начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Грешка в нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Грешка в нотариален акт

Мнениеот Maxin » 23 Дек 2004, 20:51

Здравейте, пиша в този форум тък като се озовах в неприятна за мен ситуация. Преди 1 седмица купих имот, при прочитането на нотариалния акт от нотариуса, нямаше грешки /поне аз щях да забележа, ако бяха казали ЕГН-то ми грешно/, адвокатът ми преглеждаше всичко докато тя четеше, така че не помислих да се осъмня. Днес, след като си взех нотариалния акт и се прибрах къщи с бутилка вино, забелязах грешка в ЕГН-то ми и то не с 1 или 2 цифри, а буквално, всички цифри бяха сгрешени. Например: ЕГН-то ми започва с 730630, а вписаното в акта е 550112. Веднага се обадих на моя адвокат, той ми се извини за грешката и ми каза да отида в понеделник /27.12/ при нотариуса, за да оправят нещата за един ден. Каза ми, че няма да издават нов акт, а ще поправят нещо по него и ще ми го върнат на следващият ден. За ваша информация ще кажа, че всички останали данни в нот. акт са верни - имената на страните, ЕГН-тата на продавачите, № на личните карти, дати на издаване.
Много Ви моля, ако можете да ми обясните какво става при такива случай, защо не се прави нов акт, какви поправки се правят по него, дали наистина има възможност за грешка на ЕГН-то? Може ли по такъв начин да ми отнемат по неправомерен път, вече закупения от мен имот?
P.S. Между другото проверих в НОИ това ЕГН и се оказа на реално съществуващо лице.
Maxin

Re: Грешка в нотариален акт

Мнениеот Пионерче » 23 Дек 2004, 23:09

Няма страшно.
Няма да е нов нотариален акт, а наново отпечатан същия.
Пионерче

Мнениеот K » 24 Дек 2004, 15:18

Zdraveite i chestito.
Parvo da kaja, che ne mogat da vi otnemat imota. Seriozni pritesnenia moje da imate samo ako i trite imena sa vi sgresheni. Ostanalite danni sa vi verni. Tuk ima ochevidno yavna fakticheska greshka. Neka tova da ne ochernia praznichnoto nastroenie.
A otnosno popravkata, tia stava s nov notarialen akt - "Popravka na notarialen akt". Pri uslovia i red na nova sdelka - imam predvid forma i prisastvie. Tova e edinstvenia i zakonen nachin. Nedopustimi sa korekcii po akta. Toi se sahraniava na mnogo mesta. Popravkata se "prikacha" kam nego i stava nerazdelna chast. EGN e unikalen i vajen individualizirasht beleg spored GPK.
Okolo nova godina v notarialnite kantori e ad. Grajdanite mnogo barzat da ne im iztekat dan. ocenki. i drugi dokumenti.
Veseli praznici.

Ot slujitel na notarialna kantora.Maxin написа:
K

Мнениеот Maxin » 26 Дек 2004, 16:30

Благодаря Ви за разясенията, наистина ме успокоихте!

Весели празници на всички!
Maxin

Мнениеот desi_27 » 07 Яну 2005, 12:58

Не бързай да се успокояваш,защото дори да коригират твоя екземпляр,това не ти върши работа.Такива има на още пет места и в тях няма да е коригирано ЕГН_то ти .Най добре поискай от нотариуса,който е изповядал сделката да направи поправката по надлежния ред,т.е с нов нот. акт за поправка на нот.акт
desi_27

Мнениеот Силви » 07 Яну 2005, 13:15

Поддържам изцяло мнението на desi_27.Така е най-добре, за да бъдеш наистина сигурна, че всичко е наред.
Силви

Мнениеот донна2 » 07 Яну 2005, 13:17

и аз съм на същото мнение
донна2

Мнениеот dobreva » 07 Яну 2005, 13:57

Спокойно , касае се за поправка на явна фактическа грешка , което си е редовна процедура по ГПК .
dobreva
Нов потребител

Назад към Имотни казуси