начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

до всички прависти - пита счетоводител

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот :) » 05 Окт 2005, 13:52

И още един:
Габровлийка срещнала на улицата лекар и със същата цел му се оплакала:
-Докторе, много съм болна - кихам, кашлям, имам висока температура, хрема и хрипове в белия дроб. Можете ли да ми предпишете някакво лекарство.
А лекарят отвърнал:
- С удоволствие! Съблечете се да ви прегледам.
:)

Мнениеот теди » 05 Окт 2005, 19:55

ок, съгласна съм с теб, но не виждам кои знае какви хонорари да изкарвате от този форум, освен да си помагате - е от време на време пада предполагам някой лев, и по вашата логика сигаме до заключението, че смо си губите времето след като всичко е сведено хонорари
теди

Мнениеот :) » 06 Окт 2005, 09:38

То, че си губиме времето е ясно - щом отговаряме на малоумни въпроси :)

юристи

Мнениеот Счетоводител » 06 Окт 2005, 10:27

леле какви простаци сте всичките. нали идеята за форум е да се обсъждат идеи, да се помага!
Имате ли представа какви дебилни въпроси задават разни адвокатчета в счетоводния форум на дир.бг
но никой не им се присмива, а обясняваме по сто пъти едно и също нещо...

мистерия??
Счетоводител

Мнениеот :) » 06 Окт 2005, 14:18

Да де, а тия които искат хем к*ра докрая, хем душата в рая - какво да ги правиме - счетоводител чете ГПК :!: :!: :!:
И какво разбра, специалистке по всичко?

Мнениеот Juli » 06 Окт 2005, 15:56

Само да допълня, че във всички случаи таксите които ще платите при нотариуса при изповядване на сделката, ще е изчислена по данъчната оценка, независимо вие каква стойност ще заплатите. Ако има разминаване в данъчната оценка и пазарната цена, таксата ще се изчисли по по-високата цена от двете.
Juli

Мнениеот roro » 06 Окт 2005, 16:33

Относно ДДС-то , прочетете чл.30 ал.1 от ЗДДС .Там е указано каква е данъчната основа при прехвърляне на собственост .
И мисля , че за Вас ще е по-полезен форума във http://www.odit.info :wink:
roro

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 13:12

страните се договарят за цената, но когато има разлика в отразената в нотариалния акт продажна цена и данъчната оценка на имота се събират данък и такси /местен данък продажба, такса вписване и нотариална такса/ върху по- високата стойност. /чл. 46 ЗМДТ и чл. 96 ал. 3 от ЗННД/
Гост

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 13:13

страните се договарят за цената, но когато има разлика в отразената в нотариалния акт продажна цена и данъчната оценка на имота се събират данък и такси /местен данък продажба, такса вписване и нотариална такса/ върху по- високата стойност. /чл. 46 ЗМДТ и чл. 96 ал. 3 от ЗННД/
Гост

