начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

данъци при продажба

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

данъци при продажба

Мнениеот nicol » 04 Юни 2007, 12:10

Имам парцел с три къщички в него и един нотариален акт за всичко това.Ще го продавам и това е първата ми продажба.Питането ми е-това за един имот ли се води , или всяка къщичка е отделен имот и
ще плащам ли в такъв случай данък печалба като за три продажби.
Благодаря!
nicol
Нов потребител

договор при продажба

Мнениеот nicol » 05 Юни 2007, 11:13

Защо нямам поне един отговор :oops:
Позната от Общината се кълне ,че ще се разглеждат като 3 отделни имота,и ще трябва да плащам много висок данък печалба.Ако поне някой ми отговори с да или не,не е така,ще имам отправна точка за да си взема адвокат.
Благодаря!
nicol
Нов потребител

имот с три къщички

Мнениеот legista » 05 Юни 2007, 11:18

Nicol, в нот. акт, който притежавате имате всички необходими данни относно това дали имотът е един. За да установите дали ще трябва да плащате данък и в какъв размер е важно да видите как са придобити имотите, както и дали продавачът е физическо или юр. лице след което да се търси кой е приложимия закон.
legista
Младши потребител

Мнениеот goranka » 05 Юни 2007, 11:28

nicol,prodajbata trqbva da stane po danychna ocenka na imota/imotite,zashtoto tq e po-niska ot pazarnata,sledowatelno shte platite po-malyk danyk.
uspeh:)
goranka
Младши потребител

данък при продажба

Мнениеот nicol » 05 Юни 2007, 11:55

Физическо лице съм,и в н.а. е упоменато-УПИ-...м2,заедно с едноет.къща-40м2,едноет.къща-50м2...........
Явно, е най добре да потърся адвок.помощ.Благодаря Ви за отзивчивостта и това,че ми показахте,че е добре да се отнеса по-сериозно към незначителния на пръв поглед въпрос.
Желая Ви успешен ден!!!!!!!!!!
nicol
Нов потребител

Мнениеот nicol » 08 Юни 2007, 12:31

Здравейте отново!
Направих консултация при 3-ма адвоката,и получих 3 различни мнения.Всеки ми цитираше и тълкуваше различни т.от закона.Не можах да разбера, все пак,един нотариален акт,един собственик,продава на един купувач-ТОВА ЕДНА СДЕЛКА ЛИ Е?-или не?
И ако не платя данък печалба,като за 3 имота,какво ще стане?Ще ми останат ли децата гладни?/отивайки в затвора/
Благодаря,но защо всичко у нас е толкова сложно!!! :oops:
nicol
Нов потребител

Мнениеот nicol » 08 Юни 2007, 12:32

:roll:
Последна промяна nicol на 08 Юни 2007, 12:35, променена общо 1 път
nicol
Нов потребител

Мнениеот nicol » 08 Юни 2007, 12:32

:?: :?: :?:
nicol
Нов потребител

Мнениеот iata » 08 Юни 2007, 15:13

Ами ако твърдо си решила да продаваш, защо просто не направиш маркетингово проучване при нотариусите и да видиш кой ще е на най-изгодното за теб мнение. И просто правиш сделката при него. :D
Малко по-сериозно - мисля, че сделката е една, независимо за колко имота се реши, че ще бъде тя. Или поне няма никакъв проблем да бъде една, независимо дали трите Ви къщи ще са три имота или един. И нотариалните такси, и данъците, и таксата вписване ще се изчисляват на основата на материалния интерес по този нотариален акт. Материалният интерес е по-голямото от данъчната оценка и продажната цена. Така, че за Вас е важно този материален интерес да е по-малък - а дали ще са три имота или не - няма такова значение, особено пък щом сте продавач.

Но трябва добре да обмислите дали материалния интерес да бъде данъчната оценка или продажната цена. Защото, ако запишете като продажна цена данъчната оценка, ако нещо се обърка ще получите обратно само данъчната оценка, а не и платеното на ръка. А аз като оптимист си мисля, че шансове да се объркат нещата винаги има :)
iata
Потребител

Мнениеот biseren » 12 Юли 2007, 14:53

Доколкото разбрах имаме едно дворно място с построени в него три сгради. Продавате всичко това на един купувач-имате една сделка, погледнато логично, когато се продава УПИ с построена в него сграда сделката е една не са две, същото важи и във вашия случай!
biseren
Младши потребител

Мнениеот theinsider » 12 Юли 2007, 15:23

Ситуацията е следната:
1. Положителната разлика между придобивната и продажната цена на всеки от имотите ви формира доход, който се намалява с определени нормативно признати разходи.
2. Този доход се декларира в годишната данъчна декларация и подлежи на облагане заедно с другите ви доходи.
3. Освобoдена от данък върху дохода е продажбата на едно жилище годишно
4. Освободена от данък върху дохода е продажбата на две жилища годишно, ако са притежавани за повече от 5 години.

Някои очевидни изводи:

1. Проверете дали продажбата на някой от имотите не е освободена от облагане.
2. Намалете положителната разлика (по-ниска цена в нот. актове за продажба)
Последна промяна theinsider на 03 Авг 2007, 13:38, променена общо 1 път
theinsider
Потребител

Мнениеот max_lov » 02 Авг 2007, 22:13

Ако продавате всичко наведнъж, значи е една сделка, значи е една сумата на която ще плащате такси и данъци, но вече вие си решавате дали ще го пишете пред нотариуса на данъчна оценка, или на по-висока сума, само внимавайте, ако направите сделката на данъчна оценка, после при подаване на данъчна декларация трябва да декларирате цялата сума, но за желта трябва да имате друг източник на доходи от където можете да докажете парите, работа, заплата, печалба от лотария, тото, казини или еврофутбол, като за последните 4 не дължите данък, което е най-важното в случая!!!
max_lov
Нов потребител

Назад към Данъчно право