начало

ЧСИ започват кампания за финансова грамотност сред младежите, длъжниците до 25 години са близо 40 000 ЧСИ започват кампания за финансова грамотност сред младежите, длъжниците до 25 години са близо 40 000

Разяснение по чл. 78а от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разяснение по чл. 78а от НК

Мнениеот georgi_ivanov » 12 Окт 2024, 09:53

Здравейте,

имам въпрос по отношение Свидетелството за Съдимост, което би следвало да е в изряден вид. Генерира ми се съобщение за това, че не съм осъждан, но не съм освобождаван от отговорност по чл. 78а от НК. Възможно ли е да съм бил осъден зад гърба и това да е влязло в досието ми?

Мога ли да получа по-разширен поглед върху моето свидетелство за съдимост свързано с други обстоятелства? В случай, че отговорът е да моля, да предоставите препоръки по какъв начин да заявя услугата през МП?

Моля, за информация?

Поздрави
georgi_ivanov
Младши потребител

Re: Разяснение по чл. 78а от НК

Мнениеот ilian_todorov » 12 Окт 2024, 22:28

georgi_ivanov написа:Здравейте,

имам въпрос по отношение Свидетелството за Съдимост, което би следвало да е в изряден вид. Генерира ми се съобщение за това, че не съм осъждан, но не съм освобождаван от отговорност по чл. 78а от НК. Възможно ли е да съм бил осъден зад гърба и това да е влязло в досието ми?

Мога ли да получа по-разширен поглед върху моето свидетелство за съдимост свързано с други обстоятелства? В случай, че отговорът е да моля, да предоставите препоръки по какъв начин да заявя услугата през МП?

Моля, за информация?

Поздрави

Не виждам, какъв е проблемът Ви. Не сте осъждан и не сте освобождаван от наказателна отговорност пише.
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Разяснение по чл. 78а от НК

Мнениеот guest1 » 18 Ное 2024, 20:33

georgi_ivanov написа:Генерира ми се съобщение за това, че не съм осъждан, но не съм освобождаван от отговорност по чл. 78а от НК. Възможно ли е да съм бил осъден зад гърба и това да е влязло в досието ми?

Ако бяхте отворили НК и да прочета въпросния член - щяхте сам да се сетите!
Чл. 78а. (1) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

Щом пише "не е освобождаван" - значи е нямало нужда.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Наказателно право