Адвокат съм. Обикновено внасям осигуровки върху минимума, а при подаване на годишната данъчна декларация довнасям дължимите осигуровки.
Наскоро разбрах, че съм бременна. От осигурителната каса, на която съм член ми обясниха, че при изчисляването на обезщетинията за бременност, раждане и отглеждане на дете от НОИ ще вземат предвид само авансово внесените осигуровки - върху 240лв., а уравнителните суми които ще довнеса догодина нямат значение при изчисляването на базата за обезщетенията.
Аз не успях да открия основание за това в нормативната уредба, но допускам, че пропуска е мой ...
Ако се подадат декларации с код "корекция" в персонален регистър и осигуровките се довнесат сега, а не успоредно с данъчната декларация, ще се променят ли нещата?
Моля, споделете опит, ако сте се сблъсквали с подобен проблем
- Дата и час: 20 Ное 2024, 15:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спешно - осигуровки !!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спешно - осигуровки !!!
Здравейте,
Не мога да Ви цитирам точната правна норма /но ще я потърся задължително/. Със сигурност обаче мога да Ви дам отговор, който за съжаление, не е в полза на нас жените - адвокати. По този въпрос се консултирах с една колежка от НОИ и с моята счетоводителка. Отговорът е категоричен: за съжаление дори и да довнесете дължимите осигуровки, майчинството ще Ви начисляват само върху авансово внесените през годината вноски. Това е ужасна несправедливост! На практика внасяме в бюджета точно толкова осигуровки, колкото и хората на трудов договор. Една жена, която е на трудов договор винаги ще е в по-привелигировано положение от една жена, упражняваща свободна професия. Всичко зависи от това, каква база за осигуряване сте декларирали в началото на съответната година. При мен този въпрос възникна в средата на годината и когато реших да променя осигурителната база, се оказа, че нямам право да го направя /основание - чл.1, ал.4 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина/.
Не мога да Ви цитирам точната правна норма /но ще я потърся задължително/. Със сигурност обаче мога да Ви дам отговор, който за съжаление, не е в полза на нас жените - адвокати. По този въпрос се консултирах с една колежка от НОИ и с моята счетоводителка. Отговорът е категоричен: за съжаление дори и да довнесете дължимите осигуровки, майчинството ще Ви начисляват само върху авансово внесените през годината вноски. Това е ужасна несправедливост! На практика внасяме в бюджета точно толкова осигуровки, колкото и хората на трудов договор. Една жена, която е на трудов договор винаги ще е в по-привелигировано положение от една жена, упражняваща свободна професия. Всичко зависи от това, каква база за осигуряване сте декларирали в началото на съответната година. При мен този въпрос възникна в средата на годината и когато реших да променя осигурителната база, се оказа, че нямам право да го направя /основание - чл.1, ал.4 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина/.
- finance
- Нов потребител
Осигуряването за риск болнични и бременност е в размер на 3% ако не се лъжа. То е част от осигуровките ДОО, които плащаме. Самоосигуряващите се лица могат да изберат дали да се осигуряват за този риск или не. Не могат обаче да променят избора си в течение на календарната година, а само в началото на всяка година. Когато внасяме авансово осигуровки и сме осигурени за този риск, родени след 1959г. се осигуряваме върху 20,5%. Когато обаче изравняваме, изравняваме върху 17,5%, т.е. не върху тези 3% тъй като логично изравняваме до 30.04 следващата година, когато ако сме болзвали болнични то те са вече изчислени и изплатени. Пиша набързо и може би е малко объркващо. Така. Ако се осигурявате върху 20,5% може всеки един месец да изберете осигурителния доход върху който ще се осигурявате. Например: Имаш пари внасяш върху 2000лв. (максим. доход) осигуровките, ДОО, здравни и ДЗПО излизат 590лв. Нямаш пари внасяш върху 1000лв., както знаеш минималния осигурителен доход е 260лв. За съжаление за определяне на получаваното обезщетение за бременост, раждане и майчинство се взема базата на последните 12месеца. Това вече го знаеш - затова почвай да се осигуряваш върху по-голям осигурителен доход. С код корекция - не съм се замисляла, но мисля че няма да стане. Изпипай си нещата, защото само търсят за какво да се заядат. На мен ми искаха входящ номер на декларацията, която преди 4 год съм била задължена да пусна в 7дн. срок от започване на дейността. Бях я пускала по пощата до друг град - нямам думи просто. И честито - чудесна новина, дано успеете да отгледате достойно детето си в недотам достойните условия които държавицата ни ни предлага.
