начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

здравноосигурителни вноски

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот лаик » 30 Дек 2005, 10:08

Здравейте, моля някои да ми поясни следното- имам невнесени здравноосигурителни вноски за 2000г, 2001,2002г- въпроса ми е- има ли давностен срок, (след истичането на който)тези вноски не подлежат на внасяне?
Благодаря Ви,предварително!!!
лаик

Мнениеот dess_74 » 30 Дек 2005, 10:57

Вие не гледате ли телевизия, там вече се преекспонира темата за здравните осигуровки на лицата дължащи такива.
Няма давностен срок, водят ви се тези осигуровки, Вие ги дължите, плюс съответните за това лихви. Единственото, което все още бихте могли да направите по въпроса, е да си подадете до 31.12.2005 год. молба за разсрочване на задължението Ви към НОИ.
dess_74
Потребител

Мнениеот Гост » 30 Дек 2005, 11:02

:shock: Колега Dess_74, Вие не знаете ли, че има нещо, наречено "давност"?...Простете, но има и други неща. Като погасяване правото на принудително събиране, например...Весели празници!
Гост

Мнениеот личен доктор » 30 Дек 2005, 11:19

След 5 години изтича давността за принудително събиране - така е.
Но... За да те включат отново в системата на здравното осигуряване НОИ ще искат доброволното внасяне на всички вноски - в т.ч. и на вноските с изтекла давност. Иначе - пак си извън системата /персоналната справка в сайта на НОИ ще покаже, че лицето има невнесени вноски от 2000 г. и е с прекъсната здравноосигурителни права/.
Измислили са го гадовете.
личен доктор

Мнениеот невнесла » 30 Дек 2005, 13:34

Аз също имам невнесени вноски за тези години, но съм с непрекъснати права. Кога според закона ще ми бъдат "прекъснати" правата?
невнесла

hi

Мнениеот stefan28 » 30 Дек 2005, 13:56

невнесла написа:Аз също имам невнесени вноски за тези години, но съм с непрекъснати права. Кога според закона ще ми бъдат "прекъснати" правата?

Az imam edin vapros:
bqh 4 godini v Ispaniq i tam si pla6tah osiguritelnite vnoski i sega kogato se vra6tam v Bulgaria trqbva li da pla6tam za tezi 4 godini kogato sam rabotil v Ispanoq i tam sa6to sam si pla6tal zdravno osiguritelnite vnoski????
stefan28

Мнениеот невнесла » 30 Дек 2005, 14:06

За стефан28: Не, не трябва да плащате. По вашия въпрос вчера бях в НОИ и питах, съгласно §16, ако не се лъжа, сега не ми се проверява, до края на следващата 2006 г. трябва да подадете в новата агенция по приходите молба-декларация или по-скоро заявление, за да се освободите от задължението за плащане, като в закона е предвиден и съответния документ, с който да докажете, че за този период не сте бил в страната. Най-сигурно, ако не е унищожен, е паспортът със заверките от митницата. Само че дали е този редът и съгласно новия кодекс, влизащ в сила на 1/1/2006?...
невнесла

Мнениеот невнесла » 30 Дек 2005, 14:10

Има и ред, по който след завръщането си в страната можете да възстановите зрдавните си права. Ако друг не ви разясни, по-късно ще ви отговоря.

Надявам се някой да отговори за "прекратените" права! Моля?!
невнесла

Мнениеот Гост » 30 Дек 2005, 14:39

ПРАВАТА СЕ ПРЕКРАТЯВАТ, КОГАТО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 15 МЕСЕЦА ИМАТЕ НЕВНЕСЕНИ ВНОСКИ ЗА НАД 3 МЕСЕЦА.
Гост

Мнениеот невнеслата » 30 Дек 2005, 16:20

И аз така знам, но се замислих дали няма някакво изменение, което да съм изпуснала...
невнеслата

