Здравейте,
През 2000 г. ми прехвърлиха вилен имот върху който единият от собствениците си запази право на ползване. До настоящия момент Ползвателя нито е регистрирал в данъчната служба този имот, нито плаща данъци, нито се грижи за поддръжката на имота, нито плаща текущите сметки. Появява се 1-2 пъти годишно. Същевременно аз съм подал декларация, че съм собственик на имота, плащам данъците и текущите сметки, извършвам ремонти необходими за поддържането на имота.
Какъв е реда при който би могло да се развали или обезсили правото на ползване, тъй като Ползвателя по емоционални причини заплашва с разваляне на прехвърлянето?
Предварително ви благодаря.
[%sig%]
- Дата и час: 20 Ное 2024, 06:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отмяна или обезсилване на правото на ползване?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отмяна или обезсилване на правото на ползване?
Здравейте,
Вие правилно плащате данъжи и режийни разноски за имота, поради факта, че сте собственик на имота. Качеството Ви - "собственик" , не е пълно тъй като - Вие търпите ползването на имота от трето лице в полза на което има учредено ограничено вещно право на ползване т.е. Вие притежавате "голата собственост.
Това ограничено вещно право се погасява със смъртта на лицето, като същото това право не е прехвърлимо и не е наследимо. То е лично право. Поради тази му същност ИМА ПРАВНА ВЪЗМОЖНОСТ лицето , в полза на което е учредено това права да направи НОТАРИАЛЕН ОТКАЗА ОТ НЕГО. Това става посредством нарочна декларация. Като резултат от това извършеното действие ще приежавате в пълнота собствеността , т.е. ще бъдат налице и трите елемента, трите правомощия - ползване, владение, разпореждане.
УСПЕХ!
МОНТЕСКИО
Вие правилно плащате данъжи и режийни разноски за имота, поради факта, че сте собственик на имота. Качеството Ви - "собственик" , не е пълно тъй като - Вие търпите ползването на имота от трето лице в полза на което има учредено ограничено вещно право на ползване т.е. Вие притежавате "голата собственост.
Това ограничено вещно право се погасява със смъртта на лицето, като същото това право не е прехвърлимо и не е наследимо. То е лично право. Поради тази му същност ИМА ПРАВНА ВЪЗМОЖНОСТ лицето , в полза на което е учредено това права да направи НОТАРИАЛЕН ОТКАЗА ОТ НЕГО. Това става посредством нарочна декларация. Като резултат от това извършеното действие ще приежавате в пълнота собствеността , т.е. ще бъдат налице и трите елемента, трите правомощия - ползване, владение, разпореждане.
УСПЕХ!
МОНТЕСКИО
- monteskio
- Активен потребител
МОНТЕСКИО благодаря за отговора, но сигурно не съм се изразил добре. Лицето не желае да направи "нотариален отказ от правото си на ползване", а желае да развали нотариалното прехвърляне и да си върне собствеността.
Тъй като не съм запознат със задълженията които има лицето ползващ се с право на ползване, ми звучи много тъпо аз да поемам всички задължения за доброто на даденият имот, а той само да се ползва от облагите. И в тази връзка, ще съм ви признателен, ако ми кажете къде мога да прочета за задълженията на лицето имащо "право на ползване" и съответно задълженията на собственика на имоте (т.е. моите).
Веско
Тъй като не съм запознат със задълженията които има лицето ползващ се с право на ползване, ми звучи много тъпо аз да поемам всички задължения за доброто на даденият имот, а той само да се ползва от облагите. И в тази връзка, ще съм ви признателен, ако ми кажете къде мога да прочета за задълженията на лицето имащо "право на ползване" и съответно задълженията на собственика на имоте (т.е. моите).
Веско
- Becko
Както колегата отбеляза, това право е НЕОТЧУЖДАЕМО - вижте Закона за собствеността. По казуса следва да се обърнете към Данъчната дирекция по местонахождението на имота, за да потърсите съдействието им и да се декларира ползвателя като данъчно-задължен субект. По въпроса, че щял да развали прехвърлянето на имота, най-вероятно се касае за изнудване. Повече подробности - на 0889 644 763
- bgjurist
- Потребител
Не е точно, че собственика е длъжен да плаща разноските по имота си върху който има учредено ограничено вещно право на ползване. Това е задължение на ползвателя и описано в Закон за собствеността:
Чл. 57. (1) Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
(2) При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние.
(3) Ползувателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба.
(4) Той е длъжен да застрахова вещта в полза на собственика и да плаща премиите за застраховката, ако не е постановено или уговорено друго.
Чл. 58. Ползувателят е длъжен да съобщава на собственика за всяко посегателство върху собствеността.
---------------
Така, че вие не сте длъжни да плащате за сметка на ползвателя данъците и застраховките. Нещо повече - тяхното неплащане от страна на ползвателя може да е основание да искате разваляне правото на ползване:
Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, АКО НАРУШАВА СВОИТЕ СЪЩЕСТВЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ или ако съществено променя вещта.
---------------
Плащането на данъци, такси, застраховки е едно много съществено задължение на ползвателя.
Чл. 57. (1) Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
(2) При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние.
(3) Ползувателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба.
(4) Той е длъжен да застрахова вещта в полза на собственика и да плаща премиите за застраховката, ако не е постановено или уговорено друго.
Чл. 58. Ползувателят е длъжен да съобщава на собственика за всяко посегателство върху собствеността.