- nevin_alibriam
- Потребител
Обезщетенията се изчисляват върху внесените осигуровки за последните 12 месеца преди първия болничен, който е 45 дни преди термина.
- nevin_alibriam
- Потребител
Безкрайно благодаря за бързите отговори!
Осигурявам се за общо заболяване и майчинство.
На пръв прочит звучи логично:
Кога ти поискаха тази декларация? Аз съм вписана преди 8 години и не мисля, че пазя декларацията. Какви изненади още бих могла да очаквам през следващите месеци?
Осигурявам се за общо заболяване и майчинство.
На пръв прочит звучи логично:
nevin_alibriam написа:Когато обаче изравняваме, изравняваме върху 17,5%, т.е. не върху тези 3% тъй като логично изравняваме до 30.04 следващата година, когато ако сме болзвали болнични то те са вече изчислени и изплатени........ На мен ми искаха входящ номер на декларацията, която преди 4 год съм била задължена да пусна в 7дн. срок от започване на дейността. Бях я пускала по пощата до друг град - нямам думи просто. И честито - чудесна новина, дано успеете да отгледате достойно детето си в недотам достойните условия които държавицата ни ни предлага.
Кога ти поискаха тази декларация? Аз съм вписана преди 8 години и не мисля, че пазя декларацията. Какви изненади още бих могла да очаквам през следващите месеци?
- coreli
- Младши потребител
Последните няколко месеца, след като решихме, че ще планираме бебе, спрях да внасям осигуровки. Допустимо ли е сега да внеса осигуровки върху макс. осигурителен доход?
- coreli
- Младши потребител
Допустимо е. С отделни платежни нареждания за всеки месец.
И със съответните декларации образец 1.
И със съответите очаквания, че някога в НОИ може да се пробват да ви създадат неприятности
По каква логика стигнахте до извода, че точно когато планирате бебе, трябва да спрете да внасяте осигуровки?
И със съответните декларации образец 1.
И със съответите очаквания, че някога в НОИ може да се пробват да ви създадат неприятности
По каква логика стигнахте до извода, че точно когато планирате бебе, трябва да спрете да внасяте осигуровки?
-
atevasile - Потребител
Входящия номер ми поискаха, когато обработваха първия ми болничен.
Осигуровките се плащат до 10-то число ежемесечно, до 20-то число се подава декларация обр. 1. Можеш да плащаш върху максималния осигурителен доход. Поне така стоят нещата съгласно действащото осигурително законодателство.
Осигуровките се плащат до 10-то число ежемесечно, до 20-то число се подава декларация обр. 1. Можеш да плащаш върху максималния осигурителен доход. Поне така стоят нещата съгласно действащото осигурително законодателство.
- nevin_alibriam
- Потребител
atevasile написа:И със съответите очаквания, че някога в НОИ може да се пробват да ви създадат неприятности
Какво имате предвид под "някога" да ми създадат неприятности.
Логиката ми беше да започна да в внасям осигуровки върху 2000лв.
nevin_alibriam написа:Осигуровките се плащат до 10-то число ежемесечно, до 20-то число се подава декларация обр. 1. Можеш да плащаш върху максималния осигурителен доход. Поне така стоят нещата съгласно действащото осигурително законодателство.
Но вслучай, че не съм ги внесла, задълженията ми не отпадат. Въпроса ми е не дали дължа и в какъв срок, а мога ли да ги внеса в размер, различен от минималния и то без да прескачам касата?
А ако си попълня платежните, платя си в банката и си пусна Декларация 1, т.е. без да минавам през касата, какви проблеми мога да очаквам?
- coreli
- Младши потребител
Ка
Ооо, от НОИ винаги можеш да очакваш проблеми. По един и същи казус можеш да срещнеш 3 различни реакции и решения от служители на три съседни гишета.
Не съм наясно само с ангажимента към/от касата. Ако си приела да се осигуряваш чрез нея, имаш ли право и сама да го правиш. Бих могъл да търся в КСО-то и някаква наредба, но ти също би могла да го направиш. Още повече, че е възможно да имаш и някакъв договор с тази каса
coreli написа:какви проблеми мога да очаквам?
Ооо, от НОИ винаги можеш да очакваш проблеми. По един и същи казус можеш да срещнеш 3 различни реакции и решения от служители на три съседни гишета.