Мнениеот neznaiko » 30 Дек 2005, 16:42

Ako zadgrani4nia vi pasport e podmenen mojete da poso4ite vav VAZRAJENIETO SI 4e saotvetnoto podelenie na NOI moje da iziska spravka ot Saotvetnoto RDVR 4e prez edi koi si periot ne ste bila v stranata.Pod4ertavam vazrajenie a ne molba zashtoto molbata predpolaga da se molite na niakogo i ot negovata "blagoslovia i dobro sartse" da zavisi dali da vi udovletvori molbata ili ne.Kogato naimenuvate akta si kato vazrajenie-tova e indikatsia 4e ot NOI nepravilno sa vi na4isliavali zdravnoosiguritelni vnoski za period prez koito vie ne ste bil/a v Balgaria pove4e ot 183 dni v godinata.
neznaiko

Мнениеот monik » 30 Дек 2005, 17:48

az mislq 4e tova se otnasq samo za perioda w koito ne ste bili v BG prez 2006g. Za drugite vi kazvat sorry. Az bqh edna godina legalno v 4ujbina - Gibraltar i si platih 4ast ot osigurovkite. Naskoro polu4ih pismo i za drugite .
monik

Мнениеот ККККК » 31 Дек 2005, 04:15

Във връзка с давността на здравните осигуровки за 2000 г. и аз имам няколко въпроса (моля,поправете ме,ако греша някъде):

Здравните осигуровки са публично вземане.Давността им тече,спира и прекъсва по реда на ДПК(до 31.12.2005).Съгласно ДПК към 31.12.2005 г. изтича давността на здр.осигуровки за 2000 г.
Съгласно чл.141,ал.2,т.1 от ДПК(в сила до 31.12.2005) Давността се прекъсва с влизането в сила на акта за установяване на публичното вземане.

В ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ,обн. ДВ. бр.99 от 9 Декември 2005 г. е записано : "В срок до 31 декември 2005 г. ТП на НОИ изпращат задължителни предписания до лицата ...."
И по-важното "С изпращането на задължителните предписания се прекъсва погасителната давност за разсрочените задължения".

Въпросите ми са свързани с погасителната давност на здравните осигуровки за 2000 г.:
Съгл. ДПК давността прекъсва с влизане в сила на акта за установяване ....
Съгл. ЗИД на ЗЗО давността прекъсва с изпращане на задължителни предписания ....
Чл. 110,ал.4 от КСО определя реда на връчване на задължителните предписания-лично срещу подпис,по пощата с обратна разписка,ако лицето не бъде намерено на постоянния му адрес-поставяне на съобщение на определеното място и в Интернет страницата на НОИ.

Няма ли противоречие? Защо в ЗИД на ЗЗО прекъсването на давността е обвързана не с влизането в сила,нито даже с връчването,а с изпращането на задължителните предписания.Това не противоречи ли на ДПК?

Са ли задължителните предписания акт за установяване на публичното вземане по смисъла на ДПК? Какво представляват задължителните предписания? В КСО е предвидено издаването им(чл.108,ал.1,т.3),връчването им(чл.110,ал.4),но не открих възможност за обжалването им(чл.117).

И последно ако може някой да ми каже : изтича ли днес давностния срок за здравните осигуровки за 2000 г. при условие,че не е извършвано разсрочване и не са получавани задължителни предписания (,но може и да са изпратени).
ККККК

Мнениеот донна2 » 31 Дек 2005, 10:45

С получаването задължителното предписание се прекъсва петгодишната давност за внасяне на дължимите вноски- по въпроса още може да видиш в тая дискусия

http://www.ide.li/modules.php?name=Foru ... pic&t=1930

На последния ти въпрос според мен изтича давноста ,виж в линка който съм посочила има такова предписание последното му изречение е "Получаването на настоящето задължително предписание прекъсва петгодишната давност за внасяне на дължимите вноски." от тук считам ,че след като не е получено предписанието ,а не е получено защото пощата не го е доставила навреме или НОИ не го е изпратило навреме или не си е направило труда да ги връчи лично с/у подпис давността да е изтекла :P
донна2

Мнениеот невнесла » 03 Яну 2006, 10:51

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ НА ВСЕКИ!

