- Дата и час: 20 Ное 2024, 10:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИСК СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИ
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ИСК СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИ
Моля Ви за юридическо становище по следния проблем:
Когато дядо (бащата на моя баща) почина, баба, чичо и татко правят нот. заверен договор за делба. Делът на баба и чичо е общ. В дял на баща ми се дава къщата с двора срещу задължение за издръжка и гледане на баба ми като тя си запазва правото на пожизнено ползване на имота. Две години по-късно баба отива да живее в друг град с един вдовец на съпружески начала в неговия апартамент. Баща ми остана да живее в къщата и баба е идвала когато иска и е оставала колкото иска. Какви са били сумите, които и е давал, не зная, но тя никога не се е оплаквала, нито е подавала жалба или иск. Осем години след делбата баща ми се разболя, а след това беше и съкратен. Преди една година почина на 49 години. Остави трима наследници - мен, брат ми и дъщеря от втория си брак. Преди да подадем декларация за наследство, другата му дъщеря се отказа от наследството (съдът прие отказа й). В имотните декларации вписахме с брат ми по 1/2 ид.ч. от имота и баба като ползвател. Аз и брат ми не сме живяли в къщата и никога не е оспорвано правото й да я ползва. Баба е на 72 години, но е много жизнена и продължава да живее със същия мъж без сключен брак. В началото на тази година е изразила опасение пред майка ми, че ако "мъжът" й почине, няма кой да я гледа. Майка е казала, че нито тя, нито ние ще я оставим без подкрепа и винаги може да разчита на нас. Преди два дни разбрахме, че баба е завела дело срещу мен, брат ми и "сестра" ни за разваляне на договора. Брат ми е в чужбина и не е оставил пълномощно. Какво решение може да вземе съда ? Благодаря Ви предварително.
Когато дядо (бащата на моя баща) почина, баба, чичо и татко правят нот. заверен договор за делба. Делът на баба и чичо е общ. В дял на баща ми се дава къщата с двора срещу задължение за издръжка и гледане на баба ми като тя си запазва правото на пожизнено ползване на имота. Две години по-късно баба отива да живее в друг град с един вдовец на съпружески начала в неговия апартамент. Баща ми остана да живее в къщата и баба е идвала когато иска и е оставала колкото иска. Какви са били сумите, които и е давал, не зная, но тя никога не се е оплаквала, нито е подавала жалба или иск. Осем години след делбата баща ми се разболя, а след това беше и съкратен. Преди една година почина на 49 години. Остави трима наследници - мен, брат ми и дъщеря от втория си брак. Преди да подадем декларация за наследство, другата му дъщеря се отказа от наследството (съдът прие отказа й). В имотните декларации вписахме с брат ми по 1/2 ид.ч. от имота и баба като ползвател. Аз и брат ми не сме живяли в къщата и никога не е оспорвано правото й да я ползва. Баба е на 72 години, но е много жизнена и продължава да живее със същия мъж без сключен брак. В началото на тази година е изразила опасение пред майка ми, че ако "мъжът" й почине, няма кой да я гледа. Майка е казала, че нито тя, нито ние ще я оставим без подкрепа и винаги може да разчита на нас. Преди два дни разбрахме, че баба е завела дело срещу мен, брат ми и "сестра" ни за разваляне на договора. Брат ми е в чужбина и не е оставил пълномощно. Какво решение може да вземе съда ? Благодаря Ви предварително.
- Damianova
Re: ИСК СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИ
Bih bila blagodarna i na mnenie ot hora s lichen opit v takav sluchai... Brat mi se pita dali e zadaljitelno da prisastva na deloto i kakvo shte se sluchi, ako toi ne se varne v BG i niama koi da go predstavliava.
- Damianova
Кога е сключен ДИГ по време на първия или втория брак на баща ви , втората му съпруга жива ли е ? Ако е сключен по време на първия брак имота е СИО с първата съпруга , предполагам ,че е последвал развод /от написаното разбирам ,че не е правена делба ,та майка ви и баща ви са съсобственици на въпросния имот / следва втори брак ,ако втората съпруга е жива/тоест и е била в брак с баща ви / ,тя заедно с дъщеря си е наследница .
За тоя имот майка ви има 1/2 /ако не е правена делба след развода /, а за часта на баща ви се наследява от наследници децата от първия и втория брак ,съпруга от втория брак/разбира се ако не са разведени и го е преживяла / .
Ако ДИГ е сключен по време на втория брак то наследници са втората съпруга /стига да не се е развел и с нея преди смърта си /децата от двата брака .
Точният въпрос е какви са ни шансовете да не бъде развален ДИГ , а не какво решение ще вземе съда , Съдът за да вземе решение ще обсъди всички факти по делото , вие все пак ще трябва да доказвате ,че сте иизпълнявали договора ,все пак как точно е формулирана издръжката и гледането в ДИГ/в натура или в пари /,
Интересно след толкова години защо баба ви е предприела тоя ход.
