начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

какви са дяловете на наследници при земеделски земи

Казуси за недвижими имоти

какви са дяловете на наследници при земеделски земи

Мнениеот Мария » 31 Яну 2005, 21:48

Искам да попитам по кой закон се определят дяловете на наследниците на земеделски земи? Ако наследяват преживял супруг и дете. А после ако съпругът се ожени повторно и има още деца?
Мария

Re: какви са дяловете на наследници при земеделски земи

Мнениеот Joannna » 01 Фев 2005, 10:30

У нас има един закон, който урежда наследственоправните отношения - Закона за наследството, чиито разпоредби се дерогират от завещателно разпореждане (като следва да се има предвид и запазената част). Ако няма завещение, прилагат се разпоредбите на Закона. Тъй като споменаваш само деца и преживял съпръг релевантните за случая разпоредби са:

Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) При осиновяване по чл. 62 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.

Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
Мария написа:
Joannna

Мнениеот Мария » 01 Фев 2005, 12:33

Благодаря. Само още един въпрос: като умира наследодателя и оставя съпруг и дете - те делят ли по равно, или имуществото отива при съпруга, който се жени втори път и чак след неговата смърт земите се делят между всички наследници?
Защото ми обясняват, че при земеделски земи се наследява по равно чак след смъртта на последния преживял съпруг, а такова нещо в Закона за наследството не пише? Какви са особеностите при наследяване на земеделски земи?
Мария

Мнениеот фифи » 01 Фев 2005, 15:46

При делба на наследствени земи трябва да се има предвид чл. 72 от Закона за наследството - при съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар. При разпореждане земеделските имоти не могат да се раздробяват на части с размери, по-малки от размерите по ЗН /виж Закона за собствеността и ползването на земеделските земи чл. 7/
Съпругът и детето си делят наследството останало от общия им наследодател.
фифи

Мнениеот Joannna » 01 Фев 2005, 22:34

Мария написа:

> Благодаря. Само още един въпрос: като умира наследодателя и
> оставя съпруг и дете - те делят ли по равно, или имуществото
> отива при съпруга, който се жени втори път и чак след неговата
> смърт земите се делят между всички наследници?
> Защото ми обясняват, че при земеделски земи се наследява по
> равно чак след смъртта на последния преживял съпруг, а такова
> нещо в Закона за наследството не пише? Какви са особеностите
> при наследяване на земеделски земи?

Ами няма, защото поне според мен не е вярно!
Имуществото на наследодателя се преценява към момента на откриване на наследството. Кръгът на наследниците също. Странно звучи това за "последен преживял съпруг". Мисля, че законът е пределно ясен по въпроса за дяловете и наследниците. А онези, които ти го казват все пак трябва да се позоват на нещо; имам предвид да посочат законов текст, на които основават това свое твърдение.

Особени разпоредби относно земеделски земи има в ЗН относно делбата, които фифи вече ти е посочила, особени закони са и Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и Закона за опазване на земеделските земи, но те уреждат наследственоправни отношения.
Joannna

Назад към Имотни казуси