---------------
Така, че вие не сте длъжни да плащате за сметка на ползвателя данъците и застраховките. Нещо повече - тяхното неплащане от страна на ползвателя може да е основание да искате разваляне правото на ползване:
Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, АКО НАРУШАВА СВОИТЕ СЪЩЕСТВЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ или ако съществено променя вещта.
---------------
Плащането на данъци, такси, застраховки е едно много съществено задължение на ползвателя.
- лунатик
Споделям напълно казаното от Лунатик по казуса.Смятам,че е редно да се обърнете към съда. А що се касае до въпроса,че ползвателят ви заплашва,смятам,че това наистина е изнудване от негова страна и с този свой подход няма да успее. Пазете си всички документи,удостоверяващи,казаното по-горе от вас,тъй като те ще ви бъдат от полза в спора.Мисля,че не бива да се притеснявате излишно, а да се обрънете към точния човек,който ще ви помогне. УСПЕХ !
- галина
Здравейте, доколкото разбрах имота ви е прехвърлен от повече от един собственик, а право на ползване си е запазил само един от съсобствениците, така че вие в общия случай имате не само голата собственост върху целия имот, но и право на ползване съответстващо на частта от имота придобита от другите съсобственици. Освен ако имота е бил СИО към момента на прехвърлянето, тъй като понеже между съпрузите не е налице съсобственост а СИО, съпругът който не си е запазил право на ползване не може да се счита че ви е прехвърлил някаква своя част от правото на ползване поради факта че не си го е запазил, първо защото за това се иска съгласието на другия съпруг и второ самостоятелно право на ползване за него няма, а съпругът който си е запазил правото на ползване има право на ползване върху целия имот.
Колкото до възможността да се "развали" прехвърлянето- това зависи от вида на договора с който сте получили собствеността- продажба, дарение, прехвърляне срещу издръжка и гледане... както и евентуални пороци на сделката.
Дайте повече информация.
Колкото до възможността да се "развали" прехвърлянето- това зависи от вида на договора с който сте получили собствеността- продажба, дарение, прехвърляне срещу издръжка и гледане... както и евентуални пороци на сделката.
Дайте повече информация.
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
Малко уточнение:
"Освен ако имота е бил СИО към момента на прехвърлянето, тъй като понеже между съпрузите не е налице съсобственост а СИО, съпругът който не си е запазил право на ползване не може да се счита че ви е прехвърлил някаква своя част от правото на ползване поради факта че не си го е запазил, първо защото за това се иска съгласието на другия съпруг и второ самостоятелно право на ползване за него няма, а съпругът който си е запазил правото на ползване има право на ползване върху целия имот."
Имам предвид че съпругът който не си е запазил правото на ползване няма самостоятелно право на ползване на идеална или реална част от имота, а право на съвместно ползване заедно с другия съпруг. Темата за ползването по режим на СИО и по точно перхвърлянето й не са изрично уредени никъде, което допълнително усложнява нещата. А въпроса за съгласието също може да се окаже спорен в зависимост от другите клаузи в нотариалния акт, които следва да се тълкуват.
"Освен ако имота е бил СИО към момента на прехвърлянето, тъй като понеже между съпрузите не е налице съсобственост а СИО, съпругът който не си е запазил право на ползване не може да се счита че ви е прехвърлил някаква своя част от правото на ползване поради факта че не си го е запазил, първо защото за това се иска съгласието на другия съпруг и второ самостоятелно право на ползване за него няма, а съпругът който си е запазил правото на ползване има право на ползване върху целия имот."
Имам предвид че съпругът който не си е запазил правото на ползване няма самостоятелно право на ползване на идеална или реална част от имота, а право на съвместно ползване заедно с другия съпруг. Темата за ползването по режим на СИО и по точно перхвърлянето й не са изрично уредени никъде, което допълнително усложнява нещата. А въпроса за съгласието също може да се окаже спорен в зависимост от другите клаузи в нотариалния акт, които следва да се тълкуват.
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
При така изложената фактология, мисля че имаш всички шансове за благоприятно съдебно решение. Моят съвет е да не чакаш, а се отърви от мнимия ползвател. дори имаш и законни средства за това.
- мария
Много ми помогнахте, за което благодаря много на всички.
Само един последен въпрос: Тъй като имота е вила и лицето не пребивава там (дори не ходи там), а просто желанието му да притежава имота е причината на отправените от него заплахи, дали да заведа дело или да не се притеснявам за по-нататъшни действия от негова страна?
Отново ви благодаря.
Веско
Само един последен въпрос: Тъй като имота е вила и лицето не пребивава там (дори не ходи там), а просто желанието му да притежава имота е причината на отправените от него заплахи, дали да заведа дело или да не се притеснявам за по-нататъшни действия от негова страна?
Отново ви благодаря.
Веско
- Becko
Моят съвет / ако разбира се го приемеш/ ,е да водиш дело и просто на ползвателят да му бъде отнето това право. Още повече,че това повелява и Закона за собствеността.Ти си напълно в правото си да водиш такъв иск и да го спечелиш,като представиш и писмени доказателства, и гласни такива. Между другото ако аз съм на твое място,бих уведомила и прокуратурата за неговите противоправни действия.Протоколът за предупреждение би могъл и да подейства и да го накара да престане този тормоз над Вас.Каквото и да бъде Вашето решение- ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ И СЪМ УБЕДЕНА ЧЕ ЩЕ ГО ИМАТЕ !
- галина
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|