начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Откраднат GSM

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот dil_d » 14 Фев 2008, 13:03

НЕ Е ВЯРНО! Понеже съм прецедател на една комисия, която наказваме деца, с противообщ.прояви...по ЗБППМН поне 2 пъти в месеца има дела срещу деца намерили и непредали GSM, всички са започнали по жалби на собствениците им и са образувани срещу "неизвестен извършител" и след разпечатките на Мтел и Глобул се разбира кой го е ползвал...и се намира човека. Проблема е когато се ползва с Прима карта...
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 14 Фев 2008, 18:51

dil_d написа:НЕ Е ВЯРНО! Понеже съм прецедател на една комисия, която наказваме деца, с противообщ.прояви...по ЗБППМН поне 2 пъти в месеца има дела срещу деца намерили и непредали GSM, всички са започнали по жалби на собствениците им и са образувани срещу "неизвестен извършител" и след разпечатките на Мтел и Глобул се разбира кой го е ползвал...и се намира човека. Проблема е когато се ползва с Прима карта...

Като оставим на страна правописа, не мислите ли, че има разлика между "по жалби на собствениците" и "издирване на загубени вещи"?
Или да обяснявам? Ако отидеш в полицията с молба за изгубен телефон, няма да го издирват. Ако отидеш с молба, че е откраднат, тогава ще се търси. И чл.207 от НК ще може да се приложи за този, в когото е намерен телефона, ако не може да се докаже участието му в кражбата. Просто не може да има чл.207 срещу неизвестен извършител.
Gabi1
Потребител

Мнениеот dil_d » 18 Фев 2008, 17:41

Първо правописът ми е такъв защото бързам, понеже работя, второ не ми обяснявай ако обичаш разликата между "издирване на изгубени вещи" и "жалба на собствениците". Ти май не се изразяваш точно. Естествено, че без да сезираш полицията, че ти липсва телефона няма да тръгнат да ти го търсят.. Можеш да я сезираш и с обикновена Молба, не е задължително да е жалба или да обясняваш в нея, че ти е откраднат телефона. Не ми изопачавай думите ако обичаш и не се заяждай а рабери смисъла! Специално отворих няколко дела...всички започват по молба на загубилия телефона си и завършват с "моля за вашето съдействие да намеря изгубената си вещ"...
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот stas_v » 22 Фев 2008, 20:40

Относно загубените телефони полицията не е длъжна да ги търси. Всеки ден някой губи някоя вещ, какво ще стане, ако се търсят всички.
Не е коректно, ако накой си загуби телефоа да пише, че са му го откраднали. Да не забравяме, че ако се образува дознание тъжителя ще бъде разпитан, а ако излъже пред дознателя относно фактическата обстановка носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.
stas_v
Младши потребител

Мнениеот pdimitrow » 23 Фев 2008, 09:51

stas_v написа:Относно загубените телефони полицията не е длъжна да ги търси. Всеки ден някой губи някоя вещ, какво ще стане, ако се търсят всички.
Не е коректно, ако накой си загуби телефоа да пише, че са му го откраднали. Да не забравяме, че ако се образува дознание тъжителя ще бъде разпитан, а ако излъже пред дознателя относно фактическата обстановка носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

Извинявай, че се намесвам изобщо не по темата ама ти да си чувал някой да е осъден или дори подведен под някаква отговорност за лъжесвидетелстване????? Аз не съм пък се занимавам с наказателни дела основно. Ако ми извадиш пример ще те почерпя обещавам.
pdimitrow
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 23 Фев 2008, 10:41

РЕШЕНИЕ № 22 ОТ 23.06.2002 Г. ПО Н. Д. № 660/2002 Г., I Н. О. НА ВКС
РЕШЕНИЕ № 347 ОТ 10.05.2004 Г. ПО Н. Д. № 1055/2003 Г., III Н. О. НА ВКС
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Re: Откраднат GSM

Мнениеот izymena » 23 Фев 2008, 12:37

vitkov написа:Миналата седмица на синът ми му е откраднат телефона от Джоба на якето,което е било в класната стая на училището.

