Здравейте,
Имам следният въпрос:
Получавам наследствена пенсия от баща ми, който е починал преди да започне да получава пенсия (не съм сигурен дали има значение но доколкото прегледах КЗОО май има). Някаква позната на майка ми и споделила че имало някакъв чл 84 от някаквя добавка (съжалявам за 'лаическите' писания...) - та тази добавка се била криела или поне не се оповестявала гласно и всеки трябвало да си подаде молба за нея с формуляр УП1 ...Та прегледах мако по диагонал КЗОО, защото тази материя определено не е за мен и до колкото видях за член 84 (не съм сигурен дали това е същия и дали е последния вариант) то той гласи:
-----------------------------------------------------------------
л. 84. (Изм. доп. ДВ бр. 112/2004 г.) (1) Пенсионерът има право на добавка в размер 20 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг (съпруга).
(2) Когато починалият съпруг (съпруга) не е получавал пенсия, добавката по ал. 1 се определя от пенсията или от сбора от пенсиите, на които починалият е имал право по реда на чл. 83.
(3) Добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател.
------------------------------------------
Та единственото нещо, което ме смущава е т.(3) - щом не може да се получава от същия наследодател от кого може да се получава??
Бях срещнал и някакъв друг член 84 не сам сигурен къде, ставаше дума за някакви военни и инвалидни неща (пак малко лаично, простете) - та се чудя в крайна сметка:
1. Аз имам ли право на тази добавка като наследник и получаващ наследствена пенсия.
2. В какъв размер ще е тя ? (ако съдим по т.1 - 20 на сто, но точка 2 тотално ме обърква. Прочетох и ал 83, но там само се казва кой може да взема пенсия, в кои случаи и колко да бъде. Значи ли това, че добавката ще е равна на същата пенсия, която се получава до момента??? Нещо ми е прекалено трудно да зацепя, ако няма точно определена формула зададена, по която да изчисля кое и колко... )
Другият ми въпрос беше за чл 102, но той май се решава по някакъв начин от чл. 70 и май само здравния служител може да определи колко ще е с наличните му данни...
Ами това е, ще се радвам, ако някой може да ме посъветва...Иначе тия закони и кодекси са си голямо мъчение и определено - доста объркващи...
- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
++ Въпрос относно добавка по член 84 КЗОО и преизчисление по
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ++ Въпрос относно добавка по член 84 КЗОО и преизчислени
Добавката от 20% е добавка към пенсията за ИВС на преживелия съпруг, но не и към пенсиите на другите наследници. Право на такава добавка би имала само майка ви, и то ако тя е пенсионер. Но ако майка ви получава наследствена пенсия като вас, то и тя няма право на тази добавка.
- лунатик
Аха, а по точка 2 от член 84?
И тук се поставя и интересен въпрос - майка ми може ли да получава наследствена пенсия заедно с мен? И в какъв размер ще е тя - ще се дели доесгашната на две или как?
И тук се поставя и интересен въпрос - майка ми може ли да получава наследствена пенсия заедно с мен? И в какъв размер ще е тя - ще се дели доесгашната на две или как?
- Т.
Виж чл. 82 ал.2 КСО: "Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта по чл. 68, ал. 1 и 2 или преди тази възраст, ако е неработоспособен".
Значи майка ви ще може да получава наследствена пенсия наравно с теб, ако отговаря на това условие. (това е при положение, че майка ви не е пенсионер за ИВС)
А пък за размера на пенсията, която бихте взимали заедно с майка ви, вижте чл.81 КСО:
Чл. 81. (1) Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва:
1. при един наследник - 50 на сто;
2. ПРИ ДВАМА НАСЛЕДНИЦИ - 75 на сто;
3. при трима и повече наследници - 100 на сто.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г.) Наследствената пенсия се отпуска ОБЩО на всички лица, КОИТО ИМАТ ПРАВО на тази пенсия, и се разпределя ПОРАВНО между тях. Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 90 на сто от социалната пенсия.
Значи вие с майка ви ще взимате общо 75% от полагаемата се пенсия на баща ви (или по 37,5% на лице)
---------
Колкото за добавката по чл. 84 ал.2 - Майка ви би я получила, ако тя самата е пенсионер за ИВС, при положение, че баща ви е бил починал преди пенсионирането си. Но ако майка ви не е пенсионер по ИВС, а получава само наследствената пенсия - няма право на тази добавка.
