начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Отказ от дадено обяснение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от дадено обяснение

Мнениеот manisid » 06 Окт 2012, 22:46

Здравейте,
Преди дни ми се случи да дам писмено обяснение пред полицай, в което обяснение не бях съвсем точен и се страхувам, че заради неточностите могат да търсят някаква вина в мен, а не във виновните лица, има ли вариант да се откажа след време от него или да го променя, ако въобще се стигне до по нататъшни разговори с полицията? И каква стойност има едно такова писмено обяснение пред съд и тн.? Ако има някакво значение бях под известен стрес докато го писах и от там дойдоха голяма част от неточностите в него.
Ще се радвам ако ми дадете съвет.
Благодаря Ви предварително.
manisid
Нов потребител

Re: Отказ от дадено обяснение

Мнениеот rakiasunrise » 06 Окт 2012, 23:08

Няма от какво да се притеснявате. Тези обяснения са си за вътрешно ползване. Ако решат, че имате нещо важно за казване, ще Ви разпитат официално като свидетел - с разясняване на права, съставяне на протокол и т.н. Тогава е важно да кажете нещата, каквито са. Ако много държите да съдействате на разследването, можете да отидете и да дадете допълнителни обяснения, но това не може да Ви навлече никакви неприятности. Писмените Ви обяснения не могат да бъдат оттеглени.
Поздрави.
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот balakma » 01 Ное 2012, 23:19

Здравейте,
Същото питане имам като manisid, само че при мен става въпрос за жалба дадена в прокуратурата за проверка на лице, което съм осъдил и което се опитва да ме преследва и заплашва отново. Тази жалба подадох, като не описах подробно с какво ме е заплашвал, само споменах в няколко изречения, че заплашва живота ми и ме преследва. Искам да попитам при назначена проверка от прокурор какво следва оттук нататък?
balakma
Нов потребител

Мнениеот alexdb » 05 Ное 2012, 13:50

balakma написа:Здравейте,
Същото питане имам като manisid, само че при мен става въпрос за жалба дадена в прокуратурата за проверка на лице, което съм осъдил и което се опитва да ме преследва и заплашва отново. Тази жалба подадох, като не описах подробно с какво ме е заплашвал, само споменах в няколко изречения, че заплашва живота ми и ме преследва. Искам да попитам при назначена проверка от прокурор какво следва оттук нататък?

Следва предварителна проверка от МВР - ще те разпитат тебе, ще дава обяснения и този срещу който е жалбата, ако има посочен очевидец ще го препитват и него и най-вероятно нищо няма да се случи след това, защото това са доста трудно доказуеми неща. Виж ако има и свидетели нещата може да стигнат и до образуване на досъдебно и евентуално съд за виновния.
alexdb
Потребител

Мнениеот balakma » 06 Ное 2012, 00:38

Здравейте отново,
имам опасения че не написах всички случаи на срещи с лицето, с което имам проблем в обяснението, което дадох пред полицая. Той ме накара да напиша сведение за това какво е станало и аз започнах да обяснявам, но само първата случка на срещите, а за по-нататък той ме прекъсна и каза стига толкова и напиши цитирам: "Лицето не е отправяло заплахи срещу мен, само клати глава и ме разпитва..."
В мой интерес ли е и не отричам ли по този начин жалбата, която писах до прокурора в която казвам, че въпросното лице ме заплашва и кръжи около мен системно.
И още един въпрос има ли значение кой ще разпита първо полицая? Мен или лицето срещу което е жалбата? И редно ли е да поиска от мен въпросното обяснение след като го е предупредил? Не е ли първо обяснението от мен, а после да следва предупреждение? Въз основа на какво го е предупредил без моето обяснение на случките?
balakma
Нов потребител

Мнениеот kaloiski » 08 Ное 2012, 10:26

balakma написа:В мой интерес ли е и не отричам ли по този начин жалбата, която писах до прокурора в която казвам, че въпросното лице ме заплашва и кръжи около мен системно.
И още един въпрос има ли значение кой ще разпита първо полицая? Мен или лицето срещу което е жалбата? И редно ли е да поиска от мен въпросното обяснение след като го е предупредил? Не е ли първо обяснението от мен, а после да следва предупреждение? Въз основа на какво го е предупредил без моето обяснение на случките?

