- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Здравни осигуровки по време на нетрудоспособност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Здравни осигуровки по време на нетрудоспособност
Може ли някой да ми отговори дали дължа здравни осигуровки за 75те дни по чл.42 ал.2 от КСО. Благодаря.
- Соня
Re: Здравни осигуровки по време на нетрудоспособност
При изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност поради болест, както и при бременност и отглеждане на дете се дължи здравна вноска само от работодателя - в предвидения за него размер (4.20%).
- Amateur
Тук случая е малко по-друг: по чл. 42 ал.2 КСО става дума за б/о до 75 дни след прекратяване на трудовото правоотношение. А тогава няма работодател. Та си мисля защо по какъв начин бившия работодател ще бъде задължен да внася з.о. за бившия си работник?
- лунатик
Така е, но тези болнични се изплащат отново чрез този вече бивш работодател. А в закона е предвидено върху размера на болничните да се плащат здравни осигуровки само от работодателя в р-ра предвиден за него за съответната година. За 2005 год. имаме 70% от 6% които са за сметка на работодателя! Никъде в ЗЗО не се прави разграничение между здравните вноски върху изплатените болнични по време на трудовото правоотношение и здравните вноски, които са дължими за изплатените болнични след прекратяване на тр. правоотношение - съгл. чл. 42, ал. 2 от КСО. Така, че според мен питащата не дължи здравни вноски за тези 75 дни болнични.
P.S. Като пиша "болнични" имам предвид "обезщетение за временна неработоспособност".
P.S. Като пиша "болнични" имам предвид "обезщетение за временна неработоспособност".
- Amateur
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|