начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

прово на ползване под пълно запрещение

Казуси за недвижими имоти

прово на ползване под пълно запрещение

Мнениеот Велислава » 08 Сеп 2004, 14:17

Собственик съм на имот с доживотно право на ползване от лице, което е поставено под пълно запрещение, чийто настойник съм аз и което от повече от 10 години е настанено за постоянно в специализирано заведение по лекарско предписание и с прокурорско нареждане. Имам спешна нужда да продам този имот, какви възможности имам ? Правото на ползване, мога ли да го заменя с право на ползване върху друг мой имот. Моля за помощ, оказа се, че по тази тема не мога да намеря адвокат
Велислава

Re: прово на ползване под пълно запрещение

Мнениеот Com » 08 Сеп 2004, 14:54

Не можете да "замените" вещното право на ползване.
Като настойник на поставения под запрещение Вие сте и негов законен представител и по силата на чл.73, ал.3 от СК отказът от правото, ако се опитате да направите такъв от негово име, ще бъде нищожен.
Намерете купувач, който да Ви има доверие, че няма да имате претенции.
Com

Мнениеот Велислава » 08 Сеп 2004, 15:52

много благодаря за консултацията!!! в случай, че намеря купувач, който да ми се довери, има ли някакъв вид "документ", с който в качеството си на настойник да декларирам, че не бих предявила никакви претенции
Велислава

Мнениеот Com » 08 Сеп 2004, 16:26

По принцип такава декларация е нищожна
Com

Мнениеот shveda » 08 Сеп 2004, 21:29

Аз съм на същото мнение като колегата Com.
shveda
Потребител

Мнениеот Иван » 09 Сеп 2004, 10:02

Предлагам вариант.
Намирате купувач, който да ви има доверие, че няма да предявите претенции към имота след продажбата. Като някаква гаранция в негова полза-сключвате едновременно с продажбата отделен нотариално заверен договор, с който му отстъпвате ползването на имота безвъзмездно за срок от 5 години/не като учредяване на право на ползване, а просто като безплатен наем. Може и възмездно, като в договора се запише, че наема е платен за целия срок на ползване/. Договора да бъде в един екземпляр, който да остане в купувача. Така след изтичане на 5 години правата ви на ползвател ако не ги упражнявате в този срок ще се погасят, а купувача може да скъса договора. Ако решите да ги упражнявате, купувача ще ви противопостави правата си по договора. Риска за купувача е все пак ако решите да предявите правата си, да развалите договора по предвидения от закона ред.

За друго не се сещам.
Иван

Мнениеот Com » 09 Сеп 2004, 13:26

Ако предостави под наем, т.е. възмездно, трябва да внесе по сметка на запретеното лице наемната цена.
Com

Назад към Имотни казуси