Казвате ,че сестра ви от втория брак се е отказала от наследството на баща ви /може би не са проверили когато са подали иска тоя факт/,а втората съпруга на баща ви жива ли е била когато е починал .
За тоя имот майка ви има 1/2 /ако не е правена делба след развода /, а за часта на баща ви се наследява от наследници децата от първия и втория брак ,съпруга от втория брак/разбира се ако не са разведени и го е преживяла / .
Ако ДИГ е сключен по време на втория брак то наследници са втората съпруга /стига да не се е развел и с нея преди смърта си /децата от двата брака .
Точният въпрос е какви са ни шансовете да не бъде развален ДИГ , а не какво решение ще вземе съда , Съдът за да вземе решение ще обсъди всички факти по делото , вие все пак ще трябва да доказвате ,че сте иизпълнявали договора ,все пак как точно е формулирана издръжката и гледането в ДИГ/в натура или в пари /,
Интересно след толкова години защо баба ви е предприела тоя ход.
Казвате ,че сестра ви от втория брак се е отказала от наследството на баща ви /може би не са проверили когато са подали иска тоя факт/,а втората съпруга на баща ви жива ли е била когато е починал .
- донна2
може и да не присъства ,ако желае може да упълномощи адвокат в БГ , ако не го открият на адрес или не е посочил лице което да го представлява унас или няма кой да получи призовката ще го призоват с ДВ
- донна2
Този договор е направен след двата развода. Баща ми не беше семеен и живееше с баба и дядо. Стойността на дяловете е определена в лева. Двете съпруги са живи и нямат никаква имуществена общност с баща ми - разводите са последвани или съпроводени от делби. Чичо ми е получил много отдавна като дарение една къща от бездетна братовчедка на дядо, за която дядо се е грижил. Договорът за делба е вследствие на волята на дядо къщата да бъде на баща ми. Най-вероятната причина за това решение на баба е натискът, който упражнява чичо ми върху нея и който вероятно иска да извлече полза за себе си.
- Damianova
стана по-ясно след уточнихте развоя на събитията ,но бихте ли уточнили точно какво е записано в договора за издръжка и гледане
- донна2
мисля си каква ще е съдбата на доброволната дебла ако се развали ДИГ , въпроса е много интересен някой от колегите имал ли е нещо от сорта
- донна2
Това е протокол от 1997 год.
...районен съдия взе на разглеждане гр.д. №..., образувано по искова молба на ... (баща ми) с/у (майка му) и (брат му ) за делба на наследствен недвижим имот, оставен от общия им наследодател ..., починал на 02.11.1996г.
Дял първи: На (баща ми) се дава в дял (описание на имота). Този дял се оценява на 11738 лева
Дял втори: На (баба ми) и (чичо ми) вместо уравнителната сума срещу дяловете им в размер на 23412 лв се предоставя само на (баба ми) правото на безвъзмездно живеене в целия недвижим имот, поставен в дял първи на (баща ми) като едно общо домакинство , като същият се задължава да я гледа и издържа, доставяйки и храна, дрехи, отопление и осветление и всичко необходимо за преживяването й до края на жвота й, без до тогава да може да се разпорежда с него, да го заменя или ипотекира.
Спогодили се : ....
...районен съдия взе на разглеждане гр.д. №..., образувано по искова молба на ... (баща ми) с/у (майка му) и (брат му ) за делба на наследствен недвижим имот, оставен от общия им наследодател ..., починал на 02.11.1996г.
Дял първи: На (баща ми) се дава в дял (описание на имота). Този дял се оценява на 11738 лева
Дял втори: На (баба ми) и (чичо ми) вместо уравнителната сума срещу дяловете им в размер на 23412 лв се предоставя само на (баба ми) правото на безвъзмездно живеене в целия недвижим имот, поставен в дял първи на (баща ми) като едно общо домакинство , като същият се задължава да я гледа и издържа, доставяйки и храна, дрехи, отопление и осветление и всичко необходимо за преживяването й до края на жвота й, без до тогава да може да се разпорежда с него, да го заменя или ипотекира.
Спогодили се : ....
- Damianova
"доставяйки и храна, дрехи, отопление и осветление и всичко необходимо за преживяването й до .............."вие дължите същите грижи ,които е дължал починалия ви баща . Тоест задължението в случая е в натура
не зная какви са отношенията с баба ви , съгласно ТР№66/96г. на ОСГК на ВС
Ако вие сте изправни длъжници по ДИГ ,когато кредитора /баба ви / не дава необходимото съдействие за изпълнението му в натура ,вие можете да трансформирате изпълнението на задължението за даване на издръжка в натура в парично такова /по някакъв начин давали сте и пари или друго/ или прави ли сте опити ,а тя да е отказвала.