Аз ли не съм внесла или университетът не е внесъл за мен?! Докога съм "редовен" студент? Тъй като държавните изпити съм взела на втора и трета сесия. До получаването на диплома ли съм "редовен" студент, комуто универрситетът плаща здр. осигуровки или до семестриалното завършване или до някоя определена сесия? Университетът е Великотърновският.
Благодаря за отговорите предварително!
невнесла

Мнениеот Гост » 03 Яну 2006, 11:08

плащат Ви до момента на семестриалното завршване
Гост

Мнениеот тони » 03 Яну 2006, 11:12

И аз завърших там. Внасяха ми до дипломирането.
тони

Мнениеот невнеслата-объркана » 03 Яну 2006, 11:32

Ами сега :) ?
От НОИ в края на миналата година ми казаха, че трябва да представя удостоверение докога съм била "редовен" студент. Затова се чудя какво ще ми издаде университетът?! В крайна сметка, важно е какво ще пише в удостоверението?!
невнеслата-объркана

Мнениеот Anti_NZOK » 05 Яну 2006, 13:23

ЗДРАВНАТА КАСА ОТНОВО СЕ РАЗВИХРЯ

(като Фантомас от едноименния филм)

Майчинската загриженост на НЗОК (ние ще я наричаме на кратко с любимия си термин “Здравна каса”) се прояви отново в последния месец на предходната година, но сега през месец януари вече достигна колосални размери.

Явно господа богопомазаните и богоположени за здравни касиери не могат повече да търпят старите Мерцедеси и БМВ-та (пък и срамота е божи наместник на здравната божия каса да си вози тлъстия задник повече от година на едно и също МПС), имат неотложни нужди да поотдъхнат малко на Канарските или други острови, да си сменят вече остарелите кресла, бюра и т.н., пък и да си понатрупат по малко каймета във вече чувствително спаднали банкови сметки (то като паднат авоарите ти под милиард се чувстваш някак си непълноценен здравнокасов труженик, нали?) и т.н. и т.н. все прочие неотложни и нетърпящи отлагане нужди.

Затова и пращящите им мозъци измислиха нови промени в Закона за здравното осигуряване, на които би завидил и самият Архангел Гавраил. Мъдростите, които успяха да сътворят тези велики божии чеда (да не казвам изчадия) са толкова много, че направо не знам откъде да започна.

Най-простото, което идва на ума на един непросветен като мен е, че като не си внасяш здравните осигуровки, няма да се ползваш от преференциите на здравната помощ и като се разболееш ще си плащаш масрафа по лечението.

Но не би! Такива еретични мисли могат да се появят в главата само на някой идиот. Мъдростта на Здравната реформа идва от там, че това задължително здравно осигуряване е именно задължително. Я само си помислете какво би се получило, ако всеки си каже – ако искам ще си плащам здравните вноски, пък като се разболея ще плащам на докторите. О, низши духом и телом и всякак още неразумни люде. Как така ще плащате само на докторите. Ами какво ще правят разните там депутати, министерства, шефове на здравни каси и т.н.? Гладни ли да стоят, затова че някой си там недостатъчно болен не иска да им плаща? За такива еретични помисли, здравната инквизиция трябва да изпраща направо на кладата!

Да видим какви са правата на задължително здравно осигурения пациент според официалния сайт на Здравната каса и по-точно според някакъв си “рамков договор, подписан между Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации на лекарите и стоматолозите” (никаква организация на задължително здравно осигурените пациенти не се допуска, за да не се разхайтват допълнително потенциалните мющерии, ами да си мълчат и да си плащат като попове). Цитирам дословно:

“Правата на задължително здравноосигурените граждани, включително в качеството им на пациенти, са част от правата на човека, регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на човека, Националният рамков договор създава условия за гарантиране и упражняване на част от тези права, а именно:

