Здравейте,
Аз съм с ТЕЛК 100% инвалид без придружител.Колата е купена преди месец и регистрирана на мое име в КАТ-Варна
Семеен съм.Четох много за наболелия въпрос защо трябва да се плаща половината данък за колата.
Съпружеска собственост и т.н.На предишната кола,която беше регистрирана в КАТ В.Търново /тогава живеехме
в него регион/не плащахме никакъв данък.Четох че може да се прехвърли тази половина собственост на колата
от съпругата ми на мен за да се избегне това ненормално делене на собствеността..Въпросът ми е може ли и как да стане това.Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Освобождаване от годишен данък мпс с телк
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Освобождаване от годишен данък мпс с телк
Привет,
Чета и си мисля: "Нямам представа, затова ще питам чичко Гугъл. По-добре ще е от липсата на отговор." Затова пиша "мпс собственост единия съпруг данък телк" и отварям буквално първия резултат - тема в Лекса... в която аз съм отговорил. Вижте я, ако вече не сте:
Опрощаване на данък превозно средство за граждани с ТЕЛК
Оказва се, че в различните общини данъчната служба прилага разпоредбите различно. Вие всъщност декларирали ли сте новия автомобил пред общината? Според чл. 43, ал. 1, т. 4 от НАРЕДБА на ОбС Варна за определяне размера на местните данъци на територията на Община Варна не би трябвало да плащате данък като лице с 50% и повече ТНР. Ако Ви кажат обаче, че за тях половината от собствеността, съответно половината от данъчното задължение, е на другия съпруг, според мен ще са напълно прави, тъй като автомобилът е придобит в условията на съпружеска имуществена общност /СИО/.
Аз лично не виждам изход от ситуацията различен от развод, след като не е налице дори фактическа раздяла. Според чл. 24, ал. 1 от Семейния кодекс "съпрузите имат равни права върху общото имущество. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил при прекратяване на имуществената общност," т.е. няма легална възможност съпругата Ви да Ви прехвърли/продаде своя дял. Иск (т.е. съдебен иск) по чл. 21, ал. 4, т. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от СК във Вашия случай изглежда невъзможен, тъй като не споменавате нищо за фактическа раздяла. Дори средствата за придобиване на колата да са от Ваш личен влог, пак към настоящия момент не можете да докажете лични вещни права, предвид висящото тълкувателно дело (№ 2/2022 г.) на ОСГК на ВКС.
Предвид горното, личното ми мнение е, че не може да се избегне деленето, тъй като собствеността в условията на СИО е споделена поравно и на Вас се пада само половината от данъка, като другата половина е дължима от съпругата Ви, която е без ТЕЛК-решение.
Поздрави! о/
Чета и си мисля: "Нямам представа, затова ще питам чичко Гугъл. По-добре ще е от липсата на отговор." Затова пиша "мпс собственост единия съпруг данък телк" и отварям буквално първия резултат - тема в Лекса... в която аз съм отговорил. Вижте я, ако вече не сте:
Опрощаване на данък превозно средство за граждани с ТЕЛК
Оказва се, че в различните общини данъчната служба прилага разпоредбите различно. Вие всъщност декларирали ли сте новия автомобил пред общината? Според чл. 43, ал. 1, т. 4 от НАРЕДБА на ОбС Варна за определяне размера на местните данъци на територията на Община Варна не би трябвало да плащате данък като лице с 50% и повече ТНР. Ако Ви кажат обаче, че за тях половината от собствеността, съответно половината от данъчното задължение, е на другия съпруг, според мен ще са напълно прави, тъй като автомобилът е придобит в условията на съпружеска имуществена общност /СИО/.
Аз лично не виждам изход от ситуацията различен от развод, след като не е налице дори фактическа раздяла. Според чл. 24, ал. 1 от Семейния кодекс "съпрузите имат равни права върху общото имущество. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил при прекратяване на имуществената общност," т.е. няма легална възможност съпругата Ви да Ви прехвърли/продаде своя дял. Иск (т.е. съдебен иск) по чл. 21, ал. 4, т. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от СК във Вашия случай изглежда невъзможен, тъй като не споменавате нищо за фактическа раздяла. Дори средствата за придобиване на колата да са от Ваш личен влог, пак към настоящия момент не можете да докажете лични вещни права, предвид висящото тълкувателно дело (№ 2/2022 г.) на ОСГК на ВКС.
Предвид горното, личното ми мнение е, че не може да се избегне деленето, тъй като собствеността в условията на СИО е споделена поравно и на Вас се пада само половината от данъка, като другата половина е дължима от съпругата Ви, която е без ТЕЛК-решение.