Става но с анекс

Мнениеот nezret » 07 Окт 2005, 15:38

Когато става въпрос за нотариална покупко продажба между фирми, нещата са по сложни. Аз съм имал само една такава за един склад. Във вашият случай ,данъчната оценка на недвижимият имот е база за определяне на държавните и нотариални такси. Не може да се плащат по малка такса от таблицата на база по малка от данъчната. Данъчното право е автономно по отношение на гражданското- виж по въпроса Стр.Кучев Финасово право, и др.трудове. Вие може да купите имота и за 1 лев, няма проблем но таксите ще бъдат за 80 000 лева. За да осчетоводите действителната цена която според вас е по малка от данъчната оценка, макар че в повечето случаи е по голяма, това трябва да стане с анекс към нотариалният акт. Най трудната ми сделка беше с един склад. Клиентът ми купува два склада за 200 000 лева от кооперация, като 120000лева от тази сума е на другият купувач. Но първата сделка де юре собственик стана клиентът ми. След това той продаде другият склад на другият купувач който предварително беше платил по банков път на сметката на фирмата на клиента ми. Неговата счетоводителка заедно със собственика на фирмата , ме пита Как да осчетоводя този банков превод за 120000 лева? Направих го с два договора. Първият беше договор за заем между двете фирми. а вторият договор за новация с което вместо връщане на заема получава склад. Третият е нотариалният акт за продажба на склада.
Наистина "много от т.н.Шефове" , които намират пари за хазарт,жени и дори наркотици като кока. Не намират пари за квалифицирана юридическа консултация, а натискат персонала си за работа която не е тяхна работа. Нещо повече някои от тях особено гърци, дори и по дела не ангажират адвокат а пращат счетоводителя си?!? излишно е да казвам че счетоводителят макар и с пълномощно не може да представлява юридическо лице в съда. излишно е да казвам кой спечели. Не се правя на интересен. просто ви помагам защото знам колко е гадно да имаш шеф на главата и да търка сол ,за щяло и нещяло. Но ако го правите доброволно за да докажете колко сте добра в областта на гражданското,търговското и данъчното право, без да сте учила право, за да угодите на шефа си, ........ Ще трябва достта членове и алинеи да тълкувате и да създавате правни конструкции. Само в край ще кажа че т.н. дребни тарикати, като се стигне до дела и се докаже с експертиза нередовна счетоводна отчетност , с което падат като доказателства издадени фактури или платежни, изгарят в зала. Аз до сега имам само една победа срещу един холдинг, които направиха възражение за извършено подобрения върху имота, прилагайки фактури. Нооо я дай обортни ведомости,я баланси, я отчети, я останалите ведомости и фактури. експертиза - доказваща нередовна счетоводна отчетност и възражението и фактурите на ответника , могат да ги използват за разпалване на огън или за тоалетна хартия но не и за доказателство. Тъй като фирмите не ме обичат и не ме взеха за главен юрисконсулт или договор за абонаментно правно обслужване. Както се казва въпреки молитвите на Мохамед планината не дойде при Мохамед.Тогава Мохамед отишъл при планината. В момента водя дела и ми доставя удоволствие срещу фирми на 20.10.2005г. в Бл.окр.съд срещу Космо България Мобайл ЕАД , за една метална кула иск по чл.108 във вр. с чл.92 ЗС,Мобилтел АД пред СРС групов иск по чл.30ал.2 ЗЗППТ за Джипките-хазартната рекламна игра. МФ за ченчаджийските истории, след отмяната на чл.15ал.6 от Н4, благодарение на моята проста неизвестна адвокатска особа, имал наглостта да притисне МФ пред 5-членен състав на ВАС, ии те самички си отмениха обжалвания от мен текст преди постановяване на решението на съда. Да не се разбра за това защото ако всички опарени, те са окло 200 000 на година, предявят искове по чл.1 от ЗОДВПГ, за имуществени и неимуществени вреди като последица от прилагането на отменения порочен нормативен административен акт, Бюджетът ще се продъни. Надявам се да съм ви бил полезен, и не обиждайте адвокатската гилдия.
nezret
Потребител

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:00

protekta написа:
Anonymous написа:Теди, а Вие за благодаря ли работите и си плащате сметките? Много сме отзивчиви и по тази причина имаме много несъбираеми хонорари.

Колега, нали сте наясно, че всеки сам прави избора си! Щом сме решили да отговаряме на въпроси в този форум, сме наясно, че насреща можем да получим само благодарност /евентуално/, но не и хонорар.
От какво недоволствате?

Въпроса е в не недоволството , а в това, че прекалено станаха "юристите". Наистина, ако клиент ме запита как да си състави баланса- ще го изпратя при счетоводител. За това и аз ползвам счетоводител, но лошото е , че и "моя счетоводител" ми задава също въпроси, които не са от негова компетентност, а просто е решил да угоди на работодателя си и да чете ли , чете.... пита ли, пита.................. На него съм отговаряла така както ме и запитвал, защото за да му отговоря трябва да седнем и да разнищтваме казуса, а това е наистина загуба на време. / моето/ И когато му кажа да изпрати човека да му обясня лично.. затишие и отговор:" Но той просто мене пита". :lol: 8)
Гост

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:00

protekta написа:
Anonymous написа:Теди, а Вие за благодаря ли работите и си плащате сметките? Много сме отзивчиви и по тази причина имаме много несъбираеми хонорари.

Колега, нали сте наясно, че всеки сам прави избора си! Щом сме решили да отговаряме на въпроси в този форум, сме наясно, че насреща можем да получим само благодарност /евентуално/, но не и хонорар.
От какво недоволствате?

