начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Издател на вестник

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издател на вестник

Мнениеот boliarcheto » 07 Ное 2009, 16:16

Искам да заведа дело по ЗАПСП срещу вестник, който публикува мои авторски произведения без моето съгласие. Проблемът е, че не знам кой е издателя на вестника. (Юридическото лице, срещу което трябва да заведа делото). На самия вестник не пише, от редакцията, естествено, не искат да кажат. Отправих запитване до Националната библиотека, където според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения би трябвало да има екземпляри на вестника и да се знае кой е издателя. Отговориха ми, че въобще нямат информация за такъв вестник.
Въпросът ми е: какъв е начина да разбера кой е издателят (юридическото лице) на този вестник.
boliarcheto
Младши потребител

Re: Издател на вестник

Мнениеот whiskey » 07 Ное 2009, 16:44

Кажи все пак името на вестника за да се опитаме да помогнем.
whiskey
Потребител

Мнениеот korry » 07 Ное 2009, 18:05

опитай се да го намериш онлайн, ползвайки информацията от сайта на Търговски регистър. Всъщност там е добре да се търси по БУЛСТАТ.
Информация има печатницата, която го печата!
Те издават фактури на издателя - помисли как ще се сдобиеш с булстата и името от печатницата
korry
Потребител

Мнениеот boliarcheto » 11 Ное 2009, 18:05

Korry,
Търговски регистър, Дакси и т. н. не ми вършат работа, защото не знам името на фирмата, нито БУЛСТАТ (ЕИК). Нали точно това търся. Това за печатницата е добра идея, но ако отида там и им кажа: "Покажете ми фактурите за отпечатването на вестника" предполагам, че просто ще ме изгонят.

Whiskey,
Не мисля, че е редно да споменавам името на вестника тук. Интересувам се по принцип има ли начин (законова процедура) да се открие кой е издател на даден вестник, който и да е той. Би трябвало да има, ако сме правова държава.
boliarcheto
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 11 Ное 2009, 18:10

boliarcheto написа:Интересувам се по принцип има ли начин (законова процедура) да се открие кой е издател на даден вестник, който и да е той. Би трябвало да има, ако сме правова държава.

По принцип няма "неоткриваеми" лица ;) ... въпросът за "откриването" не е толкова правен, но предполагам всеки един юрист би могъл да свърши работа и в тази насока ако бъде ангажиран по едно такова бъдещо дело ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот korry » 13 Ное 2009, 10:37

за съжаление нямам познания за законова процедура, а и виждам че никой не е предложил такава.
Помисли си върху методи като "ровене в боклука" , социален инженеринг и подобни :roll:
много интересен проблем за разрешаване

ето една идейка за социален инженеринг с елементи на много фантазия поради липсата ми на опит:
ще ти предложа да си "наемеш" приятел, който да отиде в печатницата с претекст че търси начин да се свържи с вестника за реклама (или в офиса на вестника) така да си обмисли диалога че ония да повярват че приятеля ти ще плаща за реклама. (и то елементарна някакво каре с надпис вътре) Приятеля ти да каже че политиката му е да праща пари по банков път и да поиска банкова сметка и договор за Реклама, за което разбира се му са необходими търговските данни на фирмата. и така...

между другото за интернет е по-лесно да се разбере кой е собственик на даден сайт. Има бази данни и whois, dns look up инструменти при това напълно безплатни :D

вчера например открих че сайта marijuana-seeds.nl е регистриран на името на някой си Liam Steel с адрес в Лондон. Чак даже със street view му гледах вратата на къщата. Има и пълни данни за регистриращата организация names.co.uk Е, напълно е възможно и даже предполагама че въпросния Liam е бил квартирант там и може би е офейкал, но все пак има нещо за него. И това го правя без да мърдам от нас, в България.
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот boliarcheto » 15 Ное 2009, 13:39

Благодаря, Korry, това с рекламата е чудесна идея. Но, както винаги има едно "но". Вестникът излиза от около година. Аз имам предположение кой го издава, но няма как да съм сигурен. По "метода на Korry" да кажем, че ще разбера със сигурност. Но имам основание да смятам, че през този период е бил продаден и сега издателя е друг. И ако заведа дело за целия период, той ще каже: "ама аз го издавам от еди кога си, за преди това не нося отговорност".
Аз мислех в друга посока. Като вляза в магазин, примерно за хранителни стоки, на опаковката на всяка стока, която хвана, пише: "произведено от еди кого си". Което ме навежда на мисълта, че има закон, който задължава всеки производител да се идентифицира на стоката си. Вестникът също е стока и би следвало по същия този закон (ако има такъв), да е длъжен да пише: "издава еди кой си". И аз да мога да искам от някоя институция (коя ли ще е тя?), да задължи "производителя" да спази хипотетичния ми :) закон. Нещо като следствие срещу неизвестен извършител.
boliarcheto
Младши потребител

Мнениеот korry » 15 Ное 2009, 15:49

хм
прав си
ами такова
мисля че можеш да подадеш сигнал до данъчните за нарушени авторски права, като посочиш адреса на редакцията и въобще всяка информация която имаш за въпросния вестник. Естествено можеш да приложиш и негов брой. Добре е и да приложиш доказателства за наличието на твоите авторски права.
Това си го мисля, понеже пиратския софтуер май съм чувал че се рапортува на данъчните първо. Те отиват търсят лицензите за ползването на софтуера и така...
Данъчните доколко знам са оторизирани да питат, да изискват и да изземват даже всякаква деловодна, счетоводна документация и прочие.
Ако не друго, то поне данъчна проверка ще им направят.
Опиши и другото нарушение, което е свързано с липсата на брой от печатното издание в националната библиотека.
Опиши всичко което знаеш и се сещаш и насъскай данъчните :D
(мммм сподели с тях че знаеш че те използват пиратски софтуер за предпечатна подготовка и офис пакети, както и операционни системи :wink: )
въз основа на резултата от проверката, мисля че би могъл да заведеш и дело
ако използването на авторски материали се класифицира като "кражба" току виж самата държава завела дело.
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот boliarcheto » 09 Дек 2009, 19:39

Еврика!
Закон за защита на потребителите:
Чл. 76. Производителят е длъжен да осигури условия за проследяване на стоката по цялата верига на доставката, като за тази цел:
1. маркира стоката по начин, който позволява тя да бъде идентифицирана, като постави обозначение върху стоката или опаковката й, съдържащо името на производителя, друга информация за него или за партидата от стоки, към които тя принадлежи;
2. съхранява и предоставя при поискване от контролните органи цялата документация, необходима за проследяване произхода на стоката.

Този текст дали ми върши работа? Ако да, към коя институция трябва да се обърна, за да задължи "производителя" да си надпише "стоката"?
boliarcheto
Младши потребител

Мнениеот korry » 10 Дек 2009, 09:23

Комисия за защита на потребителите е първото, което ми идва наум
друг алтернативен лост е сайта izlugan.com (или bg)
данъчните не искаш ли да пробваш да ги насъскаш?
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Изображение
korry
Потребител

Назад към Интелектуална собственост