- Дата и час: 20 Ное 2024, 08:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какви са дяловете на наследници при земеделски земи
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
какви са дяловете на наследници при земеделски земи
Искам да попитам по кой закон се определят дяловете на наследниците на земеделски земи? Ако наследяват преживял супруг и дете. А после ако съпругът се ожени повторно и има още деца?
- Мария
Re: какви са дяловете на наследници при земеделски земи
У нас има един закон, който урежда наследственоправните отношения - Закона за наследството, чиито разпоредби се дерогират от завещателно разпореждане (като следва да се има предвид и запазената част). Ако няма завещение, прилагат се разпоредбите на Закона. Тъй като споменаваш само деца и преживял съпръг релевантните за случая разпоредби са:
Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) При осиновяване по чл. 62 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
Мария написа:
Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) При осиновяване по чл. 62 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
Мария написа:
- Joannna
Благодаря. Само още един въпрос: като умира наследодателя и оставя съпруг и дете - те делят ли по равно, или имуществото отива при съпруга, който се жени втори път и чак след неговата смърт земите се делят между всички наследници?
Защото ми обясняват, че при земеделски земи се наследява по равно чак след смъртта на последния преживял съпруг, а такова нещо в Закона за наследството не пише? Какви са особеностите при наследяване на земеделски земи?
Защото ми обясняват, че при земеделски земи се наследява по равно чак след смъртта на последния преживял съпруг, а такова нещо в Закона за наследството не пише? Какви са особеностите при наследяване на земеделски земи?
- Мария
При делба на наследствени земи трябва да се има предвид чл. 72 от Закона за наследството - при съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар. При разпореждане земеделските имоти не могат да се раздробяват на части с размери, по-малки от размерите по ЗН /виж Закона за собствеността и ползването на земеделските земи чл. 7/
Съпругът и детето си делят наследството останало от общия им наследодател.
Съпругът и детето си делят наследството останало от общия им наследодател.
- фифи
Мария написа:
> Благодаря. Само още един въпрос: като умира наследодателя и
> оставя съпруг и дете - те делят ли по равно, или имуществото
> отива при съпруга, който се жени втори път и чак след неговата
> смърт земите се делят между всички наследници?
> Защото ми обясняват, че при земеделски земи се наследява по
> равно чак след смъртта на последния преживял съпруг, а такова
> нещо в Закона за наследството не пише? Какви са особеностите
> при наследяване на земеделски земи?
Ами няма, защото поне според мен не е вярно!
Имуществото на наследодателя се преценява към момента на откриване на наследството. Кръгът на наследниците също. Странно звучи това за "последен преживял съпруг". Мисля, че законът е пределно ясен по въпроса за дяловете и наследниците. А онези, които ти го казват все пак трябва да се позоват на нещо; имам предвид да посочат законов текст, на които основават това свое твърдение.
Особени разпоредби относно земеделски земи има в ЗН относно делбата, които фифи вече ти е посочила, особени закони са и Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и Закона за опазване на земеделските земи, но те уреждат наследственоправни отношения.
> Благодаря. Само още един въпрос: като умира наследодателя и
> оставя съпруг и дете - те делят ли по равно, или имуществото
> отива при съпруга, който се жени втори път и чак след неговата
> смърт земите се делят между всички наследници?
> Защото ми обясняват, че при земеделски земи се наследява по
> равно чак след смъртта на последния преживял съпруг, а такова
> нещо в Закона за наследството не пише? Какви са особеностите
> при наследяване на земеделски земи?
Ами няма, защото поне според мен не е вярно!
Имуществото на наследодателя се преценява към момента на откриване на наследството. Кръгът на наследниците също. Странно звучи това за "последен преживял съпруг". Мисля, че законът е пределно ясен по въпроса за дяловете и наследниците. А онези, които ти го казват все пак трябва да се позоват на нещо; имам предвид да посочат законов текст, на които основават това свое твърдение.
Особени разпоредби относно земеделски земи има в ЗН относно делбата, които фифи вече ти е посочила, особени закони са и Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и Закона за опазване на земеделските земи, но те уреждат наследственоправни отношения.
- Joannna
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|