начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

дължим данък при спряно МПС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дължим данък при спряно МПС

Мнениеот powder » 17 Юни 2009, 13:24

Обръщам се с молба за съдействие относно следния казус: мой роднина е спрял колата си от движение и е предал номерата си в КАТ. От данъчната администрация искат за минал период да се платят дължимите данъци за МПС-то. Възможно ли е след като е спряно от движение МПС-то тези задължения след време да отпаднат поради изтичане на давност? И въобще събираеми ли са тези вземания от данъчната администрация?
Благодаря предварително!
powder
Младши потребител

Re: дължим данък при спряно МПС

Мнениеот nikodim77 » 19 Юни 2009, 14:09

Здравейте,
Не съм подробно запознат с нормативната уредба свързана с въпроса но, ще изложа личното си мнение.
„Спряно” мпс... В случай, че МПС не е подарено, продадено, бракувано или по какъвто и начин да му е променена собствеността, то за него се дължи данък от неговия собственик, независимо от това дали е спряно от движение. Иначе противно на моята логика, би трябвало да не се плаща данък и за имот, който не се ползва или е отдаден под наем. А това, не е така.
Значи, спряно или не МПС-то представлява собственост, за която е предвиден данъчен налог.
Но, с оглед на първото ми изречение, ако за спрени от движение МПС има данъчни облекчения или отмяна на данъчни плащания, мисля, че не би трябвало да се изисква плащане от датата на спирането на МПС от движение.
Относно давността, не съм запознат ама съществува един лаф, който мисла, че дава до известна степен отговор на въпроса: "Данъците и смъртта са не избежни" :D
Това беше личното ми мнение. Чао
nikodim77
Активен потребител

Re: дължим данък при спряно МПС

Мнениеот powder » 23 Юни 2009, 17:49

Благодаря nikodim77 за отразения коментар! Да се надявам че данъчните имат по-сериозна работа от това да преследват длъжници за 200 лева пътен данък :D съвета който ще дам аз е да се чака абсолютната давност от 10 години пък каквото стане! Още веднъж мерси! :wink:
powder
Младши потребител

Назад към Данъчно право