Разбира се, че отричаш жалбата си и това е основание да прекратят разследването, хич не им се занимава с неясни неща. Предупредил го е, защото вече има жалба, която е препратена в полицията - така и двамата сте заявили, че няма заплашване и въпросът е приключен.
kaloiski
Младши потребител

Мнениеот balakma » 08 Ное 2012, 19:28

Добре до тук всичко ми е ясно, не им се занимава с мен!
Как да действам оттук нататък? Мога ли да разчитам, че от това предупреждение всичко ще е наред (защото нещо ме съмнява) и че въпросното лице няма пак да се опита да се докопа до мен? Има ли някакъв законен начин да се защитя при тези обстоятелства, или трябва да пробвам друго яче...?
balakma
Нов потребител

Мнениеот balakma » 09 Ное 2012, 19:19

doc03 ти май не си на ясно за какво става на въпрос /може би защото спестявам факти/, но мисля че не е нужно да казвам всичко тук. Тук не пиша, за да ме оплюват, а за да получа съвет от някой компетентен и добронамерен човек! И доколкото виждам в тая държава е по-лено да те правят на маймуна отколкото всеки да си гледа работата.. Ако всеки си гледаше работата нямаше да сме на това дередже..
Благодаря за подкрепата!
balakma
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 09 Ное 2012, 21:53

balakma написа:doc03 ти май не си на ясно за какво става на въпрос /може би защото спестявам факти/, но мисля че не е нужно да казвам всичко тук. Тук не пиша, за да ме оплюват, а за да получа съвет от някой компетентен и добронамерен човек! И доколкото виждам в тая държава е по-лено да те правят на маймуна отколкото всеки да си гледа работата.. Ако всеки си гледаше работата нямаше да сме на това дередже..
Благодаря за подкрепата!

Знаеш ли, ти си представителна извадка на 90 % от непрекъснато подаващите жалби за щяло и нещяло
в полиция и прокуратура ....първо действат а после вземат,
че помислят ...и се започва едно "ама не може ли
това, не може ли онова ...ние вече се разбрахме, той повече няма да прави така и т.н."
ама това, че държавата ще похарчи сума ти средства за извършване на тези проверки или пък дела,
май... му .....нали няма да са от твоя джоб ....ама СА !
Последна промяна marek972 на 10 Ное 2012, 00:49, променена общо 1 път
marek972
Потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Ное 2012, 22:25

По принцип съм против жалващите се за щяло и нещяло в Прокуратурата и Полицията, обаче ако става дума за реални заплахи, които сочат на извършено престъпление против личността на постващия би следвало да бъде обърнато нужното внимание и да се назначи Предварителна проверка.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот balakma » 11 Ное 2012, 13:46

nk7702n написа:По принцип съм против жалващите се за щяло и нещяло в Прокуратурата и Полицията, обаче ако става дума за реални заплахи, които сочат на извършено престъпление против личността на постващия би следвало да бъде обърнато нужното внимание и да се назначи Предварителна проверка.

А тази предварителна проверка не е ли назначена от Прокурора вече? Нали именно той е разпоредил тази проверка и за това ме викаха в полицията да давам обяснение, което според мен оплесках, защото вместо да се опиша всички случаи, аз под влиянието на полицая, описах само първата с подробности и диктуване от него, дори накрая на обяснението ме накара да напиша, цитирам още веднъж: "...въпросното лице не ме е заплашвало пряко, само клати глава и ме разпитва..."(това е което си спомням) това не е ли достатъчно за да се прекрати всякакво по-нататъшно действие и да не му се търси никаква отговорност? А може би иска да ми стане приятел, щом като ме търси и се интересува от мен? Между другото има и досие в полицията и те го знаят много добре, занимава се с наркотици, хулиганство и т.н. Та това достатъчно причини ли са да съм обезпокоен?
balakma
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 12 Ное 2012, 18:53

balakma написа:
nk7702n написа:По принцип съм против жалващите се за щяло и нещяло в Прокуратурата и Полицията, обаче ако става дума за реални заплахи, които сочат на извършено престъпление против личността на постващия би следвало да бъде обърнато нужното внимание и да се назначи Предварителна проверка.

А тази предварителна проверка не е ли назначена от Прокурора вече? Нали именно той е разпоредил тази проверка и за това ме викаха в полицията да давам обяснение, което според мен оплесках, защото вместо да се опиша всички случаи, аз под влиянието на полицая, описах само първата с подробности и диктуване от него, дори накрая на обяснението ме накара да напиша, цитирам още веднъж: "...въпросното лице не ме е заплашвало пряко, само клати глава и ме разпитва..."(това е което си спомням) това не е ли достатъчно за да се прекрати всякакво по-нататъшно действие и да не му се търси никаква отговорност? А може би иска да ми стане приятел, щом като ме търси и се интересува от мен? Между другото има и досие в полицията и те го знаят много добре, занимава се с наркотици, хулиганство и т.н. Та това достатъчно причини ли са да съм обезпокоен?

а след като Ви извикаха в полицията лицето продължава ли да се държи по същия начин ?
marek972
Потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Ное 2012, 19:08

balakma написа:

Понякога предупрежденията - устни или писмени - помагат и не е необходимо да се извършват последващи действия. Зависи от случая, от човека, от въздействащия ефект на тези мерки.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Наказателно право