- Дата и час: 20 Ное 2024, 17:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия
може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия ?
- mrkiril
- Младши потребител
Re: може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред с
mrkiril написа:може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия ?
да, с всичките последици за свидетеля, които могат да произтекат от това.
-
teogeo - Активен потребител
как става самото оттегляне чрез искане на повторен разпит ? Чрез набюдаващия прокурор ?
- mrkiril
- Младши потребител
Няма такава процесуална фигура като "оттегляне на показания". Да, може да поискате да бъдете разпитан отново и тогава да дадете показания в обратен смъсил, но те, както и първоначалните, ще бъдат преценявани поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал - съдът може да даде вяра на едните или на другите, за което ще се мотивира. Но няма как "да заличите" едни показания с други, все едно никога не сте ги давал. А за последиците е ясно - няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване /, въпрос на доказване за всяко едно от тях.
-
lexy21 - Активен потребител
Аз пък помислих, че има нещо общо с това viewtopic.php?f=13&t=51081&p=494436#p494436, ама все тая.
-
lexy21 написа:Няма такава процесуална фигура като "оттегляне на показания". Да, може да поискате да бъдете разпитан отново и тогава да дадете показания в обратен смъсил, но те, както и първоначалните, ще бъдат преценявани поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал - съдът може да даде вяра на едните или на другите, за което ще се мотивира. Но няма как "да заличите" едни показания с други, все едно никога не сте ги давал. А за последиците е ясно - няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване /, въпрос на доказване за всяко едно от тях.
Винаги може да "оттегли" показанията си в съда, придружени с въпросната мотивация: "Ама то не беше така, ами онака", "заплашиха ме, уплаших се", "спомних си и друго...". Друг е въпросът (както каза) доколко съдът ще вземе в предвид такива увъртания и как ще реагира на тях.
-
Няма общо чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма . И ми е интересно как става номера .
- mrkiril
- Младши потребител
teogeo написа: Винаги може да "оттегли" показанията си в съда, придружени с въпросната мотивация: "Ама то не беше така, ами онака", "заплашиха ме, уплаших се", "спомних си и друго...". Друг е въпросът (както каза) доколко съдът ще вземе в предвид такива увъртания и как ще реагира на тях.
Ами те хората и "нотариално заверени показания" в съда депозират
Може да се го чувал, че е широко разпространено - всички знаем, но не е термин. И "номер" няма - има това, което написах в първия си пост.mrkiril написа:Няма общо чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма. И ми е интересно как става номера .
П.П. Можеш да оттеглиш иск - това е термин , но не и оттеглане на показания.
-
mrkiril написа:Няма общо чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма . И ми е интересно как става номера .
Влизаш в съдебно заседание и казваш на магистрата: " Ще дам нови показания" ( налЕ питаш в к` си на свидетел, че да не стане проблемация с терминологията). Като те допусне до разпит, че трябва мнението на страните в тази зала, започваш да говориш точно обратното на вече казаното ( приравнено е на лелеяното "оттегляне").
След това се молиш на никого да не му хрумне да започне да те пердаши между два текста на НК, защото битката ще е "безмилостно жестока".
- Гост.
- Старши потребител
mrkiril,
Няма нужда да ме призовавате на ЛС да вземам отношение по определени теми - там, където съм преценила, имала съм желание и време - съм писала. Не ми е модел на общуване писането на ЛС.
Няма нужда да ме призовавате на ЛС да вземам отношение по определени теми - там, където съм преценила, имала съм желание и време - съм писала. Не ми е модел на общуване писането на ЛС.
-
Интересни въпроси задава mrkiril. Това ми намирисва като ловене на риба с гола кука.
-
doznanie - Младши потребител
Радвам се Дознание Правото ми е само хоби.
- mrkiril
- Младши потребител
mrkiril написа:Радвам се Дознание Правото ми е само хоби.
.... това е повече от ясно.
-
mrkiril написа:Радвам се Дознание Правото ми е само хоби.
На мен пък медицината ми е хоби.
Тоест,макар и непрофесионално,лекувам двама колеги от някакви заболявания,но и аз не ги знам точно какви са.Единия му е лошо от няколко дена,тъй като видял тъща си на улицата случайно,а пък другия има голям оток на лявото м*до.Чета в интернет някакви медицински закони и засега добре са нещата.В смисъл-първия колега повърна,а пък на втория му се получи същия оток и на дясното м*до и вече е доволен,тъй като буля му е доволна и пре-доволна,а именно тя е определящия фактор за щастливостта в семейството.
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:mrkiril написа:Радвам се Дознание Правото ми е само хоби.
Тоест,макар и непрофесионално,лекувам двама колеги от някакви заболявания,но и аз не ги знам точно какви са.Единия му е лошо от няколко дена,тъй като видял тъща си на улицата случайно,а пък другия има голям оток на лявото м*до.Чета в интернет някакви медицински закони и засега добре са нещата.В смисъл-първия колега повърна,а пък на втория му се получи същия оток и на дясното м*до и вече е доволен,тъй като буля му е доволна и пре-доволна,а именно тя е определящия фактор за щастливостта в семейството.
очевидно mrkiril го е закъсал в съдебна фаза, никой адвокат не иска да се занимава с това което е извършил и сега правото му е вече хоби, ей така от няма накъде.
-
doznanie написа:svettoslav написа:mrkiril написа:Радвам се Дознание Правото ми е само хоби.
очевидно mrkiril го е закъсал в съдебна фаза, никой адвокат не иска да се занимава с това което е извършил и сега правото му е вече хоби, ей така от няма накъде.
Кво се смееш пък ти,бе.На чужд гръб.Да не мислиш,че е много смешно!
Но пък може и да си прав.В смисъл,че "mrkiril" може и да значи "Мистър Кирил",но може да се разшифрова и като "мераклия" примерно.Няма лошо.
- svettoslav
- Активен потребител
doznanie написа:svettoslav написа:mrkiril написа:Радвам се Дознание Правото ми е само хоби.
Тъй-тъй. Правото му е хоби, а нарушаването му - професия?
-
.....да де и аз това казвам. Опитва се да ни баламосва г-н Кирил. Загазаил го е с правораздавателната система и сега се опитва да изклинчи някак си.
-
doznanie написа:.....да де и аз това казвам. Опитва се да ни баламосва г-н Кирил. Загазаил го е с правораздавателната система и сега се опитва да изклинчи някак си.
А Вие, г-н Дознание, какво чакате? Сезиран сте, макар и косвено. Нали и дознанието се води правозащитен орган? Защитете правата на г-на!
(Темата се заблати).
-
Не виждам къде и как са нарушени правата на този човек
-
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|