2023-08-07 0
В България ваучерите за храна са широко разпространена социална придобивка сред работодатели и служители. Не много хора са запознати, че ваучерите могат да се педоставят по две различни наредби - Наредба 7 от 7.07.2023г. И Наредба 11 от 21.12.2005г.
Както работодателите, така и търговските обекти масово използват ваучерите за храна. Въпреки че са широко използвани, едва ли е общоизвестно, че ваучерите в България са регламентирани по две наредби. Масовите ваучери за храна, които се предоставят от повечето работодатели в България, са регламентирани по Наредба 7. Съществува и втори тип ваучери, които обаче са регламентирани по Наредба 11. Без значение според коя наредба се предоставят ваучерите за храна, техните предимства както за вас, като работодатели, така и за вашите служители са безспорни – до 200 лв. месечно са освободени от данъци, помагат на домакинствата, особено при високи нива на инфлация, повишават мотивацията и лоялността на служителите към компанията.
Наредба № 11 установява изискванията и процедурата за задължителното предоставяне на безплатна храна и/или добавки към нея на работниците и служителите, заети в предприятия със специфичен характер и организация на труда. Ваучерите за храна, предоставяни съгласно Наредба 11, не са подложени на ограничения от държавни квоти, а работодателите не са задължени да спазват максимална месечна сума за служителите. Това означава, че компаниите имат по-голяма гъвкавост в предоставянето на ваучерите за храна и могат да ги адаптират по-добре към спецификата на техния бизнес и нуждите на служителите.
Ваучерите за храна по Наредба 11 са подходящи за компании със специфичен характер на труда и организация на работата. Това включва предприятия, които отговарят на следните условия:
Пълните условия ще откриете в самата наредба тук.
Предимствата на ваучерите за храна, независимо според коя наредба са регламентирани, са безспорни и самите ваучери са много добре приети от служителите.
Особено във времена на финансова несигурност и висока инфлация, ваучерите са чудесна добавка към всеки семеен бюджет. Тяхната широка приложимост и непрекъснато разширяващия се списък с търговски обекти, които работят с ваучерите за храна, ги прави много удобни за работещите. Те могат да избират в кой магазин или заведение да ги използват, както според собствените им предпочитания, така и според начина им на живот и дори местоживеене.
Предимствата за работодателите могат да бъдат разгледани в няколко направления:
1. Повишена мотивация на служителите и съответно ефективност и лоялност - когато служителите са сигурни, че основните им хранителни нужди са покрити, това може да им помогне да се фокусират по-добре върху работата си и да бъдат по-продуктивни.
2. Имидж на добър работодател – компанията изглежда по-привлекателно място за работа, а това помага както за задържането на служителите, така и за привличане на нови.
3. Данъчни предимства – в България ваучерите за храна са освободени от данъци в рамките на до 200 лв. месечно. Ако вместо ваучери за храна, работодателя трябваше да предоставя подобна сума под формата на заплата или премия, това би генерирало доста сериозни допълнителни разходи за данъци и осигуровки.