право на живот;
право на свобода и сигурност на личността;
право на неприкосновеност на личния живот;
право на информация и обучение;
право да решиш дали и кога да имаш деца;
право на здравеопазване и медицински грижи;
право да се възползваш от научно-техническия прогрес;
право да не бъдеш подлаган на мъчения и лошо отношение.
Наред с гореизброените права, всеки задължително здравноосигурен гражданин има :

право на достъпна медицинска помощ;
право на избор;
право на безопасност;
право на поверителност;
право на достойнство;
право на комфорт (телесен и душевен);
право на продължително медицинско обслужване;
право на мнение.
Всички задължително здравноосигурени лица имат равни права и достъп при получаване на извънболнична и болнична медицинска и стоматологична помощ, независимо от тяхната раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние…”

Ашколсун, машааллах!!! Към това никой нищо не може да добави! Всъщност повече няма да цитираме, а ще се опитаме да разясним, какво точно трябва да направят недобросъвестните пациенти, които са подходили толкова несериозно и не са си внасяли съвестно вноските и по този начин доброволно са се лишили от всички тези божествени (пардон здравнокасови) привилегии. Едно малко уточнение – гражданите на Република България, според тази класификация се делят на пациенти и непациенти, т.е. пациенти са тези, които плащат (ако не искат, ще ги накарат, да не си мислят, че ще им се размине толкова лесно), а непациентите са тези, които получават парите внесени доброволно или насила от пациентите.

Значи – пациенти, които през последните 15 месеца имат повече от 3 невнесени вноски, губят осигурителните си права. Не си мислете, че това означава, че като отидете при лекар, ще трябва да си плащате за услугата! Категорично НЕ! Въобще не става дума за това.

Който си е загубил споменатите права, трябва незабавно да предприеме следните задължително-възстановителни действия:

1. Да отиде в НОИ, да се нареди на опашка, след като му дойде реда да го навикат, наругаят и да му кажат, че не е трябвало да идва дотук, а можело по интернет да разбере какво дължи на скъпата държава. След това с пренебрежително великодушие да му бъде изготвена необходимата (не на него, а на бог знае кого) справка.

2. Да плати до 31 януари 2005 г. три вноски в размер на 39,60 лв. (тук даже и всемогъщия и премъдър бог не би успял да каже как точно е изчислена тази сума). Едно уточнение – тези три вноски всъщност не са вноски, ами заслужено наказание, за заслужено провинение. Наричат ги вноски, защото още не са им измислили подходящо име, но те няма да се третират като вноски, т.е. тези вноски не му възстановяват здравните права, те са само прелюдия към следващите операционни стъпки. Защо е така, това никой не знае, даже и здравнокасовите служители.

3. След като плати (не е много ясно къде и как, пък и никой не може да каже, виж т.2) споменатата по т.2 сума, да си вземе квитанцията, която ще му дадат и да си я пази като зеницата на очите си.

4. С тази квитанция отново отива в НОИ, за да му съставят акт, задето е бил недобросъвестен платец и с това е уронил авторитета на Здравната реформа, символ на новата демокрация.

5. От НОИ съответно да отиде в Здравната каса, където да му съставят друг акт, след съответните премъдри и поучителни слова, които служителите вече са научили наизуст и са положили съответен изпит пред съответните си началници, които са ги научили преди тях.

6. От Здравната каса трябва да се върне обратно в НОИ, за да му изготвят нова справка, за сумата, която трябва да плати.

7. Да отиде (някъде си, според т.3) и да плати и тази сума, да си вземе новата квитанция и да си я пази и нея по същия начин, описан в т.3.

8. С новата квитанция отива при професионален счетоводител (може и счетоводна къща), за да му изготвят необходимите формуляри, които трябва да занесе в НОИ.

9. Занася всичко това в НОИ.

10. Връщат го, защото някой от формулярите не е надлежно попълнен или липсва.

11. Като в т.8.

12. Като в т.9.

13. Ако е като т.10, т.т. 8 и 9 се повтарят, докато в НОИ им омръзне и благоволят да приемат занесените квитанции и формуляри.

14. След благоволителното великодушие, проявено от съответния служител (по-точно служителка) в НОИ, последния съставя на потърпевшия нов акт и му го връчва.

