начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Вписване договор за продажба на държавен имот

Казуси за недвижими имоти

Вписване договор за продажба на държавен имот

Мнениеот nikola121 » 03 Яну 2005, 10:52

Моля за мнение трябва ли допълнително да се вписва договор за продажба на държавен недвижим имот от 1979 г. (апартамент) преди следваща сделка с този имот? Върху оригинала на договора за продажба няма следи от вписване. В договора пише, че той заменя нотариалния акт за правото на собственост.
Подробност: върху имота е била вписана същата година ипотека, която вече е заличена, поради изплащане на заема. Т.е. договорът е бил валидно основание за вписване на ипотеката.
Предварително благодаря!
nikola121

Re: Вписване договор за продажба на държавен имот

Мнениеот gega » 03 Яну 2005, 12:05

Тези актове подлежат на вписване, но самото вписване има оповестително-защитно действие, а не конститутивно. Виж 112 ЗС - Вписват се:
а) (доп. - ДВ, бр. 87 от 1974 г., изм., бр. 33 от 1996 г., доп., бр. 34 от 2000 г.) всички актове, с които се прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти, както и АКТОВЕ, С КОИТО СЕ ПРИЗНАВАТ ТАКИВА ПРАВА;
gega

Мнениеот evgo » 03 Яну 2005, 12:09

Пребладаващо е мнението на колеги, че с промяната на чл.5, б."а" на Правилника за вписванията с ДВ бр.5 от 2001г. отпадна ограниничението за вписване на прехвърлителни сделки, от кръга на които е и вашата - по реда на НДИ. Поради това, преди извършване на сделка /продажба, дарение, замяна, ипотека/ с имот, придобит по този ред, се извършва вписване на договора в СВ при съответния РС. Няма утежняване на процедурата, тъй като за вписване се използва данъчната оценка, необходима за разпоредителната сделка. Утежняване се получава от фискална гледна точка - и то е заплащане на 0.1% от данъчната оценка. С оглед на другите проблеми и плащания, ако това е проблем - здраве му кажи.
evgo

Мнениеот plamen1+ » 03 Яну 2005, 12:27

Правила съм опит да впиша такъв д-р преди изповядване на прехвърлителната сделка и съдията по вписванията отказа .Мнението на нотариуса беше ,че не се вписват.
plamen1+

Мнениеот donna » 03 Яну 2005, 14:23

Първо се извинявам, не съм обърнала внимание ,че компютъра е запаметил името на колегата ,който снощи писа от компютъра ми ,предното мнение е от донна2 ,а не от пламен1 ,ще се извиня и на колегата ,че не съм го догледала .
За евго виждам,че си от Русе ,миналата година съпруга ми продаде имот в Русе,става въпрос точно за случай за който никола 123 пита ,договора не беше вписан /имота беше купен през 1991г./ преди изповядване на сделката също не го вписахме ,дори продавахме с агенция и ония там се притесниха ,но нямаше проблем/отказа от вписванеза който говоря беше в друг РС / ,такава е практиката . Ако те интересува мога да ти цитирам № на НА и нотариуса при който я изповядвахме за да го видиш поне в служба вписвания Русе . Но ще те помоля обаче да пишеш на ел. поща donna@lex.bg
donna
Старши потребител

Мнениеот evgo » 03 Яну 2005, 15:27

В тази връзка, за nikola123:
Практиката в различните СВ е различна. Ще трябва да се доверите на нотариуса който извършва сделката, относно въпроса за вписване на договора или не.
За donna: Права си. Но аз съм виждал вписани и невписани договори за продажба на имоти по реда на НДИ. Считам промяната в Правилника за вписванията за правилна, но и за позакъсняла, което важи и за вписването на констативните нотариални актове. Считам също така, че предварителните договори по реда на чл.19 ЗЗД също могат да бъдат вписвани и е въпрос на законодателна инициатива промяната да бъде направена, защото договорът просто се нуждае от защита.
evgo

Мнениеот донна2 » 03 Яну 2005, 15:37

Не споря ,че в някои служби ги вписват ,така ,че най-добре да се разбере с нотариуса
донна2

Назад към Имотни казуси