Ние сме трима братя, които имаме идеални части от една нива 100 декара (всеки има по 1/3 дял).
Всеки от нас има съпруга и деца.
Искаме да направим доброволна делба помежду си, т.е. нивата се разделя на 33.3 декара за всеки.
Съпругите ни ще получат ли право на дял от тази делба задето са в брачни отношения с нас?
Т.е. тази делба и този дял ще се числи ли към придобито по време на брака?
Питам, защото двама нотариуси ми казаха две различни неща.
Единият каза, че понеже било доброволна делба между братя без финансово плащане, а само разрязване на имот, съпругите не наследяват нищо, а всичко е ексклузивно на името на братята.
Другият каза, че всяка собственост придобита по време на брак, независимо, че е доброволна делба без покупко-продажба, получава и съпругата дял.
Аз имам 3 деца, след смъртта ми съпругата ми ще получи ли 5/8 от тази нива, а децата ми по 1/8 или всеки от тях ще има по 1/4?
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Доброволна делба между братя в брачни отношения?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Доброволна делба между братя в брачни отношения?
Първият нотариус е прав - съпругите не придобиват вещни права в/у този вид сделка, оставате си индивидуален собственик.
- propensity
- Потребител
propensity написа:Първият нотариус е прав - съпругите не придобиват вещни права в/у този вид сделка, оставате си индивидуален собственик.
А можете ли да ме насочите къде да намеря това нещо описано в нормативен акт?
Четох закона за наследството, но не успях да намеря подобнa клауза.
- ivaylotodorov558
- Младши потребител
Всеки ще има по 1/4 - отговор на втория въпрос. Ако няма доведени братя де.
Недейте да търсите потвърждение, колегата propensity е прав. Иначе го пише в Семейния кодекс.
Лично аз не вярвам "вторият нотариус" да е бил нотариус. По скоро е било от "бг мама".
Трансфирмацията на лична на единия съпруг собственост в съпружески обща такава е налице само ако се разменят вещи /не е задължително да са пари, но парите също са веши/, придобитити по време на брака с общи средства, респективно последните са съпружеска имуществена общност.
Недейте да търсите потвърждение, колегата propensity е прав. Иначе го пише в Семейния кодекс.
Лично аз не вярвам "вторият нотариус" да е бил нотариус. По скоро е било от "бг мама".
Трансфирмацията на лична на единия съпруг собственост в съпружески обща такава е налице само ако се разменят вещи /не е задължително да са пари, но парите също са веши/, придобитити по време на брака с общи средства, респективно последните са съпружеска имуществена общност.
- hristev
- Потребител
ivaylotodorov558 написа:[А можете ли да ме насочите къде да намеря това нещо описано в нормативен акт?
Четох закона за наследството, но не успях да намеря подобнa клауза.
Четете Семейния кодекс - чл. 22 и следващите.
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
hristev е обяснил, ама го домързя да цитира.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство
Изключително много Ви благодаря!
- ivaylotodorov558
- Младши потребител
Ако при делбата съделителите получават различни дялове с различна стойност срещу парично уравнение, тогава придобитите по време на брака дялове са СИО.
Ако обаче се получават еквивалентни дялове, без парично уравнение (както е в случая), тогава тези дялове не са СИО, а са лична собственост на съделителите.
В зависимост от това как сте задал въпроса си към съответния нотариус, сте получил и съответния отговор.
Ако обаче се получават еквивалентни дялове, без парично уравнение (както е в случая), тогава тези дялове не са СИО, а са лична собственост на съделителите.
В зависимост от това как сте задал въпроса си към съответния нотариус, сте получил и съответния отговор.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Ако при делбата съделителите получават различни дялове с различна стойност срещу парично уравнение, тогава придобитите по време на брака дялове са СИО.
Ако беше баба мъжка - щеше да е ... дядо!
С това съждение изби рибата!
Различни дялове??? Дяловете винаги са различни , няма как да е делба, а да е един дял.
С паричната стойност. Стойността на всяко нещо е променлива в пространството и времето, и зависи от много , включително СУБЕКТИВНИ фактори.
Даже да игнорираме тези неща - коя част от наследеното е ЛИЧНО имущество, и коя - СИО?
Единия наследник компенсирал другия с 1/10 от стойността по оценка на наследения дял. Целия дял ли е СИО или само тези 10%.
- guest1
- Активен потребител
На елементарни хора не обяснявам елементарни неща.
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:На елементарни хора не обяснявам елементарни неща.
Щото не можеш - НАЛИ?
"Ако не можеш да обясниш нещо достатъчно просто, значи не го разбираш достатъчно добре.“
Алберт Айнщайн
Пп. Нищо лично - просто ... си говорим!
- guest1
- Активен потребител
Ще цитирам свой пост от друга тема:
"ЕИЙ! ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ ТОЯ АРОГАНТЕН ПАРАЗИТ БЕ КОЛЕГИ?!?"
/Имам превдвид guest1 (Жоро кухолейков) /
Eий де*ил нещастен! Осквернил си достатъчно правната наука и този форум!!!
НО НЯМАШ ПРАВО, АМА НИКАКВО ДА ОСКВЕРНЯВАШ И ПАМЕТТА НА АЛБЕРТ АЙНЩАЙН, НА ЧИЯТО ЛИЧНОСТ НЕ МОЖЕШ ДА СТЪПИШ И НА ВЪРХА НА НОКЪТЯ НА МАЛКИЯ МУ ПРЪСТ!!!
30 години се занимавам с физика и този велик учен не заслужава да бъде цитиран от пр*ст де*ил кухолейков като теб! Разбра ли бе?!?
И СЪЩО ТАКА, НЯМАШ ПРАВО ДА ОБИЖДАШ ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА ЮРИСТИТЕ ТУК! И това разбра ли бе?!?
Ти guest1 олицетворяваш това, което А. Айнщайн е казал, че е безкрайно, заедно с вселената, като за нея не е сигурен...
"ЕИЙ! ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ ТОЯ АРОГАНТЕН ПАРАЗИТ БЕ КОЛЕГИ?!?"
/Имам превдвид guest1 (Жоро кухолейков) /
Eий де*ил нещастен! Осквернил си достатъчно правната наука и този форум!!!
НО НЯМАШ ПРАВО, АМА НИКАКВО ДА ОСКВЕРНЯВАШ И ПАМЕТТА НА АЛБЕРТ АЙНЩАЙН, НА ЧИЯТО ЛИЧНОСТ НЕ МОЖЕШ ДА СТЪПИШ И НА ВЪРХА НА НОКЪТЯ НА МАЛКИЯ МУ ПРЪСТ!!!
30 години се занимавам с физика и този велик учен не заслужава да бъде цитиран от пр*ст де*ил кухолейков като теб! Разбра ли бе?!?
И СЪЩО ТАКА, НЯМАШ ПРАВО ДА ОБИЖДАШ ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА ЮРИСТИТЕ ТУК! И това разбра ли бе?!?
Ти guest1 олицетворяваш това, което А. Айнщайн е казал, че е безкрайно, заедно с вселената, като за нея не е сигурен...
- nikodim77
- Активен потребител
guest1 написа:kalahan2008 написа:На елементарни хора не обяснявам елементарни неща.
Щото не можеш - НАЛИ?
Защото не искам. Вие нарочно се заяждате, а аз няма да храня трола.
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Защото не искам. Вие нарочно се заяждате, а аз няма да храня трола.
Прав сте!
Не разбирам мотивите, но сте прав - да не искате.
- guest1
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|