15. Ошашавеният пациент си взима акта и отива да го плаща, след това си купува обеца и си я закачва на дясното ухо (задължително на дясното, а не на лявото), за да му напомня всеки месец до 10 число да си внася здравната вноска, да си попълва формулярите и да си ги носи в НОИ.

Ами това е. Виждате колко е просто всичко. Ако някой дръзне да не изпълни това, ще го застигнат всички проклятия, описани във Второзаконие, 28:15-68. Ще си позволя да цитирам някои от тях, за да не се получи някакво недоразумение, поради незнание:

“Господ ще те поразява с охтика, с треска, с огница, с възпаление, със суша, с изсушителен вятър, и с маня; и те ще те гонят доде погинеш.” (Второзаконие, 28:22).

“Господ ще те поразява с Египетския струпей, с кръвотечения, с краста, и със сърбеж, от които да не можеш да се изцелиш.” (Второзаконие, 28:27).

“Говедото ти ще бъде заклано пред очите ти, и няма да ядеш от него; осела ти ще бъде грабнат пред тебе, и няма да ти се повърне; овците ти ще бъдат предадени на неприятелите ти, и не ще имаш кой да ги избави.” (Второзаконие, 28:31).

“Маслини ще имаш, а с масло няма да се помазваш, защото маслините ти ще окапват.” (Второзаконие, 28:40).

Но това все още е нищо. Ето го и капака на божието (а и на Здравната каса) наказание:

“Живота ти ще бъде в неизвестност пред тебе; и ти ще се боиш деня и нощя, и не ще бъдеш уверен за живота си. Заран ще думаш: О, да мръкнеше! и вечер ще думаш: О, да съмнеше! поради страха, с който в сърцето си ще се страхуваш, и поради гледищата, които с очите си ще виждаш.” (Второзаконие, 28:67).

И ако някой все още се съмнява в божествеността на Здравната каса и здравнокасовите чиновници, нека го застигнат всички тези проклятия.

Разбира се, Здравната каса няма да остави току така тези, които не щат да плащат (независимо дали имат доходи или не, дали са безработни, болни и т.н.). Преди божието възмездие ще ги застигне здравнокасовото възмездие, което в момента се разработва в подробности от здравнокасови великомъдри специалисти.

Какво точно ще бъде това справедливо възмездие ще научим през следващия месец, а дотогава Бог да ви пази – ще имате нужда, докато имате глупостта да живеете в тази държава!
Anti_NZOK

Мнениеот Anti_NZOK » 05 Яну 2006, 13:26

ЗДРАВНАТА КАСА ОТНОВО СЕ РАЗВИХРЯ

(като Фантомас от едноименния филм)

Майчинската загриженост на НЗОК (ние ще я наричаме на кратко с любимия си термин “Здравна каса”) се прояви отново в последния месец на предходната година, но сега през месец януари вече достигна колосални размери.

Явно господа богопомазаните и богоположени за здравни касиери не могат повече да търпят старите Мерцедеси и БМВ-та (пък и срамота е божи наместник на здравната божия каса да си вози тлъстия задник повече от година на едно и също МПС), имат неотложни нужди да поотдъхнат малко на Канарските или други острови, да си сменят вече остарелите кресла, бюра и т.н., пък и да си понатрупат по малко каймета във вече чувствително спаднали банкови сметки (то като паднат авоарите ти под милиард се чувстваш някак си непълноценен здравнокасов труженик, нали?) и т.н. и т.н. все прочие неотложни и нетърпящи отлагане нужди.

Затова и пращящите им мозъци измислиха нови промени в Закона за здравното осигуряване, на които би завидил и самият Архангел Гавраил. Мъдростите, които успяха да сътворят тези велики божии чеда (да не казвам изчадия) са толкова много, че направо не знам откъде да започна.

Най-простото, което идва на ума на един непросветен като мен е, че като не си внасяш здравните осигуровки, няма да се ползваш от преференциите на здравната помощ и като се разболееш ще си плащаш масрафа по лечението.

