- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Процедура за отхвърляне на обжалван болничен лист
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Процедура за отхвърляне на обжалван болничен лист
Здравейте, работодателят ми е обжалвал болничен лист. От ЛКК са отхвърлили болничния (зачели са го за невалиден) но аз научавам за това едва след няколко месеца. Никой не ме е потърсил за каквото и да е. Аз разбрах когато все пак им звъннах за да проверя какво се случва. Та въпроса ми е не трябва ли болния да се яви на ЛКК за преглед, или ЛКК може и без преглед да прецени обективното му състояние. Също така има ли изискване покани и уведомления в такива случаи да се изпращат на настоящ или постоянен адрес, тъй като предполагам че е възможно да са изпратли уведомление/покана на стар мой адрес (тази седмица ще проверя дали това е случая). Не съм сигурна дали темата не е за раздел "Административно право". Благодаря!
- agapn
- Нов потребител
Re: Процедура за отхвърляне на обжалван болничен лист
Здравейте. Становището на НОИ по въпроса е
Интересно е и продължението. Работникът/служител е отсъствал от работа на основание - отпуск при временна неработоспособност поради общо (или друго) заболяване. Сега оправдателния документ е анулиран.
Тези дни ... самоотлъчка ли са или нещо друго?
Пп. Наскоро имах обратния случай.
Доста неприятна кашлица (настинка) за 1 ден и ... колегата ми направи скандал, че съм „ръсел вируси“. А прекия ръководител „леко размаха пръст“, че не съм си взел болничен.
Въпрос:
Как се процедира, когато болничния лист е издаден в нарушение на разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза?
Отговор
В зависимост от нарушението, се извършва преценка от служителите на териториалното поделение на НОИ за предприемане на едно от следните действия:- Изпращане на писмо до работодателя/осигурителя за връщане на болничния лист за анулиране от органа медицинската експертиза, който го е издал и издаване на нов болничен лист с коректни данни. В този случай задължително се изисква съгласието на осигуреното лице.
Наредбата за медицинската експертиза с чл. 54, ал. 1 дава възможност на органът, издал неправомерно болничен лист, да го анулира до изплащане на обезщетение по него. Във връзка с цитираното правомощие обръщаме внимание, че това може да стане само при условие, че лицето на което е издаден този болничен лист не възразява. Съгласието се удостоверява в писмен вид и се съхранява в лечебното заведение, анулирало болничния лист. Следователно недопустимо е болничен лист, който се обжалва, да се анулира от органа на медицинската експертиза, който го е издал, без съгласието на осигуреното лице. При решение за предприемане на подобно действие органът на медицинската експертиза следва да:
- Обжалване на болничния лист по реда на чл. 112 от Закона за здравето.- анулира хартиения екземпляр на болничния лист и данните от него, подадени в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им;
- уведоми всички заинтересованите страни за предприетите действия във връзка с чл. 91, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс.
Интересно е и продължението. Работникът/служител е отсъствал от работа на основание - отпуск при временна неработоспособност поради общо (или друго) заболяване. Сега оправдателния документ е анулиран.
Тези дни ... самоотлъчка ли са или нещо друго?
Пп. Наскоро имах обратния случай.
Доста неприятна кашлица (настинка) за 1 ден и ... колегата ми направи скандал, че съм „ръсел вируси“. А прекия ръководител „леко размаха пръст“, че не съм си взел болничен.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря, не е точно такъв случая. Болничният лист е обжалван от работодателя. Не би трябвало да е самоотлъчка, не и по логиката на здравия смисъл. Аз днес проверих на място и подозирам че има някаква шашма защото т.нар. доктор която е анулирала болничния не ми даде да видя нищо - само каза че ме били търсили два пъти и понеже не съм се явила, го били анулирали.
Коя наредба регламентира какъв е начина на известяване? За съдебните дела знам че лицето трябва да бъде търсено няколко пъти и след това да бъде залепена призовка на текущия или постоянния адрес. Също знам че когато писмото се изпраща по Български пощи, се изчаква 20 дни за да бъде взето, и има поне две известия.
Коя наредба регламентира какъв е начина на известяване? За съдебните дела знам че лицето трябва да бъде търсено няколко пъти и след това да бъде залепена призовка на текущия или постоянния адрес. Също знам че когато писмото се изпраща по Български пощи, се изчаква 20 дни за да бъде взето, и има поне две известия.
- agapn
- Нов потребител
Иначе няма угодия, да. В моя случай е проблем че съм взела болничен, във Вашия че не сте взели...
- agapn
- Нов потребител
agapn написа:Благодаря, не е точно такъв случая. Болничният лист е обжалван от работодателя. Не би трябвало да е самоотлъчка, не и по логиката на здравия смисъл.
Здравия смисъл отдавна съм спрял да го ползвам!
Просто се чудех - докато чакаме специалистите - като как ще се води времето, когато не сте били на работа.
Щом няма болничен лист - значи не е „отпуск за неработоспособност“. Но дали ще е неплатен, отпуск с разрешение или нещо друго ...
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
Нямам идея. Предполагам че няма начин да е "самоотлъчка" при положение че не съм била уведомена. Отхвърлен е защото не съм се явила, но няма доказателство че съм получила решението.
Закон за здравето, чл. 112, ал. 9 "Обжалването по реда на ал. 1 - 8 на експертните решения за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на медицинската експертиза не спира изпълнението им. През периода на обжалване на експертното решение за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане лицето ползва произтичащите права от обжалваното експертно решение, като при намаляване на вида и степента на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, преосвидетелстваното лице не възстановява получената в повече сума."
Чл. 112а "Съобщаването на решенията на ТЕЛК и НЕЛК...освидетелстваното лице и осигурителите се уведомяват с писмо с известие за доставяне или по електронен път."
Закон за здравето, чл. 112, ал. 9 "Обжалването по реда на ал. 1 - 8 на експертните решения за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на медицинската експертиза не спира изпълнението им. През периода на обжалване на експертното решение за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане лицето ползва произтичащите права от обжалваното експертно решение, като при намаляване на вида и степента на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, преосвидетелстваното лице не възстановява получената в повече сума."
Чл. 112а "Съобщаването на решенията на ТЕЛК и НЕЛК...освидетелстваното лице и осигурителите се уведомяват с писмо с известие за доставяне или по електронен път."
- agapn
- Нов потребител
А някой може ли да подскаже кой закон или наредба регулират достъпа на заинтересованите лица до документация. "Лекарката" просто отказа да ми покаже какво пише, на кой адрес са били изпратени известията и какво се е случило.
- agapn
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|