Не съм наясно само с ангажимента към/от касата. Ако си приела да се осигуряваш чрез нея, имаш ли право и сама да го правиш. Бих могъл да търся в КСО-то и някаква наредба, но ти също би могла да го направиш. Още повече, че е възможно да имаш и някакъв договор с тази каса
-
atevasile - Потребител
coreli написа:Адвокат съм. Обикновено внасям осигуровки върху минимума, а при подаване на годишната данъчна декларация довнасям дължимите осигуровки.
Наскоро разбрах, че съм бременна. От осигурителната каса, на която съм член ми обясниха, че при изчисляването на обезщетинията за бременност, раждане и отглеждане на дете от НОИ ще вземат предвид само авансово внесените осигуровки - върху 240лв., а уравнителните суми които ще довнеса догодина нямат значение при изчисляването на базата за обезщетенията.
Аз не успях да открия основание за това в нормативната уредба, но допускам, че пропуска е мой ...
Ако се подадат декларации с код "корекция" в персонален регистър и осигуровките се довнесат сега, а не успоредно с данъчната декларация, ще се променят ли нещата?
Моля, споделете опит, ако сте се сблъсквали с подобен проблем
Ако обърнете внимание вноските за болнични и майчинство не се изравняват с годишната декларация. Т.е., тази част от тях, която вие наричате "авансови", са окончателни. А ако не сте се осигурявали за този риск - болнични и майчинство, няма да имате възможност сега да започнете. Всъщност ще можете До края на януари можете да подадете декларация за промяна на вида осигуряване.
- prnedev
- Активен потребител
PrNedev, осигурявам се за общо заболяване и майчинство.
Има ли пречка давнеса осигуровки за стар период върху 2000лв., а не върху 260лв. ?
"Общо заболяване и майчинство" се водят краткосрочно осигуряване. Има ли вероятност да направя вноски върху тавана, а те да не бъдат взети предвид при изчисляване на обезщетенията за бременност, раждане и отглеждане на дете, а само евентуално за пенсия?
Мислех си за вариант да внеса максимума и веднага след това да взема болничен, за да проверя как ще изчислят от НОИ. При такава ситуация, ако се окаже, че за база вземат 260, а не 2000лв., и впоследствие в годишната данъчна декларация декларирам значително по-ниски доходи, от тези, върху които са внесени осигуровките, ще мога ли да искам да ми бъдат върнати надвнесените осигуровки?
Предполагам, че питанията ми са по-скоро за форум на счетоводители, а не за юристи. Кой е аналога на ЛЕКС за счетоводители?
Има ли пречка давнеса осигуровки за стар период върху 2000лв., а не върху 260лв. ?
"Общо заболяване и майчинство" се водят краткосрочно осигуряване. Има ли вероятност да направя вноски върху тавана, а те да не бъдат взети предвид при изчисляване на обезщетенията за бременност, раждане и отглеждане на дете, а само евентуално за пенсия?
Мислех си за вариант да внеса максимума и веднага след това да взема болничен, за да проверя как ще изчислят от НОИ. При такава ситуация, ако се окаже, че за база вземат 260, а не 2000лв., и впоследствие в годишната данъчна декларация декларирам значително по-ниски доходи, от тези, върху които са внесени осигуровките, ще мога ли да искам да ми бъдат върнати надвнесените осигуровки?
Предполагам, че питанията ми са по-скоро за форум на счетоводители, а не за юристи. Кой е аналога на ЛЕКС за счетоводители?
Последна промяна coreli на 27 Дек 2009, 17:05, променена общо 1 път
- coreli
- Младши потребител
Odit.Info е аналога на Лекс
По принцип не е невъзможно да се довнесат осигуровки, също и да се направи корекция на Декларация 1. Въпроса след това е дали не рискувате нещо от рода "деклариране на неверни данни" и т.н. по 313 НК, което е по вашата част - юридическа работа
Иначе на въпроса ви, ако вземат предвид минималният осигурителен доход, възстановяването на надвнесените осигуровки става по реда на ДОПК - чл.128 - чл.132
По принцип не е невъзможно да се довнесат осигуровки, също и да се направи корекция на Декларация 1. Въпроса след това е дали не рискувате нещо от рода "деклариране на неверни данни" и т.н. по 313 НК, което е по вашата част - юридическа работа
Иначе на въпроса ви, ако вземат предвид минималният осигурителен доход, възстановяването на надвнесените осигуровки става по реда на ДОПК - чл.128 - чл.132
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря на всички за отговорите
- coreli
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|