Но не би! Такива еретични мисли могат да се появят в главата само на някой идиот. Мъдростта на Здравната реформа идва от там, че това задължително здравно осигуряване е именно задължително. Я само си помислете какво би се получило, ако всеки си каже – ако искам ще си плащам здравните вноски, пък като се разболея ще плащам на докторите. О, низши духом и телом и всякак още неразумни люде. Как така ще плащате само на докторите. Ами какво ще правят разните там депутати, министерства, шефове на здравни каси и т.н.? Гладни ли да стоят, затова че някой си там недостатъчно болен не иска да им плаща? За такива еретични помисли, здравната инквизиция трябва да изпраща направо на кладата!

Да видим какви са правата на задължително здравно осигурения пациент според официалния сайт на Здравната каса и по-точно според някакъв си “рамков договор, подписан между Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации на лекарите и стоматолозите” (никаква организация на задължително здравно осигурените пациенти не се допуска, за да не се разхайтват допълнително потенциалните мющерии, ами да си мълчат и да си плащат като попове). Цитирам дословно:

“Правата на задължително здравноосигурените граждани, включително в качеството им на пациенти, са част от правата на човека, регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на човека, Националният рамков договор създава условия за гарантиране и упражняване на част от тези права, а именно:

право на живот;
право на свобода и сигурност на личността;
право на неприкосновеност на личния живот;
право на информация и обучение;
право да решиш дали и кога да имаш деца;
право на здравеопазване и медицински грижи;
право да се възползваш от научно-техническия прогрес;
право да не бъдеш подлаган на мъчения и лошо отношение.
Наред с гореизброените права, всеки задължително здравноосигурен гражданин има :

право на достъпна медицинска помощ;
право на избор;
право на безопасност;
право на поверителност;
право на достойнство;
право на комфорт (телесен и душевен);
право на продължително медицинско обслужване;
право на мнение.
Всички задължително здравноосигурени лица имат равни права и достъп при получаване на извънболнична и болнична медицинска и стоматологична помощ, независимо от тяхната раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние…”

Ашколсун, машааллах!!! Към това никой нищо не може да добави! Всъщност повече няма да цитираме, а ще се опитаме да разясним, какво точно трябва да направят недобросъвестните пациенти, които са подходили толкова несериозно и не са си внасяли съвестно вноските и по този начин доброволно са се лишили от всички тези божествени (пардон здравнокасови) привилегии. Едно малко уточнение – гражданите на Република България, според тази класификация се делят на пациенти и непациенти, т.е. пациенти са тези, които плащат (ако не искат, ще ги накарат, да не си мислят, че ще им се размине толкова лесно), а непациентите са тези, които получават парите внесени доброволно или насила от пациентите.

Значи – пациенти, които през последните 15 месеца имат повече от 3 невнесени вноски, губят осигурителните си права. Не си мислете, че това означава, че като отидете при лекар, ще трябва да си плащате за услугата! Категорично НЕ! Въобще не става дума за това.

Който си е загубил споменатите права, трябва незабавно да предприеме следните задължително-възстановителни действия:

1. Да отиде в НОИ, да се нареди на опашка, след като му дойде реда да го навикат, наругаят и да му кажат, че не е трябвало да идва дотук, а можело по интернет да разбере какво дължи на скъпата държава. След това с пренебрежително великодушие да му бъде изготвена необходимата (не на него, а на бог знае кого) справка.

2. Да плати до 31 януари 2005 г. три вноски в размер на 39,60 лв. (тук даже и всемогъщия и премъдър бог не би успял да каже как точно е изчислена тази сума). Едно уточнение – тези три вноски всъщност не са вноски, ами заслужено наказание, за заслужено провинение. Наричат ги вноски, защото още не са им измислили подходящо име, но те няма да се третират като вноски, т.е. тези вноски не му възстановяват здравните права, те са само прелюдия към следващите операционни стъпки. Защо е така, това никой не знае, даже и здравнокасовите служители.

