начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Изграждане на навес против градушка с мрежа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изграждане на навес против градушка с мрежа

Мнениеот stemse » 17 Май 2023, 13:59

Здравейте.
В имота ми има обособени паркоместа, които искам да покрия с мрежа против градушки. Един от проблемите е че паркоместата са на граница със съседен имот, в който на оградната стена е построен гараж и покривът му навлиза в моя имот. За да изградя този навес ще трябва да вдигна стълбове, но покривът на комшийския гараж ми пречи. Този гараж е от преди 2000 година с нов собственик от 2 години, а аз съм собственик от 2017г - и двамата купуваме имотите при вече построения гараж. Мога ли да ги накарам да променят типа на покрива си, защото е върху моя имот с поне 50 см и трябва ли да искам от тях съгласие за изграждането на този навес - нали те са стоили на калканната стена все пак?
Бих искал да знам правата си преди да говоря с комшията.
Благодаря за отговора.
stemse
Нов потребител

Re: Изграждане на навес против градушка с мрежа

Мнениеот ivanov_p » 17 Май 2023, 19:24

Не може да има чужд покрив във вашия имот. Калкан се строи по определен начин и представлява стена, която даже стига над покривите, за да пази от пожар. Говорете със съседа и е добре да се разберете, но правото е на ваша страна.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот probcho » 17 Май 2023, 19:48

Здравейте.
stemse написа:В имота ми има обособени паркоместа, които искам да покрия с мрежа против градушки.

Мрежата против градушки не представлява строеж.
stemse написа: Един от проблемите е че паркоместата са на граница със съседен имот, в който на оградната стена е построен гараж и покривът му навлиза в моя имот.

Принципно покривът не следва да навлиза в имота ви.
stemse написа: За да изградя този навес ще трябва да вдигна стълбове, но покривът на комшийския гараж ми пречи.

Навес не се покрива с мрежа против градушки!
stemse написа: Мога ли да ги накарам да променят типа на покрива си, защото е върху моя имот с поне 50 см и трябва ли да искам от тях съгласие за изграждането на този навес - нали те са стоили на калканната стена все пак?

Може да поискате навлизането да се премахне! Самият тип на покрива няма как да се променя (само в случаите, ако водите се изливат във вашият имот). Говорите със съседа по съответния въпрос! В случай на несъгласие от негова страна - жалба в съответната община. Не би следвало да се иска съгласие за покриване на съществуващо допълващо застрояване с допълващо (по височина и дължина)! Но след като опъвате само мрежа против градушки... е по-лесно!
probcho
Активен потребител

Мнениеот stemse » 17 Май 2023, 20:07

Благодаря ви за отговорите.
stemse
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация