здравей,
Какво трябва да съдържа медицинското свидетелство за българско гражданство, когато го правите извън българия (гражданство по произход)? Има ли конкретен списък, който трябва да помоля да напише моя лекар?
Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Медицинско свидетелство за българско гражданство
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Медицинско свидетелство за българско гражданство
Здравейте!
На сайта на Министерство на правосъдието има Списъци на необходимите документи за процедурите във връзка с българското гражданство и образци на молби и декларация.
Конкретно за „Придобиване на българско гражданство от лица, които са от български произход или имат родител български гражданин - основание чл. 15 от ЗБГ“ пише:
На сайта на Министерство на правосъдието има Списъци на необходимите документи за процедурите във връзка с българското гражданство и образци на молби и декларация.
Конкретно за „Придобиване на българско гражданство от лица, които са от български произход или имат родител български гражданин - основание чл. 15 от ЗБГ“ пише:
6. Медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия (ЛКК) на лечебното заведение, обслужващо лицето по местоживеене, удостоверяващ, че лицето не страда от остри заразни и инфекциозни заболявания по чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето, психични заболявания по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за здравето. При липса на ЛКК документът се издава от общоболничната ЛКК на съответната болница. Този документ се издава от съответните чуждестранни органи, ако молителят живее в чужбина.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
6. Медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия (ЛКК) на лечебното заведение, обслужващо лицето по местоживеене, удостоверяващ, че лицето не страда от остри заразни и инфекциозни заболявания по чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето, психични заболявания по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за здравето.
Благодаря за помощта,
Вече пробвах това, но не беше достатъчно конкретно.
Позовава се на Закона за здравето :
Разбирам "146, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за здравето":
1. психичноболни с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или тежко личностно разстройство) или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично изследване;
2. лица с умерена, тежка или дълбока умствена изостаналост или съдова и сенилна деменция;
Аз обаче не разбирам "61, ал. 1 от Закона за здравето":
(1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола , жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19.
Само лекарят трябва ли да пише, че лицето не страда от тези заболявания според медицинското досие или трябва да накара пациента да се изследва специално за тях?
Например, за COVID-19, трябва ли човек да получи отрицателен тест за това или трябва да покаже, че е ваксиниран?
Благодаря!
- gicoxa6478
- Нов потребител
gicoxa6478 написа:Само лекарят трябва ли да пише, че лицето не страда от тези заболявания според медицинското досие или трябва да накара пациента да се изследва специално за тях?
Например, за COVID-19, трябва ли човек да получи отрицателен тест за това или трябва да покаже, че е ваксиниран?
А дали медиинското лице ще напише тези неща, само въз основа на преглед?
Медицинското досие показва минали заболявания и то - само диагностицираните.
Ваксиниран срещу SARS-CoV-2 и незаразен са съвсем различни неща. Много ваксинирани хора също боледуват - значи се заразяват и са вирусоносители.
- guest1
- Активен потребител
здравей,
Съжалявам, не говоря добре български език и затова мисля, че не съм ви разбрал добре.
Точно това питам
Какво да поискам от лекаря:
1. Да напише "не страда от изброените заболявания според съществуващите медицински досиета"
2. Да пише "тестван за всички изброени заболявания и не страда от нито едно от тях".
(Това означава, че лекарят ще ме изпрати да направя кръвен тест, за да диагностицирам, че не страдам от ебола и от всички други заболявания)
3. Нещо друго?
Знам, това беше само пример. Опитвам се да разбера какво да поискам от лекаря.
Благодаря ти!
Съжалявам, не говоря добре български език и затова мисля, че не съм ви разбрал добре.
А дали медиинското лице ще напише тези неща, само въз основа на преглед?
Медицинското досие показва минали заболявания и то - само диагностицираните.
Точно това питам
Какво да поискам от лекаря:
1. Да напише "не страда от изброените заболявания според съществуващите медицински досиета"
2. Да пише "тестван за всички изброени заболявания и не страда от нито едно от тях".
(Това означава, че лекарят ще ме изпрати да направя кръвен тест, за да диагностицирам, че не страдам от ебола и от всички други заболявания)
3. Нещо друго?
Ваксиниран срещу SARS-CoV-2 и незаразен са съвсем различни неща. Много ваксинирани хора също боледуват - значи се заразяват и са вирусоносители.
Знам, това беше само пример. Опитвам се да разбера какво да поискам от лекаря.
Благодаря ти!
- gicoxa6478
- Нов потребител
gicoxa6478 написа:здравей,
Напротив - считам, че владеете езика добре. Просто - не сте попадали в подобна ситуация и материята ви е чужда.
Всеки медицински администратор (лекар, издаващ документи) би трябвало да е наясно, със съдържанието на медицинското.
При заболяванията, изброени в чл. 61, ал. 1, нщата са по-лесни. Чрез съответното изследване - ще се установи наличие или липса на вруси, антитела и прочие.
По-трудно е при чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2. Разполагам с копие на „Медицинско свидетелство“ от психиатър, издадено във връзка със Закона за ДАНС. Ще цитирам част
Амнестични данни - Без досегашен терапевтичен контакт с психиатрични лечебни заведения.
Лицето не е обременено с психични разстройства. Минали заболявания не съобщава. Не употребява наркотичи и психотропни вещества.
Обективен статус - ориентация за време, място и собствена личност. Мисловния процес е правилен по ход, форма и съдържание.
Диагнозе - не боледува от психично разстройство.
Тоест - каквото пациента каже и покаже - това ще констатира лекарят.
За серийните убиеци казват, че обикновено не показват странни елементи в поведението си, които водят до мислене за възможността да са такива.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:gicoxa6478 написа:здравей,
Напротив - считам, че владеете езика добре. Просто - не сте попадали в подобна ситуация и материята ви е чужда.
Всеки медицински администратор (лекар, издаващ документи) би трябвало да е наясно, със съдържанието на медицинското.
При заболяванията, изброени в чл. 61, ал. 1, нщата са по-лесни. Чрез съответното изследване - ще се установи наличие или липса на вруси, антитела и прочие.
По-трудно е при чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2. Разполагам с копие на „Медицинско свидетелство“ от психиатър, издадено във връзка със Закона за ДАНС. Ще цитирам частАмнестични данни - Без досегашен терапевтичен контакт с психиатрични лечебни заведения.
Лицето не е обременено с психични разстройства. Минали заболявания не съобщава. Не употребява наркотичи и психотропни вещества.
Обективен статус - ориентация за време, място и собствена личност. Мисловния процес е правилен по ход, форма и съдържание.
Диагнозе - не боледува от психично разстройство.
Тоест - каквото пациента каже и покаже - това ще констатира лекарят.
За серийните убиеци казват, че обикновено не показват странни елементи в поведението си, които водят до мислене за възможността да са такива.
Благодаря ви, това е много полезно!
Ако можете да цитирам и вашето „Медицинско свидетелство“ под 61, ал. 1 от Закона за здравето, би било невероятно и ще ме предпази от грешки
- gicoxa6478
- Нов потребител
gicoxa6478 написа:Благодаря ви, това е много полезно!
Ако може да цитирам и вашето „Медицинско свидетелство“ под 61, ал. 1 от Закона за здравето, би било невероятно и ще ме предпази от грешки
Може, разбира се - нали затова цитирах!
Специалиста - при когото ще отидете - може да има по-различен стил. Просто дадох пример за съдържание.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:gicoxa6478 написа:Благодаря ви, това е много полезно!
Ако може да цитирам и вашето „Медицинско свидетелство“ под 61, ал. 1 от Закона за здравето, би било невероятно и ще ме предпази от грешки
Може, разбира се - нали затова цитирах!
Специалиста - при когото ще отидете - може да има по-различен стил. Просто дадох пример за съдържание.
Можете ли да цитирате и вашето удостоверение, свързано с 61, ал. 1 също?
Ще ми помогне да покажа на лекаря си пример от какво се нуждая (в противен случай той ще прави ненужни неща, доколкото го познавам )
Благодаря!
- gicoxa6478
- Нов потребител
gicoxa6478 написа:Можете ли да цитирате и вашето удостоверение, свързано с 61, ал. 1 също?
Ще ми помогне да покажа на лекаря си пример от какво се нуждая (в противен случай той ще прави ненужни неща, доколкото го познавам )
Досега не съм виждал изследвания, направине профилактично, за заболяванията „антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола , жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19“!
Може и да има, но това са за рискови лица - не масова практика.
- guest1
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|