начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Право на строеж на съсобствено дворно място

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж на съсобствено дворно място

Мнениеот Йовева » 15 Сеп 2004, 11:54

Здравейте!
За първи път влизам в този форум. Не съм юрист и за това бих искала да се обърна към Вас, ако можете да ми помогнете. Благодаря Ви предварително.
Аз и братовчед ми сме собсвеници на 2-ри и 1-ви етаж съответно на къща. Притежаваме по 1/2 идеална част от общите части на къщата, както и от общото дворно място. На общото дворно място има построен гараж на братовчед ми с суперфиция, дадена от дядо ми /тогава той е бил собственик на дворното място/.
Сега братовчед ми иска да строи гараж-работилница. Може ли да построи без мое разрешение и по какъв начин може да се подели общия терен? Той държи, че мястото, върху което е построил първия гараж /със суперфицията/ е само негово и не влиза в общата дворна част. Суперфицията означава ли, че се получава и собственост върху земята?
Моля за Вашето мнение.
Благодаря Ви искрено.
Йовева

Re: Право на строеж на съсобствено дворно място

Мнениеот gega » 15 Сеп 2004, 12:14

Не може - вижте чл. 183 ЗУТ!
gega

Re: Право на строеж на съсобствено дворно място

Мнениеот bgjurist » 15 Сеп 2004, 15:04

Напълно съм съгласен с gega - учредената суперфиция НЕ означава и право на собственост върху земята.
bgjurist
Потребител

Назад към Строителство и регулация