Надявам се някой да ми помогне за един объркан казус (поне на мен ми изглежда такъв)
Собственик на земеделска земя умира1910г. Единствена наследничка е дъщеря му. Тя се омъжва и ражда един син. 1940г майката умира. Тук е първият ми въпрос - кои са наследниците на майката? Синът е ясно, че е наследник, но преживелият съпруг наследява ли и каква част? Преживелият съпруг се жени втори път. Втората му жена има един син. От брака се раждат още 2 деца. Синът на втората съпруга от първия брак не е осиновен от мъжа. Впоследствие умира мъжа. И най-накрая втората му съпруга. И въпросът ми е: кои са наследниците на наследодателя, починал 1910г. и какви са има дяловете?
Благодаря
- Дата и час: 20 Ное 2024, 08:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
объркан наследствен казус
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: объркан наследствен казус
Казусът наистина е доста объркан. С оглед обстоятелството, че наследственото законодателство е изменяно много на брой пъти, както и наличието на Закон за давността, освен фактите, за да помогна поне доколкото мога, са ми необходими и ДАТИ-всеки път, когато им е съставян акт за гр.състояние на тези човечета-раждане, сватба, смърт...май не сте писала за развод?
- sunshine_75
- Потребител
Re: объркан наследствен казус
По първия въпрос:1/3 за съпруга и 2/3 за сина.
ЗН/отм./Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 1906 г.) Когато подир умрелия съпруг са останали законни деца тогава, при три и повече деца от еднакъв пол, частта на преживелия съпруг е равна на частта на всяко дете, а при две и по-малко деца, тя е равна на половината от частта на всяко дете. Когато децата са от разен пол, тогава: в първия случай тази част е равна на частта на дете от мъжки пол, а във втория случай - на частта на дете от женски пол.
После 1/3-та на съпруга се разеделя по равно на децата му.
Май не е много объркан този казус,но наистина трябва да се посочят точните дати.
ЗН/отм./Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 1906 г.) Когато подир умрелия съпруг са останали законни деца тогава, при три и повече деца от еднакъв пол, частта на преживелия съпруг е равна на частта на всяко дете, а при две и по-малко деца, тя е равна на половината от частта на всяко дете. Когато децата са от разен пол, тогава: в първия случай тази част е равна на частта на дете от мъжки пол, а във втория случай - на частта на дете от женски пол.
После 1/3-та на съпруга се разеделя по равно на децата му.
Май не е много объркан този казус,но наистина трябва да се посочят точните дати.
- sstavrev
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|