начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Как чужденците купуват земя?

Казуси за недвижими имоти

Как чужденците купуват земя?

Мнениеот Darkheroz » 16 Сеп 2004, 13:57

Имате ли инфо как чужденците купуват селски имоти в България, при
положение че има забрана да купуват земя ?
Darkheroz

Re: Как чужденците купуват земя?

Мнениеот донна2 » 16 Сеп 2004, 17:20

регистрират у нас търговско дружество ,така купувач се явява бъл. ЮЛ
донна2

Мнениеот донна2 » 16 Сеп 2004, 17:36

до къде я докарахме

В-к “Гардиън” съветва британците да си купят недвижима собственост в България [Пазар] 12-09-2004

В приложенията си със съвети как да инвестирате, вестник “Гардиън” препоръчва покупка на недвижима собственост в България. Вестникът пише, че евтините плажове и ски курорти са направили страната третата туристическа дестинация за британците, след Испания и Франция и подчертава, че вила в България е решението за хората, които нямат достатъчно средства да си купят в тези две страни или в Италия.

“Гардиън” прогнозира, че след евентуално присъединяване на България към Европейския съюз през 2007-ма година цените ще скочат повече от два пъти и разказва за британско семейство, което купило двустаен апартамент в Елените за 80 хиляди лири, но се надява да излезе на печалба за три-четири години като го дава под наем за по триста на седмица. Изданието пише още, че разходите по узаконяването на имота в България са по-ниски, отколкото във Великобритания. Сред трудностите вестникът посочва, че чужденци не могат да притежават земя и онези, които искат да купят място за строеж на къща трябва да ползват българска фирма посредник за формален собственик. “Гардиън” предупреждава също, че трябва да се проверява внимателно собствеността на купувания имот. Сред предимствата, освен дългия летен сезон, евтините зимни курорти със ски писти подходящи за начинаещи, изданието посочва още, че българите учат английски още в училище, а много от българските строители са работили във Великобритания. Информацията е на БНР.

Днес+
донна2

Мнениеот ippon » 17 Сеп 2004, 20:20

и не какво да е търговско дружество,а капиталово такова/Е/ООД,Ад,КДА/
ippon
Потребител

Мнениеот donna » 17 Сеп 2004, 20:52

ето една разработка която пуснах тук преди около 6-7 месеца /в друга тема разбира се /

процедурата по придобиване на недвижим имот от чуждестранно лице е следната .
Чуждестранно лице по смисъла на чл.ал.1 от ЗЧИ е следният:
1.юридическо лице ,което не е регистрирано в Р.България,
2.дружество което не е юл и е регистрирано в чужбина ;
3.физическо лице чужденец гражданин с постоянно местопребиваване в чужбина
Всяко чуждестранно лице има право на собственост или ограничени вещни права върху недвижим имот,намиращ се на територията на страната.
Чуждестранно лице обаче няма право да придобиват право на собственост върху земя или гора -това важи и за чуждестранни лица открили клон или регистрирани като еднолични търговци в Р.България /забраната не се прилага при наследяване по закон ,но тогава чужденеца е длъжен в три годишен срок да прехвърли собственоста на местно лице /
При придобиване право на собственост върху сграда или ограничени вещни права върху недвижим имот в гранични зони е необходимо и разрешение от МС
ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЗЕМЯ ИЛИ ГОРА НЕ СЕ ПРИЛАГА КОГАТО:
чуждестранно лице е едноличен собственик на ЕООД,ЕАД регистрирано в страната и земята или гората е придобита за дружеството;
чуждестранно лице еакционер или съдружник в регистрирано в страната смесено дружество -ООД,СД,КД,КДА,АДс чуждестранно участие и земята или гората е придобита за дружеството.Размерът на дяловото участие на чуждестранното лице е без значение .Все пак за тази категория дружества не отпада ограничението при придобиване право на собственост или ограничени вещни права права върху имот в район гранична зона -чл.24 ал.2 от ЗЧИ

Тук следва да отбележим ,че при нотариалното производство с участие на чуждестранно лице има някои особенности
особенности във връзка със страните:
чуждестранните юридически лица и недееспособните физически лица се представляват от техните законни представители -законовото представителство на родителите ,попечителите и настойниците се установява с документ издаден от съответния компетентен орган в чужбина ,представителната власт на лицета управляващи юл се доказва със съдебно решение ,удостоверение за актуално състояние, решение на общото събрани на съдружниците за страните от бившия съветски съюз с устав дружества и др.
Всяко чуждестранно лице може да упълномощи друго чуждестранно или българско физическо лице да го представлява в нотариалното производство.Представители по пълномощно могат да бъдат всички дееспособни физически лица по българското законодателство.
Самоличноста на лицата се удостоверява с документ за самоличностиздаден от съответната държава .
Всички документи които с които чуждестранното лице се легитимира следва да са заверени от /легализирани / от съответното външно министерство на държаната на чужденеца -не се легализират лична карта ,паспорт.
Документите не се легализират ако държаната чиито гражданин е чужденеца е подписала хагската конвенция за апостила.-в тоя случай е необходим само превод от преводаческа фирма /такава която ими сключен договор с МВР-консулски отдел/ Когато участващото в нотариалното производство чуждестранно лице не говори български се назначава преводач.
donna
Старши потребител