Поздрави! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
-
doondie - Потребител
doondie написа:Предвид горното, личното ми мнение е, че не може да се избегне деленето, тъй като собствеността в условията на СИО е споделена поравно и на Вас се пада само половината от данъка, като другата половина е дължима от съпругата Ви, която е без ТЕЛК-решение.
Хубаво разсъждение, но само две думи - „Лично имущество“ по чл. 22 от СК!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Зависи от автомобила. Ако е от 2003 година т.е. на почти 20 години , данъкът е символичен. Годишния данък е около 30-40 лева. За съпругата половината 20 лева! Не си струва разправията ! Предполагам,че случая е такъв. Известно е ,че това облекчение е за маломощни автомобили. И друго- не дърпай лъва / общината / за ............Инвалид 100 %, може да ти отнемат свидетелството. Имаше една другарка - искаше забрана за шофиране за възрастни над 65 години и инвалиди! Добре ,че не мина !
Има и друг вариант- защо не инвалидизираш и съпругата , поне 51% !
И сега другата страна на медала. Имаш скъп автомобил, мощност поне над 200 коня. И този автомобил е СО. Половината е на съпруга , другата половина на съпругата. Демек си го делиме! И двамата сме инвалидизирани ,би трябвало да ползваме облекчение за данъка! Та нали половината е моя т.е. САМО 100 конски сили са мой, другите 100 к.с. са на съпругата. ДА ама НЕ /Петко Бочаров /. Общинарите не признават такова деление и ползване на облекчението. Интересът клати феса! То било само за дънъците. Чакай бе общинарю, половината автомобил е мой и търсиш от мен половината данък. Но половината от автомобила е половината от мошност, . Защо да не се дели тази мощност като СО.
Има и друг вариант- защо не инвалидизираш и съпругата , поне 51% !
И сега другата страна на медала. Имаш скъп автомобил, мощност поне над 200 коня. И този автомобил е СО. Половината е на съпруга , другата половина на съпругата. Демек си го делиме! И двамата сме инвалидизирани ,би трябвало да ползваме облекчение за данъка! Та нали половината е моя т.е. САМО 100 конски сили са мой, другите 100 к.с. са на съпругата. ДА ама НЕ /Петко Бочаров /. Общинарите не признават такова деление и ползване на облекчението. Интересът клати феса! То било само за дънъците. Чакай бе общинарю, половината автомобил е мой и търсиш от мен половината данък. Но половината от автомобила е половината от мошност, . Защо да не се дели тази мощност като СО.
- tochotocho
- Потребител
tochotocho написа:И сега другата страна на медала. Имаш скъп автомобил, мощност поне над 200 коня. И този автомобил е СО. Половината е на съпруга , другата половина на съпругата. Демек си го делиме! И двамата сме инвалидизирани ,би трябвало да ползваме облекчение за данъка! Та нали половината е моя т.е. САМО 100 конски сили са мой, другите 100 к.с. са на съпругата.
Нещо по-смешно не можа ли да измислиш? Ако твоя е задната половина - там в повечето случаи няма нито един „кон“!
Да си чувал за идеални части при обща вещ?
- guest1
- Активен потребител
Жоре, делиме мощността на автомобила, защото според нея се определя - имаш ли право като инвалид на облекчение. Имам идеална част , да ама идеалната част от мощността на автомобила е неопределимо понятие т.е. 1/2 от автомобила , съответно и от мощноста.
- tochotocho
- Потребител
Размерът на данъка е един - без значение колко съсобственика има.
Но за мощността ...
По тази логика ще напиша и децата, и баби и дядовци за собственици. Така, за някой автомобил 300 к.с. - на човек ще се паднат колкото една тротинетка!
Идеята на облекчението е, че се стимулира да имаш „някакъв“ автомобил - не скъпа и мощна лимузина.
Но за мощността ...
По тази логика ще напиша и децата, и баби и дядовци за собственици. Така, за някой автомобил 300 к.с. - на човек ще се паднат колкото една тротинетка!
Идеята на облекчението е, че се стимулира да имаш „някакъв“ автомобил - не скъпа и мощна лимузина.
- guest1
- Активен потребител
Жоре, тази вечер е Бъдни вечер, приятно е да се четкаме в форума. Всеки със своето виждане !
Телевизията е пълна с глупости. Един си ОБИЧА обувките, друг само връзките.
Но ние простотията от форума, да си пожелаем преди всичко ЗДРАВЕ и дано успех.
- tochotocho
- Потребител
tochotocho написа:Жоре, тази вечер е Бъдни вечер, приятно е да се четкаме в форума. Всеки със своето виждане !
Много смислен пост, БЛАГОДАРЯ!
Форумите и казусите са временни, същественото остава!
Весела Коледа и щастлива Нова Година!
- guest1
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|