Здравейте
Много ще се радвам, ако има някой, който да може да ми отговори компетентно на следния въпрос:
Имаме жилище съпружеска собственост, което ще отдаваме под наем. След приспадането на 20%-те процента от прихода от наем, сумата се разделя поравно помежду ни. Аз имам доход в БГ, но живеем в Англия /имаме споразумение за избягване на двойно данъчно облагане/. Мъжът ми работи и плаща данъци като ЕТ в Англия, с българско гражданство сме. Въпросът ми е: след като подава данъчна декларация в Англия, може ли и това ли е правилното да подаде декларация и в БГ, без да описва доходите си в Англия. Или трябва да ги прибави към тези тук? Зашото, ако е първия вариант, неговата част от дохода от наем е под облагаемия минимум за момента /до края на годината/.
Ето какво намерих в Споразумението за избягване на двойното данъчно облагане:
Член 6
Доход от недвижимо имущество
(1) Доход, получен от местно лице на едната договаряща се държава от недвижимо имущество (включително доход от селскостопанска дейност или дърводобив), намиращо се в другата договаряща се държава, може да бъде облаган в тази друга държава.
(2) Терминът "недвижимо имущество" има значението, което му придава законодателството на договарящата се държава, в която се намира въпросното имущество. Във всички случаи терминът включва имущество, принадлежащо към недвижимо имущество, добитък и съоръжения, използувани в селското стопанство и дърводобива, права, спрямо които се прилагат разпоредбите на общото законодателство относно поземлената собственост, плодоползуване на недвижимо имущество и права върху променливи или фиксирани плащания като компенсация за разработката или правото на разработка, минерални залежи, извори и други природни богатства; кораби, самолети и шосейни превозни средства не се считат за недвижимо имущество.
(3) Разпоредбите на ал. 1 на този член се прилагат спрямо доход, получен чрез прякото използуване, отдаването под наем или използуването под всякаква друга форма на недвижимо имущество.
(4) Разпоредбите на ал. 1 и 3 на този член се прилагат и спрямо доход от недвижимо имущество на предприятие и доход от недвижимо имущество, използувано за извършването на професионални услуги.
Член 7
Печалби от стопанска дейност
(1) Печалбите на предприятие на едната договаряща се държава се облагат само в тази държава, освен ако предприятието извършва стопанска дейност в другата договаряща се държава посредством намиращо се там място на стопанска дейност. Ако предприятието извършва стопанска дейност по този начин, печалбите на предприятието могат да бъдат облагани в другата държава, но само такава част от тях, каквато е причислима към това място на стопанска дейност.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Доходи от наем в БГ за лица, работещи в чужбина?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Съветвам Ви да се обърнете към някоя счетоводна къща за съвет.Там ще получите най-точна информация. Все пак това е форум за юристи и си мисля,че колкото и добри професионалисти да има между нас,все пак става дума за доста специфична материя.Няма начин точно в такава къща да не получите отговор на въпроса си.Успех!
- галина
Слушайте, получаването на доход от отдаване под наем на недвижимо имущество е доход с източник в страната и следва да се облага тук. Друг е въпроса, ако съпруга Ви се счита за местно лице на Англия ( т.е. ако прекарва 183 от всеки 365 дни там и се облага по тяхното законодателство) и този доход ( наемът) се включва в общия му доход и се облага заедно с останалите му доходи там. В такъв случай следва да подадете искане за прилагане на СИДДО до данъчните органи тук, за да се задейства процедурата по избягване на двойното данъчно облагане. При положение, че този доход не се облага в Англия, няма как да бъде избегнат данъкът тук.
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|