Много синове в определена възраст се оправдават точно по този начин. :roll:
Друг път нека то си купи,с пари от стипендия или от ежедневни за закуски..да усети радостта на покупката от своя труд,в повечето случаи ценната вещ се пази като очите си.
Такива новички се изкупуват от заложните за 20-30 лева,особено пък нови,язък за труда ви и желанието да зарадвате детето.
Дано да греша :)
izymena
Потребител

z

Мнениеот z_m_p » 24 Фев 2008, 00:19

В духа на темата въпрос:
Носи ли се нак.отговорност /освен морална, разбира се/ за намерена случайно, но непредадена на съответните органи вещ?
Човек намира някаква ценност във влака - търпи ли отговорност, ако реши да я даде на жена си например, а не на РПУ-то:) ?
/то ако я даде на РПУ-то пак ще търпи отговорност, ама този път от жената...:) /
z_m_p
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 24 Фев 2008, 11:55

носи се по чл.207 от НК, след бездействие 1 седмица от датата на намирането.В този срок трябва да се предаде вещта на собственикаили загубилия вещта , ако е известен, или на властта.
:D Но щом ще я давате на жена си,все едно, че сте уведомили "властта"?
А дали на жената или на РПУ- въпрос на оценка на риска под страх от последващи неблагоприятни последици :D Пред органите ще твърдите, че сте я дали при условията на крайна необходимост. :D А защо не и при неизбежна отбрана, защото агресията не е чужда на за щастие по-слабия ни пол.А малко са нещата по-неизбежни от женския гняв.
В нак.процес пред органа имате права като обв., важи презумпция за невиновност.В другия слуай- няма такава презумпция и права си нямате. :D
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот speechless » 14 Май 2008, 19:07

Снощи на 13.05.2008г. ми откраднаха телефон LG Viewty от дамската ми чанта.Това се случи по време на концерт на който участвах и в съблекалнята докато пеех някои е откраднал моя и на още 3 мои колежки телефоните...още вечерта подадох жалба в МВР...но още не съм им дала Imei-q на телефона...има ли някакъв шанс да си намеря телефона...?!щото не е от най-евтините...ако може някои да ми помогне ще съм много благодарна. :cry:
Последна промяна speechless на 14 Май 2008, 19:12, променена общо 1 път
speechless
Нов потребител

ОТКРАДНАТ GSM

Мнениеот emoko83 » 30 Юни 2008, 17:36

помогнете ми.преди два дена ми откраднаха новия телефон samsung sgh-l170. подадох жалба в полицията а те ми казаха че щели да го тарсят по IMEI.ама до колкото разбрах този телефон имал и друга функция с която било по лесно да баде открит.наричала се мобиле тракер.аз не им казах за това ама те сигорно ще проверят с какво разполага телефона.мисалта ми е ако някои знае нещо с което може да ми помогне нека да го напише ще му бада много признателен.
emoko83
Нов потребител

Откраднат GSM

Мнениеот sunset » 08 Юли 2008, 14:09

На сина ми откраднаха GSM. Докато установим липсата му за няколко часа е навъртяна сумата от 230 лева, въпреки че имаше лимит от 50 лева. Писах жалба до М-тел, защо картата не е спряна над лимита от 50 лева, но те ми отгоориха, че "кредитният лмимит не е регламентиран като услуга, предназначена за клиентите, а като ВЪЗМОЖНОСТ МТел да преустанови достъпът до мобилната мрежа на номер, който го надхвърля". Помогнете ми какво мога да направя по въпроса.
sunset
Нов потребител

Въпрос...

Мнениеот iwo_andonow » 21 Юли 2008, 18:27

Аз не съм юрист. Прочетох цялата тема, защото днес си загубих документи, телефони и др. В края на деня добросъвестен гражданин (бивш служител на МВР) ми върна всичко (включително 250лв. от портмонето), но без единия телефон. Каза, че не е имало втори телефон.
Някой си е харесал единия телефон и си го е прибрал. Въпросът ми е защо този някой не се приема, че го е откраднал? Той го е намерил, взел го е и вероятно го ползва за нещо. Не го е предал в РПУ. Това, че съм го изгубил достатъчно ли е той де е невинен?
Ако например аз намеря отключен автомобил с ключове на контакта и влезна и тръгна да го карам - невинен ли съм? Докога мога да го карам? Цената на вещта ли определя вината? Ако е така - къде е границата (между ползване на намерена вещ и кражба)? Кой я дефинира?
Така и не разбрах: Какво да правя - да подавам ли жалба до РПУ или няма смисъл?
iwo_andonow
Нов потребител

Мнениеот babyfoot » 23 Юли 2008, 15:53

mariyangg написа:чл.207ал.1/НК е интересен,но неприложим.Не може да се докаже,че някой го е намерил(почти е невъзможно),а без деяние,няма престъпление.

