начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ли е дялба за да имам реална собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ли е дялба за да имам реална собственост

Мнениеот Luba Aksakovo » 25 Яну 2005, 19:29

Здравейте,
Придобих чрез вписано при съдия завещание част от земеделски имот (без да имам роднинска връзка с наследователя). Частта е с указани от наследователя граници и площ, но не е била никога отделен имот.

Имам вече препис от завещанието и се готвя да получа нотариален акт на мое име. Но нотариусът ми твърди че е нужна и дялба с наследниците на останалата част от имота (те наследяват по пряка бащина линия като запазената им част 2/3 е спазена, нямат още нот. акт на свое име и смятат моята част за тяхна) за да имам аз реална собственост. Въпросът ми е :

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ли е тая дялба (доброволна или не) за да имам аз реална собственост, при условие че наследователят е указал точни граници? Имайте предвид че и двете части са обособими като отделни парцели (излаз на път) и че другите собственици са «трудни » хора и едва ли ще съдействат при дялбата.
Luba Aksakovo

Re: ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ли е дялба за да имам реална собственост

Мнениеот D.Ivanova » 25 Яну 2005, 20:02

Независимо, че наследодателя Ви е описал част от имота с точни граници, за да се обособи тази част в реален имот е необходима делба, при спазване на определени изисквания за размера на земед.земи. Ако може да се раздели е необходима скица-проект от ОСЗГ, в противен случай ще бъде в съсобственост,като идеална част от общия имот.Luba Aksakovo написа:

> Здравейте,
> Придобих чрез вписано при съдия завещание част от земеделски
> имот (без да имам роднинска връзка с наследователя). Частта е с
> указани от наследователя граници и площ, но не е била никога
> отделен имот.
>
> Имам вече препис от завещанието и се готвя да получа нотариален
> акт на мое име. Но нотариусът ми твърди че е нужна и дялба с
> наследниците на останалата част от имота (те наследяват по
> пряка бащина линия като запазената им част 2/3 е спазена, нямат
> още нот. акт на свое име и смятат моята част за тяхна) за да
> имам аз реална собственост. Въпросът ми е :
>
> ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ли е тая дялба (доброволна или не) за да имам аз
> реална собственост, при условие че наследователят е указал
> точни граници? Имайте предвид че и двете части са обособими
> като отделни парцели (излаз на път) и че другите собственици са
> «трудни » хора и едва ли ще съдействат при дялбата.
D.Ivanova

Мнениеот monteskio. » 25 Яну 2005, 20:03

Здравейте, виждам ,чче сте от Варна.Ако решите можете да ми пишете или да се обадите. Ще помогна в разрешаването на проблема.Координати - можете да ги намерите на личната ми страница като лекс член - http://lex.bg/members/monteskio/

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот 13579 » 26 Яну 2005, 12:43

Нотариусът е прав.Съветвам те да потърсиш квалифицирана помощ.Ако стигнете до съдебна делба това си е може би най-сложното особено исково производство.
Даже и да си имате принципна договорка с другите наследници пак иди при адвокат защото съществуват множество въпроси които могат един ден да са ти проблем.
Всъщност не личи ясно какво искаш . Да си имаш обособен имот или да вземеш парите от това което ти е завещано.Съветите в конкретните са случаи биха били доста различни.
Успех!
13579

Мнениеот Luba Aksakovo » 27 Яну 2005, 03:15

Явно няма да е лесно. Не очаквах да става така.

Аз просто искам да си имам имота с реални граници и да нямам нищо общо с дугите. Да си вляза в владение и да си оградя материално с ограда от другите. Но щом трябва да се минава през делба.... неприятна работа.

Мерси за всички отговори
Luba Aksakovo

Лизинг на недвижим имот

Мнениеот Ивайло Асенов » 27 Яну 2005, 11:38

Здравейте,

Моя въпрос е свързан с изграждане на недвижим имот, чрез финансов лизинг. За да ви стане по ясно вижте http://www.mts-leasing.com. Лизингодателя иска при подписване на договор за лизинг да му прехвърля право на строеж, за да може той след това да строи от негово име, като изграждайки да придобие сградата. Въпроса ми е, дали Лизингодателя може да впише договора за лизинг в моя полза в нотариата, за да може да ми гарантира че по време на лизинговия период няма да продаде имота на трето лице.

Благодаря Ви предварително

Поздрави,
Ивайло Асенов
Ивайло Асенов

Назад към Съсобственост и делба