Мнениеот gega » 18 Сеп 2004, 10:40

И това не е вярно!
gega

Мнениеот Гери » 18 Сеп 2004, 12:29

Съгласна с Гега, мисля бяхме коментирали в една дискусия защо и го бяхме аргументирали с текстове от ТЗ.
Гери

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 12:35

и кое по -точно не е вярно
защото това което съм написала е вярно ,ако нещо не ви е ясно и на двамата да ви обясня
донна2

Мнениеот Гери » 18 Сеп 2004, 12:37

По съществото на въпросът:
съгласно българското законодателство чужденец не може да закупи право на собственост върху земя, но може да придобива ограничени вещни права върху нея (пр. право на строеж). Това означава, че може да станете собственик на апартамента, но не и на земята върху която е построен. Ако сте решили да придобиете земя обаче има легален начин да се заобиколи тази разпоредба, като регистрирате търговско дружество – пр. ЕООД респ. ООД, което вече може да бъде собственик както на дадената сграда, така и на земята върху която е построена.

Законът е за насърчаване на инвестициите вече, а не за НЧИ. Струва ми се и безкрайно изличшно едно чуждестранно ЮЛ да тръгне да открива търговско предстваителство при Българската търговско-промишлена палата (такъв е редът съглано чл.6 ЗНИ), като може съобразно разпоредбите на ТЗ да регистрира българско ТД, като собственика на капитала е чуждестранното ТД.

Все ми се струва, че трябва да улесняваме хората, а не да ги забатачваме.
Гери

Мнениеот Гери » 18 Сеп 2004, 12:41

Не е вярно, че чуждестранно ФЛ може да регистрира само капиталово ТД. Нашата забелечка е към ипон, колкото за това което си написала ти аргументирала съм се, защо не го приемам като най-правилно за клиента.
Гери

Мнениеот Гери » 18 Сеп 2004, 12:42

т.е забележка (допуснала съм печатна грешка и изписването и)
Гери

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 12:53

"Чуждестранно лице обаче няма право да придобиват право на собственост върху земя или гора -това важи и за чуждестранни лица открили клон или регистрирани като еднолични търговци в Р.България /забраната не се прилага при наследяване по закон ,но тогава чужденеца е длъжен в три годишен срок да прехвърли собственоста на местно лице / "

не си прочела какво точно съм написала
мисля че имам право да обясня за кои важи забраната за придобиване на земи и гори , никой никого не праща да регистрира клонове и т.н.
,а това че на закона са му изменили заглавието никаквъ проблем да се чете с новото ноименование
разработката е от преди това и аз там не променям нищо ,нещата просто са си същите

Чл. 6. (1) Чуждестранни лица, които имат право да извършват търговска дейност по националното си законодателство, могат да откриват в страната търговски представителства, които трябва да бъдат регистрирани в Българската търговско-промишлена палата.
(2) Представителствата по ал. 1 не са юридически лица и не могат да извършват стопанска дейност.
(3) Сделките, които чуждестранното лице сключва с местни лица за нуждите на регистрирано от него представителство по ал. 1, се подчиняват на реда за извършване на сделки между местни лица.

§ 1. По смисъла на този закон:
1. “Чуждестранно лице” е:
а) юридическо лице, което не е регистрирано в Република България;
б) дружество, което не е юридическо лице и е регистрирано в чужбина;
в) физическо лице - чужденец с постоянно местопребиваване в чужбина.
донна2

Мнениеот Гери » 18 Сеп 2004, 13:37

"Имате ли инфо как чужденците купуват селски имоти в България, при
положение че има забрана да купуват земя ?"
Мисля, че не си отговорила по същество, разводнила си темата с глупости по ЗЧИ (закон изменен и изцяло обновен и вече с ново име ЗНИ) + факта, че предлагаш приложението му, което е абсурдно защото регистрацията при БТПП не дава качеството нов правен субект - ЮЛ, което е безусловно необходимо (и се осъществява при регистрация на ЮЛ в съответния ОС, респ. СГС ) в случай, че чуждестранно ЮЛ респ. ФЛ желае да закупи ЗЕМЯ.

Струва ми се, че ти не си разбрала въпросът на питащия!
Гери

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 13:56

Я да опресним паметта на Гжа Костокиева ,че пак нещо е нервна
какво пише в разработката ,обяснено е кои са чуждестранните лица ,така ли е
Всяко чуждестранно лице има право на собственост или ограничени вещни права върху недвижим имот,намиращ се на територията на страната.

