята фактура се вижда за кои периоди става дума. включително има от месец за месец малки отклонения, в зависимост кога са отчитали електромерите. аз лично в такъв случай бих си въвел информацията от всички фактури до момента в електронна таблица, за да се видят "дупките".

angelovarna написа:Иначе цената в случая се формира така...

на картинката пише (след време ще изчезне) "Достъп високо напрежение", "Пренос високо напрежение", "Достъп средно/ниско напрежение". още по-учудващо е, че в последната точка пише само 341 кВтч. с такива мизерни количества потребена енергия нещо не вярвам да имате достъп до далекопровод 110 кВ, т.е. високо напрежение.

случайно да сте повече от един строеж на едно общо отклонение?
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 21 Май 2024, 15:31

bozyo написа:на картинката пише (след време ще изчезне) "Достъп високо напрежение", "Пренос високо напрежение", "Достъп средно/ниско напрежение". още по-учудващо е, че в последната точка пише само 341 кВтч. с такива мизерни количества потребена енергия нещо не вярвам да имате достъп до далекопровод 110 кВ, т.е. високо напрежение.

Няма да изчезне нищо.
Ето една статия, в която подробно е обяснено - Как се формира цената на електроенергията?
Компоненти на цената
Цена за разпределение - сбор от цените за достъп и пренос на електроенергия.
    1. Цената за достъп е цената за управление на електроразпределителната мрежа.
    2. Цената за пренос е цената за поддръжка, реконструкция и разширяване на електроразпределителната мрежа.
Цена за снабдяване - сбор от сумите по различните тарифи, добавката за зелена енергия и акциза + цена пренос + цена достъп + цена производство. 90% от разходите представляват плащания за електроенергия към НЕК.
    1. Тарифа - в зависимост от избрания начин на измерване ...
    2. Добавка за зелена енергия - заплаща се от всички потребители и се превежда от електроразпределителните дружества към НЕК. Тя представлява стойността на екологично чистата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници.
    3. Цена за пренос през електропреносната мрежа - заплаща се от всички потребители и се превежда от електроразпределителните дружества (ЕРД) на НЕК като собственик на преносната мрежа за нейното поддържане и развитие.
    4. Цена за достъп до електропреносната мрежа - заплаща се от всички потребители и се превежда от ЕРД на НЕК - Енергиен системен оператор за управление на енергийните потоци при пренасянето на енергията.
    5. Цена за високоефективно комбинирано производство - заплаща се от всички потребители и се превежда от ЕРД на НЕК.
    6. Акциз - акцизът е данък, чийто размер се определя съгласно Закона за акцизите и данъчните складове.

bozyo написа:случайно да сте повече от един строеж на едно общо отклонение?

По-скоро има няколко абонатни номера (обекти) на един клиентски номер.

guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии