начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

право на строеж и още нещо

Казуси за недвижими имоти

право на строеж и още нещо

Мнениеот mona » 20 Сеп 2004, 11:38

Не съм на ти с вещното право, затова моля за съвет.
Казусът е следния:
Триетажна масивна сграда е собственост на общината и е включена в активите на общинско предприятие. Земята, върху която е построена сградата не е общинска, а е включена в активите на друго предприятие - кооперация, доколкото ми е известно - не е държавна или общинска собственост.
Въпросът е - Какви права има собственикът на земята. Моето мнение е, че той е
" гол " собственик на земята и евентуално за него е останало правото за надстрояване и пристрояване със съгласието на собственика на сградата.
Вярно ли е това което мисля?
mona

Re: право на строеж и още нещо

Мнениеот tany_ivanova » 21 Сеп 2004, 13:35

Чл.92. Собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.

собственикът на земята може да предяви претенции за собственост върху сградата, защото се намира в негова земя. за да се извършва надстрояване или прострояване е необходимо неговото съгласие , освен ако няма друго в писмен вид . не е ясно дали собственилкът на сградата има учредено право на строеж върху земята. случаят ми изглежда като заварен от преди 1990 г. . сигурна ли сте че земята не е била отчуждена и да е станала общинска собственост . няма как общината да е останала собственик на сградата, а земята да не е нейна или държавна собственост.

така както сте написали ..... този 'гол' собственик има много повече права отколкото собственика на сградата... особено ако земята е частна собственост
tany_ivanova
Потребител

Re: право на строеж и още нещо

Мнениеот bgjurist » 23 Сеп 2004, 12:51

В добавка, но съвсем малко, собственикът на земята вероятно би могъл да претендира и за ползването й. Не съм запознат подробно с документите и не мога да дам по-конкретен отговор.
bgjurist
Потребител

Назад към Имотни казуси