2. обяснено е кои лица нямат право да придобиват земя ,това са горните лица ,техните клонове +чуждестранни лица регистрирали ЕТ

Чуждестранно лице обаче няма право да придобиват право на собственост върху земя или гора -това важи и за чуждестранни лица открили клон или регистрирани като еднолични търговци в Р.България /забраната не се прилага при наследяване по закон ,но тогава чужденеца е длъжен в три годишен срок да прехвърли собственоста на местно лице /
При придобиване право на собственост върху сграда или ограничени вещни права върху недвижим имот в гранични зони е необходимо и разрешение от МС

3. Обяснено е какъв е начина за да отпаднат ограниченията за придобиване на земя
чуждестранно лице е едноличен собственик на ЕООД,ЕАД регистрирано в страната и земята или гората е придобита за дружеството;
чуждестранно лице еакционер или съдружник в регистрирано в страната смесено дружество -ООД,СД,КД,КДА,АДс чуждестранно участие и земята или гората е придобита за дружеството.Размерът на дяловото участие на чуждестранното лице е без значение .Все пак за тази категория дружества не отпада ограничението при придобиване право на собственост или ограничени вещни права права върху имот в район гранична зона -чл.24 ал.2 от ЗЧИ

4.разбира се има и разяснения относно нот. процедура

разработката е пълна

МИСЛЯ ЧЕ ВЕЧЕ И ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА РАЗБРАХА
Ако на някой не му ясно ,не виждам точно как ще му стане
или не може да чете или не не знам..........
донна2

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 13:57

Я да опресним паметта на Гжа Костокиева ,че пак нещо е нервна
какво пише в разработката ,обяснено е кои са чуждестранните лица ,така ли е

2. обяснено е кои лица нямат право да придобиват земя ,това са горните лица ,техните клонове +чуждестранни лица регистрирали ЕТ

3. Обяснено е какъв е начина за да отпаднат ограниченията за придобиване на земя

4.разбира се има и разяснения относно нот. процедура

разработката е пълна

МИСЛЯ ЧЕ ВЕЧЕ И ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА РАЗБРАХА
Ако на някой не му ясно ,не виждам точно как ще му стане
или не може да чете или не не знам..........
донна2

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 13:59

между другота пак за опресняване на паметта

Автор: донна2 (62.73.118.---)
Дата: 16-09-04 17:20

донна2

Мнениеот Гери » 18 Сеп 2004, 14:40

Да обясним на г-жа ДОНКА Юрисконсулта, защото е юрисконулт и тя с клиенти не работи...
Това което иска един чужденец било в качеството му на ФЛ или на представител на ЮЛ е не да му обяснявам, какво е, а как да го заобиколим... Чудесна лекция изнесе за чуждестранните ЮЛ, но тя не е по същество + забележката, че не си си прочела ЗНИ и не знаеш, че има ЗИД по него. Както и да е виждам, че си се постарала поне сега да го прочетеш, а това е похвално, все пак е събота! Съществото все пак, ако не си разбрала е как да се заобиколи забраната за придобиване на земя от чужденец.
Никаде между другото питащият не е попитал как Чуждестранно ЮЛ да придобие земя, но и да беше така, каква е тази глупост да го разходим да се регистрира до БТПП.
Гери

Мнениеот донна2 » 18 Сеп 2004, 14:51

за опресняване паметта на "голямата адвокатка "Гергана Костакиева
Автор: донна2 (62.73.118.---)
Дата: 16-09-04 17:20

допълнително пак за нея

легалната дефиниция за ЧЛ нали знаеш вече в кой закон се намира
закона съм го чела пак за теб виж ,че съм написала ,че разработката е от преди 6-7 м. и е по подобна тема , промяна в правната уредба в случая няма прегледай отново цитираните от мен текстове там НЯМА ПРОМЯНА ,ако не можеш ще ти ги пусна тук

допълнително ,аз никога не съм крила ,че съм юрисконсулт ,но това явно те дразни,аз не се срамувам от това което работя , предполагам и много от колегите тук
много хубаво ,че си адвокат какво ме интересува мен това ,не си по-вече от мен
безсилието ти е толкова голямо и злобата неописуема ,че си седнала да се заяждаш с профисията ми

в една друга тема ти написах ,че излагацията си е напълно за твоя сметка
продължавай в същия дух ,може да извикаш и някой друг подгласник ,ако не можеш да се справиш с мен сама
донна2

Мнениеот МЛАДЕЖА » 23 Сеп 2004, 08:34

ДОННА< НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ <ЧЕ ЧУЖДЕНЦИТЕ МОГАТ СВОБОДНО ДА СЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ С ПЪЛНОМОЩНО ОТ БЪЛГ. ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ>
виЖ ЧЛ> 20< 22 гпк < НОТАР> ПРОИЗВОДСТВО Е се подчинява донякаде на охранителното гражданско процесуално производство -т.е. на ГПК т.е само от адвокат или...........
МЛАДЕЖА

Мнениеот Гери » 23 Сеп 2004, 09:35

Предполагам сега и Младежа се "излага" защото има различно от твоето мнение. Ако обичаш, по теми за адвокати, не давай юрисконсултски становища, "госпожо велик юрист" - пенкилер..

Спирам до тук, след това и да си съскаш, не ми пречи!
Гери

Следваща

Назад към Имотни казуси