3. След като плати (не е много ясно къде и как, пък и никой не може да каже, виж т.2) споменатата по т.2 сума, да си вземе квитанцията, която ще му дадат и да си я пази като зеницата на очите си.

4. С тази квитанция отново отива в НОИ, за да му съставят акт, задето е бил недобросъвестен платец и с това е уронил авторитета на Здравната реформа, символ на новата демокрация.

5. От НОИ съответно да отиде в Здравната каса, където да му съставят друг акт, след съответните премъдри и поучителни слова, които служителите вече са научили наизуст и са положили съответен изпит пред съответните си началници, които са ги научили преди тях.

6. От Здравната каса трябва да се върне обратно в НОИ, за да му изготвят нова справка, за сумата, която трябва да плати.

7. Да отиде (някъде си, според т.3) и да плати и тази сума, да си вземе новата квитанция и да си я пази и нея по същия начин, описан в т.3.

8. С новата квитанция отива при професионален счетоводител (може и счетоводна къща), за да му изготвят необходимите формуляри, които трябва да занесе в НОИ.

9. Занася всичко това в НОИ.

10. Връщат го, защото някой от формулярите не е надлежно попълнен или липсва.

11. Като в т.8.

12. Като в т.9.

13. Ако е като т.10, т.т. 8 и 9 се повтарят, докато в НОИ им омръзне и благоволят да приемат занесените квитанции и формуляри.

14. След благоволителното великодушие, проявено от съответния служител (по-точно служителка) в НОИ, последния съставя на потърпевшия нов акт и му го връчва.

15. Ошашавеният пациент си взима акта и отива да го плаща, след това си купува обеца и си я закачва на дясното ухо (задължително на дясното, а не на лявото), за да му напомня всеки месец до 10 число да си внася здравната вноска, да си попълва формулярите и да си ги носи в НОИ.

Ами това е. Виждате колко е просто всичко. Ако някой дръзне да не изпълни това, ще го застигнат всички проклятия, описани във Второзаконие, 28:15-68. Ще си позволя да цитирам някои от тях, за да не се получи някакво недоразумение, поради незнание:

“Господ ще те поразява с охтика, с треска, с огница, с възпаление, със суша, с изсушителен вятър, и с маня; и те ще те гонят доде погинеш.” (Второзаконие, 28:22).

“Господ ще те поразява с Египетския струпей, с кръвотечения, с краста, и със сърбеж, от които да не можеш да се изцелиш.” (Второзаконие, 28:27).

“Говедото ти ще бъде заклано пред очите ти, и няма да ядеш от него; осела ти ще бъде грабнат пред тебе, и няма да ти се повърне; овците ти ще бъдат предадени на неприятелите ти, и не ще имаш кой да ги избави.” (Второзаконие, 28:31).

“Маслини ще имаш, а с масло няма да се помазваш, защото маслините ти ще окапват.” (Второзаконие, 28:40).

Но това все още е нищо. Ето го и капака на божието (а и на Здравната каса) наказание:

“Живота ти ще бъде в неизвестност пред тебе; и ти ще се боиш деня и нощя, и не ще бъдеш уверен за живота си. Заран ще думаш: О, да мръкнеше! и вечер ще думаш: О, да съмнеше! поради страха, с който в сърцето си ще се страхуваш, и поради гледищата, които с очите си ще виждаш.” (Второзаконие, 28:67).

И ако някой все още се съмнява в божествеността на Здравната каса и здравнокасовите чиновници, нека го застигнат всички тези проклятия.

Разбира се, Здравната каса няма да остави току така тези, които не щат да плащат (независимо дали имат доходи или не, дали са безработни, болни и т.н.). Преди божието възмездие ще ги застигне здравнокасовото възмездие, което в момента се разработва в подробности от здравнокасови великомъдри специалисти.

Какво точно ще бъде това справедливо възмездие ще научим през следващия месец, а дотогава Бог да ви пази – ще имате нужда, докато имате глупостта да живеете в тази държава!
Anti_NZOK

Следваща

Назад към Данъчно право