начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Закупуване на парцел с право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на парцел с право на строеж

Мнениеот Mikel » 23 Ное 2004, 17:16

Собственик съм на парцел от който 1/2 ид.ч е с отстъпено право на строеж от 1960г и 1/2ид.ч. е собствена.Наследник съм по права линия.На каква цена трябва да ми продаде държавата нейната 1/2ид.ч-на пазарна или като на наследник по права линия-на базисна цена?
Mikel

Re: Закупуване на парцел с право на строеж

Мнениеот tornado » 23 Ное 2004, 19:10

липсват някои подробности но

има едно ПМС което позволява на лицата с учредено пр. на строеж в/у д и об земя да изкупят собствеността на земята, така че ако се възползвате от това цените ще са минимални/зависи дали ще се въздейства върху лиц. оценител де/Mikel написа:

> Собственик съм на парцел от който 1/2 ид.ч е с отстъпено право
> на строеж от 1960г и 1/2ид.ч. е собствена.Наследник съм по
> права линия.На каква цена трябва да ми продаде държавата
> нейната 1/2ид.ч-на пазарна или като на наследник по права
> линия-на базисна цена?
tornado
Нов потребител

Мнениеот Mikel » 23 Ное 2004, 19:18

Koe e tova ПМС?Какви подробности Ви трябват?Говорих с оценителя препоръчан от Столична община и му "намекнах",но той ми каза ,че може да направи оценка само на пазарни цени и никакви постановления вече не важали,изпуснал съм бил сроковете....
Mikel

Мнениеот ваня » 24 Ное 2004, 01:12

това е ПМС №235 от 1996г. - ако сте придобили правото на строеж до 13 юли 1991г. или ваши наследодатели по права линия - вижте §1 . Май никъде не пише за цената но от практика знам че се оценява от вещо лице т.е. лицензиран оценител
ваня

Уточнение и нов въпрос

Мнениеот Mikel » 24 Ное 2004, 13:42

Собственик съм на къщата и на 1/4 ид.ч.от двора с нот акт,1/4 е на мои роднини и 1/2 е с отстъпено право на строеж .Молбата за закупуване на общинската 1/2 ид.ч само от мое име ли трябва да е(тъй като аз притежавам къщата,респ. правото на строеж) ,или и от името на съсобствениците тъй като те имат 1/4ид.ч?
Mikel

Цената...

Мнениеот Mikel » 24 Ное 2004, 13:51

А за цената явно ще трябва да "въздействам" на оценителя.Знам го ПМС235 ,но то не върши работа за цената...Дочух,че имало някакъв параграф 7 ,но не знам точно от кой закон или постановление,по който на наследници или на роднини по права линия,на които е прехвърлено правото на строеж ,земята се продава на базисни или "по-ниски" цени ?!
Mikel

Re: Цената...

Мнениеот boba » 24 Ное 2004, 18:14

Вие, изобщо пуснали ли сте молба за изкупуване и прекратяване на съсобствеността с общината /държавата/ и каква Ви е резолюцията?
boba

Re: Цената...

Мнениеот Mikel » 25 Ное 2004, 12:30

Пуснал съм молба но само от мое име,без съсобствениците и всеки момент ще ми се обадят да ми пращат оценител.А каква е тази резолюция за която говорите?Експертът от Московска ми каза, че няма вариант за по-евтина цена от пазарната ,а така също че и той ще "проконтролира" цената която ще даде оценителя.
Mikel

Мнениеот Младежа » 07 Дек 2004, 10:00

Интересното е ,дали щер Ви оценят САМО земята или и правото на строеж??? Цената в двата случаи ще се окаже много различна...
Младежа

Назад към Имотни казуси