А ако сте неизправни длъжници по такова задължение което е в натура кредитора баба ви може да го иска в пари -ДО СЕГА ИСКАЛА ЛИ Е НЕЩО ,ако не е може да се приеме ,че иска кани за това-това по мое мнение тъй като се касае за много деликатна материя /издръжката и гледането се дължат от момента на сключване на договора ,а вие сте задължени след като сте приели наследството / все пак какво точно пише в тая искова молба бихте ли написали
не зная какви са отношенията с баба ви , съгласно ТР№66/96г. на ОСГК на ВС
Ако вие сте изправни длъжници по ДИГ ,когато кредитора /баба ви / не дава необходимото съдействие за изпълнението му в натура ,вие можете да трансформирате изпълнението на задължението за даване на издръжка в натура в парично такова /по някакъв начин давали сте и пари или друго/ или прави ли сте опити ,а тя да е отказвала.
А ако сте неизправни длъжници по такова задължение което е в натура кредитора баба ви може да го иска в пари -ДО СЕГА ИСКАЛА ЛИ Е НЕЩО ,ако не е може да се приеме ,че иска кани за това-това по мое мнение тъй като се касае за много деликатна материя /издръжката и гледането се дължат от момента на сключване на договора ,а вие сте задължени след като сте приели наследството / все пак какво точно пише в тая искова молба бихте ли написали
- донна2
Никой ни ни е казал, че ние дължим издръжка, а и баба не е искала нищо от нас. Винаги е казвала, че е добре - през лятото са на вилата, а през зимата - в града, в апартамента. Исковата молба не е при мен и не мога да я цитирам. Как се трансформира задължението в натура в парично такова ?
- Damianova
/това което е в натура значи не е в пари /тоест ако тя се нуждае от въглища вместо да и купите един тон въглища примерно и да и ги доставите ще и пратите пари да си ги купи , вместо да и платите тока ще и пратите отново пари ,ако е закъсала за дрехи вместо да я облечете пак ще и дадете пари
защо не опитате да поговорите с баба си та вие сте и внуци
защо не опитате да поговорите с баба си та вие сте и внуци
- донна2
Брат ми вчера е опитал да говори по телефона с нея, а тя е отрекла, че е завела дело и след това му е затворила телефона. Тя не е търсила контакти с нас след развода, т.е., откогато сме били на 6-7 години и не сме особено близки. И въпреки всичко, не баба или чичо, а брат ми пое цялата организация и всички разходи по погребението на баща ни, тъй като си беше тук. Нейна слабост е дъщерята на чичо, която държи ключовете за къщата сега.
- Damianova
Преди колко време почина баща ви , баба ви имала ли е нужда от нещо ,премирно вашата майка помагали е /може да и е помагала защото вие така сте поискали да речем ,че сте били далече ,дали сте и средсва и тя е положила дадена грижа/ , ако баща ви е починал скоро може да се опитате да и доставите някаква издръжка , идите при нея със свидетели ,питайте пред тях от какво има нужда и и го доставете
ако каже ,че няма пратете и някаква сума ,все пак да има приемственост между баща ви и вас.
Добре ще е да наемете адвокат може би имате шанс да спечелите .
ако каже ,че няма пратете и някаква сума ,все пак да има приемственост между баща ви и вас.
Добре ще е да наемете адвокат може би имате шанс да спечелите .
- donna
- Старши потребител
Нито аз, нито брат ми, сме искали този имот. Целта на баба ми явно не е да получава издръжка от нас, а след евентуалното разваляне на договора да даде своя дял на другата внучка.
- Damianova
Вие с брат ви може да не сте искали имота ,но сте наследници на баща си , не сте правили и отказ от наследсвото на баща си ,предполагам че в наследството му има и други имоти и отказа би бил неуместен в случая .
- donna
- Старши потребител
Няма други имоти или поне ние не знаем за съществуването на такива. Сега сигурно и не е възможно да се направи отказ, след като сме приели наследството. Ще потърсим общо решение с моя брат, но след като той положи толкова грижи за баба, когато тотко почина, и двамата сме огорчени и шокирани от постъпката й и може би наистина ще бъде по-добре да се развали този договор. Насила хубост не става.
- Damianova
" но след като той положи толкова грижи за баба, когато тотко почина, и двамата сме огорчени и шокирани от постъпката й и може би наистина ще бъде по-добре да се развали този договор. " яно брат ви е положил грижи ,значи ще можете да го докажете
какво по точно е направил ,не е задължително и двамата да търчите при бабата ,единия ако се е погрижил пак стига /вие вече между вас двамата ще си уреждате отношенията от рода кой колко и какво е дал на баба си /
какво по точно е направил ,не е задължително и двамата да търчите при бабата ,единия ако се е погрижил пак стига /вие вече между вас двамата ще си уреждате отношенията от рода кой колко и какво е дал на баба си /
- donna
- Старши потребител
за нищо ,успех
- donna
- Старши потребител
Донна,
Акоимаш възможност ще ми пуснеш ли 109 бр.на държавен вестник 2004г.
MONTESKIO
Акоимаш възможност ще ми пуснеш ли 109 бр.на държавен вестник 2004г.
MONTESKIO
- monteskio.
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|