Значи майка ви ще може да получава наследствена пенсия наравно с теб, ако отговаря на това условие. (това е при положение, че майка ви не е пенсионер за ИВС)
А пък за размера на пенсията, която бихте взимали заедно с майка ви, вижте чл.81 КСО:
Чл. 81. (1) Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва:
1. при един наследник - 50 на сто;
2. ПРИ ДВАМА НАСЛЕДНИЦИ - 75 на сто;
3. при трима и повече наследници - 100 на сто.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г.) Наследствената пенсия се отпуска ОБЩО на всички лица, КОИТО ИМАТ ПРАВО на тази пенсия, и се разпределя ПОРАВНО между тях. Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 90 на сто от социалната пенсия.
Значи вие с майка ви ще взимате общо 75% от полагаемата се пенсия на баща ви (или по 37,5% на лице)
---------
Колкото за добавката по чл. 84 ал.2 - Майка ви би я получила, ако тя самата е пенсионер за ИВС, при положение, че баща ви е бил починал преди пенсионирането си. Но ако майка ви не е пенсионер по ИВС, а получава само наследствената пенсия - няма право на тази добавка.
- лунатик
Как влияе върху размера на допълнителното пенсионно осигуряване трудовия стаж след пенсионирането и внесените от предприятията осигуровки за времето в което съм работил в тях? Ако може да дадете пример.
С уважение,
А. Вълчев
С уважение,
А. Вълчев
- асен Вълчев
nasledstvena pensiq
Az sym prekusnal student sus zapazeni studentski prava.Interesuva me moge li da mi bude izplatena pensiqta na bashta mi koito e pochinal sys zadna data i kakvi sa usloviqta da polucha polagaemata mi pensiq(poneje mi beshe otkazana ot pensionnoto drugestvo).Blagodarq vi predvaritelno.
- Vasil Dikov
За Васил Диков:
За право на наследствена пенсия - вижчл. 82 ал.1 КСО:
Условия за отпускане и получаване на наследствена пенсия
Чл. 82. (1) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, както и за времето, през което са на наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.
----------
От този текст е ясно, че като редовен студент имаш право на наследствена пенсия до навършване на 26 год. За периодите когато си прекъснал - изглежда нямаш право. Мисля, че от РУ"СО" искат за всяка година служебни бележки за удостоверяване на студентския статус.
-----------
За Асен Вълчев:
Предполагам, че под употребения термин: "допълнитлно пенсионно осигуряване" имаш в предвид не "втория стълб" на осигуряването по чл. 120а и сл. КСО (посредством универсални и професионални пенсионни фондове, за допълнително добр. пенс. осигуряване и т.н.).
Ако имаш в предвид какво влияние ще окаже трудовия (осигурителен) стаж придобит след пенсионирането върху размера на пенсията, отговора е :положителен. Виж КСО:
Чл. 102. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Лицата, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, могат да поискат преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях. Преизчисляването на пенсията се извършва по реда на чл. 70, съответно чл. 75-77, за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането.
(2) Лицата по ал. 1 могат да поискат преизчисляване на пенсията за осигурителен стаж след пенсионирането по реда на чл. 70, ал. 1 и чл. 75, ал. 1.
а какво казва чл. 70 ал.1 КСО:
Чл. 70. (1) Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по един процент за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.
...........
Т.е. всяка година осиг. стаж придобит след пенсионирането би могла до ви донесе поне 1% върху пенсията.
За право на наследствена пенсия - вижчл. 82 ал.1 КСО:
Условия за отпускане и получаване на наследствена пенсия
Чл. 82. (1) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, както и за времето, през което са на наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.
----------
От този текст е ясно, че като редовен студент имаш право на наследствена пенсия до навършване на 26 год. За периодите когато си прекъснал - изглежда нямаш право. Мисля, че от РУ"СО" искат за всяка година служебни бележки за удостоверяване на студентския статус.
-----------
За Асен Вълчев:
Предполагам, че под употребения термин: "допълнитлно пенсионно осигуряване" имаш в предвид не "втория стълб" на осигуряването по чл. 120а и сл. КСО (посредством универсални и професионални пенсионни фондове, за допълнително добр. пенс. осигуряване и т.н.).
Ако имаш в предвид какво влияние ще окаже трудовия (осигурителен) стаж придобит след пенсионирането върху размера на пенсията, отговора е :положителен. Виж КСО:
Чл. 102. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Лицата, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, могат да поискат преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях. Преизчисляването на пенсията се извършва по реда на чл. 70, съответно чл. 75-77, за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането.
(2) Лицата по ал. 1 могат да поискат преизчисляване на пенсията за осигурителен стаж след пенсионирането по реда на чл. 70, ал. 1 и чл. 75, ал. 1.
а какво казва чл. 70 ал.1 КСО:
Чл. 70. (1) Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по един процент за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.
...........
Т.е. всяка година осиг. стаж придобит след пенсионирането би могла до ви донесе поне 1% върху пенсията.
- лунатик
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|