- Дата и час: 20 Ное 2024, 08:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Moga li da podam nov isk
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Moga li da podam nov isk
Изгубих гражданско дело по имотни въпроси поради това че е допусната грешка в формулировката на самия иск. Обжалвам,но едва ли ще има резултат.Мога ли да подам нов иск формулиран по друг начин и кога след като мине разглеждането в по горната инстанция или преди това.
- Kostova
Re: Moga li da podam nov isk
Какво значи "грешка във формулировката" на иска? Ако в крайна сметка искането е едно и също и се позовавате на един и същи член от нормативен акт, ако страните са едни и същи - мисля, че не може. Една искова молба може да се формулира по няколко начина, имам предвид мотивировката, обяснението на фактическата обстановка и т.н., но самото искане като такова да остане същото. Друг е въпроса, ако за едно и също искане има възможност за бързо производство и за такова по общия ред - тогава няма пречки, според мен, ако бързото производство е приключило с определение за прекратяване - същия иск да се подаде отново по общия ред.
- zvezda
- Потребител
Ще се наложи наистина да поясня съвсем накратко .В съда отпада саморъчно завещание,отпада и нот акт за собственост съставен на базата на това завещание
Въпросът ми е мога ли да подам нов иск тъй като аз съм собственик на въпросният имот и като наследник само че на 1/2.Искам да бъда призната за собственик на тази част и тъй като другият собственик на другата 1/2 е ипотекирал целият имот с фалшиви документи .Искам да отпадне ипотеката.В първият иск беше отбелязано да бъда призната за собственик на целият имот по завещанието,но то отпадна и съдийката реши ,че ипотеката трябва да остане без да има предвид че съм и наследник на завещателката и по право делим с брат ми.Това е всичко накратко.Благодаря!
Въпросът ми е мога ли да подам нов иск тъй като аз съм собственик на въпросният имот и като наследник само че на 1/2.Искам да бъда призната за собственик на тази част и тъй като другият собственик на другата 1/2 е ипотекирал целият имот с фалшиви документи .Искам да отпадне ипотеката.В първият иск беше отбелязано да бъда призната за собственик на целият имот по завещанието,но то отпадна и съдийката реши ,че ипотеката трябва да остане без да има предвид че съм и наследник на завещателката и по право делим с брат ми.Това е всичко накратко.Благодаря!
- Kostova
Доколкото разбирам, искали сте да бъдете признати за собственик на целия имот, а сега искате да претендирате признаване на правото Ви на собственост за една втора. А също, че първа инстанция е отхвърлила иска Ви. Според мен, няма нужда да завеждате нов иск. Поискайте от въззивния съд да допусне изменение на иска Ви- той да се счита предявен за една втора. По правило изм.иска е допустимо до приключване на устните състезания в 1-ва инст-я. Когато, обаче, става въпрос само за промяна на размера на петитума- в случая искате намаляване на претенцията си- това може да се направи и пред въззивния съд. Вж. ТР1/2000г. от 4.01.2001г. Така че простото изменете иска си пред 2-ра инстанция. Успех!
- Свет
Сега виждам, че май няма да стане с изменение на иска. Не сте написали точно. Ако първия път сте искали да Ви признаят за собственик въз основа на завещание, а сега ще искате да Ви признаят за с-к на 1/2 и то не въз основа на завещание, а въз основа на наследяване- то изменяте и основанието и петитума и ако е така, то може само чрез завеждане на ново дело.
- Свет
доколкото аз разбирам завещанието е било обявено за нищожно
от малкото което е написано разбирам че сте наследници на лицето Х с брат ви
е щом като съда е отменил завещанието то всекий наследник си има квота съобразно заокна /за какъв дявол ще доказвате ,че сте наследник по закон,ако наследници сте само вие и брат ви то би следвало да имате по 1/2 ид. част /
друг е въпроса за ипотеката
тая ипотека заокнова или договорна е ,как се е стигнало до ипотекирване на имота ,да не би вашият наследодател да го е ипотекирал с договорна ипотека за да обезпечи примерно кредит ,който е теглил брат ви
има много въпросителни в казуса и след като не сте поставили въпроса точно ясно как си мислите ,че могат да ви отговорят
по логиката казвам ти сине сещай се снахо не става
от малкото което е написано разбирам че сте наследници на лицето Х с брат ви
е щом като съда е отменил завещанието то всекий наследник си има квота съобразно заокна /за какъв дявол ще доказвате ,че сте наследник по закон,ако наследници сте само вие и брат ви то би следвало да имате по 1/2 ид. част /
друг е въпроса за ипотеката
тая ипотека заокнова или договорна е ,как се е стигнало до ипотекирване на имота ,да не би вашият наследодател да го е ипотекирал с договорна ипотека за да обезпечи примерно кредит ,който е теглил брат ви
има много въпросителни в казуса и след като не сте поставили въпроса точно ясно как си мислите ,че могат да ви отговорят
по логиката казвам ти сине сещай се снахо не става
- донна2
Решението на районният съд е че ипотеката остава тъй като завещанието е нищожно.Тази ипотека е договорна и е на брат ми със заложна къща само,че той няма право тъй като и аз съм собственик на 1/2 по наследство но е заблудил нотариуса с документите и е ипотекирал целият имот.Сега при положение ,че решението на РС е ,че ипотеката трябва да остане аз трябва ли да заведа дело и като представя нот акт за собственост на имота на името на майка ми ,която е починала и удостоверение за наследници да се боря да отпадне ипотеката, а аз да получа само 1/2 от имота.
- Kostova
след като става въпрос за договорна ипотеак тя е във формата на НА , мисля ,че ще може да се атакува НА по реда на 431 от ГПК /ще помисля и ще пиша по -късно/
може би някой от колегите да се е сблъсквал с подобно нещо и да ти отговори как е постъпил на практика
може би някой от колегите да се е сблъсквал с подобно нещо и да ти отговори как е постъпил на практика
- донна2
все пак вие сте обжалвали
изчакайте да се произнесе въззивният,респ. касационният съд
и тогава предприемайте каквото и да е
поне аз така смятам
изчакайте да се произнесе въззивният,респ. касационният съд
и тогава предприемайте каквото и да е
поне аз така смятам
- донна2
Мисля, че трябва да подадете нов иск по чл.26/ЗЗД и чл.108/ЗС като атакувате договора за ипотека като нищожен поради липса на съгласие. Имах подобен казус, но ставаше въпрос за покупко-продажба. Единият от подписите на продавачите не беше истнски, поисках графологична експертиза и спечелихме делото.Но внимавай как формулираш петитума
- бисерка
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|