начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Развaляне на нотариален договор за покупко-продажба на МПС

Казуси за недвижими имоти

Развaляне на нотариален договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот Иван » 10 Окт 2002, 16:25

Здравейте!
Искам да попитам:
Възможно ли е да се развали нотариално-заверен договор за покупко-продажба на МПС, по взаимно съгласие и на двете страни?
Иван

Re: Развaляне на нотариален договор за покупко-продажба на М

Мнениеот ********** » 10 Окт 2002, 16:56

Разбира се, че може. Става с анекс към първия договор или с отделно споразумение с нот. заверка на подписите.

Мнениеот мария » 12 Окт 2002, 01:12

или просто унищожаватес кючения договор, ще си спестите допълнителни разходи
мария

Мнениеот manson59 » 12 Окт 2002, 16:49

Законът изисква договорите за покупко-продажба на МПС да стават с нотариална заверка на подписите-следователно едно допълнително споразумение/анекс/ между страните трябва да бъде в същата форма/нотариална заверка/, за да породи желаните правни последици. В противен случай ще бъде недействително.
manson59

Мнениеот Иван » 24 Окт 2002, 19:01

Пак съм аз.
Да ви питам - колко струва развалянето на гореспоменатия договор и колко струва издаването на пълномощно за разпореждане със МПС?
Понеже на мен ми един нотариус ми иска доста пари, пък аз си мислех, че унищожаването (което според мен е просто скъсване на оригинала и копията) е без пари, а пълномощното 4-5 лева?
Благодаря предварително!
Иван

Мнениеот бармалей » 25 Окт 2002, 00:39

Вие продавач ли сте,, купувач ли сте и защо точно искате да развалите договора? Що се отнася до "колко струва" - зависи от автомобила. Уточнете все пак какво имате предвид и какво целите!
бармалей

Мнениеот bgjurist » 08 Ное 2002, 19:24

Да!
bgjurist
Потребител

Мнениеот 777 » 09 Ное 2002, 19:49

Колеги, всички ние знаеме, че договорите подлежат на разваляне, унищожаване, обявяване за нищожни. Що се какае до развалявето, то за него говориме само когато имаме неизпълнение /справка ЗЗД чл. 87 и следващите/. В конкретния случай имаме един перфектен договор, по който волята на страните към момента на прехвърлянето на собствеността е била насочена именно към този краен резултат. Това, че страните по договора към днешна дата искат точно обратното за мене означава само едно - да си прехвърлят обратно собствеността върху лекият автомобил, т.е. да сключат нов договор за покупко-продажба.
Аз смятам, че не е възможно да развалиш този договор.
Възможно е обаче да върнеш нещата в предишното им състояние като направиш нова продажба на МПС-то, така собствеността на автомобила от сегашния собственик ще премине отново върху тебе.
777

Назад към Имотни казуси