Изобщо не е истина!
Приложим е!
В СРС вече има постановени мнения - вярно, че са прекратени делата с постановяване на глоби по чл.78а НК
Лично аз съв водила поне 5 бр. по чл.207 НК. Има само спорна практика как да се квалифицира по ал.1 или по ал.2. Няма почти никаква съдебна практика.
Но в София започна да се прави такава!
babyfoot
Потребител

Мнениеот karasu » 21 Окт 2008, 12:09

И аз имам един въпрос отностно откраднат телефон...
От София съм и съм на 17 години
Въпроса ми е следния:
По-рано днес ми откраднаха телефона на 1 година на стойност 200-220 лева(има още 4 години гаранция)... Ако ЗНАМ кой е крадеца мога ли да подам жалба в полицята без родител/настойник който да бъде с мен? Неискам да предопреждам родител/настойник, защото първо е до късно на работа и второ незнам какво може да направи той/тя ако разбере!
Втория ми въпрос е: Телефона може ли да бъде засечен ако моята карта не е вътре (разбира се IMEI на телефона го пише в гаранционната карта), а някой го използва с каквата и да е карта (независимо Мтел, Глобул или Вивател)...
karasu
Нов потребител

Мнениеот bocman__ » 22 Окт 2008, 23:20

имат си начини да ги намират, но на някои модели телефони може да им се промени кодът по който ги следят :) а за процерудата... купих телефон втора употреба от магазин, че и касов бон имах, но ми го взеха след 7 месеца е върнаха ми една част от парите, но не 100%. ако е нокия ще го намерят просто отнема време
bocman__
Младши потребител

Re:

Мнениеот medincetooo » 24 Юни 2012, 16:48

sledomagrz написа:ако до един месец не хванат извършителя на кражбата, обадете се пак във форума и аз ще ви кажа как да го намерите. По точно какво да кажете на полицаите за да го намерят със сигурност. Ако ви са некадърни полицаите..вие ще им кажете какво да направят. първо обаче ме убедете че не вие сте откраднали мобилен апарат.

Може ли и на мен да помогнете... :( днес ми откраднаха телефона Nokia 5530 утре ще подам жалба, но си мисля че няма да могат да ми го открият затова реших да пиша на вас тъй като вашето съобщение ме заинтригува..и ми вдъхна надежда..Моля Ви пишете :(
medincetooo
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Юни 2012, 19:39

medincetooo написа:Може ли и на мен да помогнете... днес ми откраднаха телефона Nokia 5530
Ако е закупен нов - в документите е записан IMEI - уникалния фабричен номер на телефона
Може да се провери и с клавишната комбинация *#06#
Ако телефона е хакнат - това може да се установи от специалисти
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 24 Юни 2012, 22:55

:D Ами, къхъ, ...... аз съм човек с опит в това отношение :lol: и когато се жалих във ІІ РУП, хората бяха така добри да не ме гледат, като голяма бяла птица, макар да бях наясно, че съм точно такава за тях, та- подгответе си една чаша вода, и защото е топло, защото нищо няма да се случи ( в смисъл намиране)- ще ви обработят заявлението, ще бъдат любезни, и ще ви изпратят по живо, по здраво.
След време някой прокурор ще реши да ви пише благо писмо, с което ви уведомява, че прекратява ДП срещу неизвестен и така- вече сте готова, за да изпиете и тази чаша.

Не е болка, освен ако всичките ви контакти са там, но с времето ще наваксате загубата на информация. И ще я оцените, разбира се.

.п. а защо не сте се обадила на оператора да ви ограничи изходящите, само вие знаете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот medincetooo » 25 Юни 2012, 00:10

Разбира се, че се обадих да ми ограничат обажданията..поне за това се сетих в момента..от коментара Ви разбирам, че май ако подам жалба ще ми останат само и единствено разправиите - не е болка за умиране, но пък защо трябва да е толкова лесна и безнаказана кражбата в тази държава! Просто нямам думи...яд ме е така! Хора сме все пак и трябва да си търсим правата!
medincetooo
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право