Въпроса е в не недоволството , а в това, че прекалено станаха "юристите". Наистина, ако клиент ме запита как да си състави баланса- ще го изпратя при счетоводител. За това и аз ползвам счетоводител, но лошото е , че и "моя счетоводител" ми задава също въпроси, които не са от негова компетентност, а просто е решил да угоди на работодателя си и да чете ли , чете.... пита ли, пита.................. На него съм отговаряла така както ме и запитвал, защото за да му отговоря трябва да седнем и да разнищтваме казуса, а това е наистина загуба на време. / моето/ И когато му кажа да изпрати човека да му обясня лично.. затишие и отговор:" Но той просто мене пита". :lol: 8)
Гост

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:03

теди написа:ок, съгласна съм с теб, но не виждам кои знае какви хонорари да изкарвате от този форум, освен да си помагате - е от време на време пада предполагам някой лев, и по вашата логика сигаме до заключението, че смо си губите времето след като всичко е сведено хонорари

А Вие получавате ли заплата? Въпроса е не в "Някой лев", а е принципен. Важното е ,че всеки трябва да си гледа работата.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:03

теди написа:ок, съгласна съм с теб, но не виждам кои знае какви хонорари да изкарвате от този форум, освен да си помагате - е от време на време пада предполагам някой лев, и по вашата логика сигаме до заключението, че смо си губите времето след като всичко е сведено хонорари

А Вие получавате ли заплата? Въпроса е не в "Някой лев", а е принципен. Важното е ,че всеки трябва да си гледа работата.
Гост

Мнениеот Штъркел » 07 Окт 2005, 16:10

В С Я К А Ж А Б А Д А С И З Н А Е Г Ь О Л А ! ! !
Штъркел

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:14

roro написа:Относно ДДС-то , прочетете чл.30 ал.1 от ЗДДС .Там е указано каква е данъчната основа при прехвърляне на собственост .
И мисля , че за Вас ще е по-полезен форума във http://www.odit.info :wink:
Колеги , влезте и се убедете, че счетоводителите превземат фирмен.отд.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:21

vsi4ki s4etovoditeli da go cunkat
Гост

Мнениеот Штъркел » 07 Окт 2005, 16:27

Проблемът, според мен, е не в това, че превземат каквото и да е, а във факта, че омаловажават професията на юриста. Сигурно всеки втори "президент на фирма" си мисли следното "защо да плащам за юрисТконсулт или адвокат, след като счетоводителя ще свърши същата работа безплатно?", а след като стигнат до задънена улица и видят, че яйцето е прекалено голямо, за да го снесат, търсят адвокат и очакват от него да засенчи Астор и Дейвид Копърфийлд. Ако евентуално са оплескали толкова нещата, че адвокатът не може да свърши чудото го обявяват за некадърен. Все едно да искаш от най-добрия лекар да те излекува от нелечима болест, след като си дал мило и драго да се разболееш, а след това да кажеш - остави го тоя селски фелдшер, за нищо не става.
Штъркел

Мнениеот Штъркел » 07 Окт 2005, 16:30

И към теди:
- Мила моя, а къде пише, че имаш право да купуваш хляб?
Штъркел

Мнениеот Гост » 07 Окт 2005, 16:35

Штъркел написа:Проблемът, според мен, е не в това, че превземат каквото и да е, а във факта, че омаловажават професията на юриста. Сигурно всеки втори "президент на фирма" си мисли следното "защо да плащам за юрисТконсулт или адвокат, след като счетоводителя ще свърши същата работа безплатно?", а след като стигнат до задънена улица и видят, че яйцето е прекалено голямо, за да го снесат, търсят адвокат и очакват от него да засенчи Астор и Дейвид Копърфийлд. Ако евентуално са оплескали толкова нещата, че адвокатът не може да свърши чудото го обявяват за некадърен. Все едно да искаш от най-добрия лекар да те излекува от нелечима болест, след като си дал мило и драго да се разболееш, а след това да кажеш - остави го тоя селски фелдшер, за нищо не става.

Господин Щъркел", прав си и лошото е, че счетоводителите са съгласни за 80 лв. да превземат какво ли не. И при тях , както и при нас безработни много. Лошото е, че те са съгласни за стотинки да се огъват пред работодателя и се заемат с неща, които просто не са от тяхна компетентност. Е, работодателя си пести паричките... с 80 лв. заплата за счетоводител си има човек -орестър".
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Данъчно право