начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Оплетен имотем казус

Казуси за недвижими имоти

Оплетен имотем казус

Мнениеот изтормозена » 04 Сеп 2004, 22:14

Бях собственик на парцел. Сключих договор със строителна фирма за прехвърляне на ид.части и право на строеж на опредлена част от строителството срещу задължение на фирмата да ми предостави безвъзмездно определени имоти в сградата. По-късно фирмата прехвърлила на други лица ид.си части и правото на строеж, но така и не построи сградата. 1 г. преди изтичане на 5 год. срок за правото на строеж купувачите на вещни права решиха да строят въпреки моето несъгласие . Осигурили си от общината разрешение за строеж и от мое име и предоставяйки мои нор.акт за собственост без да ме питат. Общината не ме уведоми за издаденото разрешение за строеж - сметнали че не е нужно. Сключили по между си нов договор за групов строеж, без моя подпис . Преди да бъде завършена сградата в груб вид се жалвах в ДНСК и от там изготвиха заповед за отмяна на разрешението за строеж. Тази заповед е издадена по сега отменения вече ЗТСУ и беше обжалвана в съда. Все още няма решение. Но лицата строили без моето съгласие заведоха срещу мен дело, че са вършили чужда работа , т.е моя и искат да си плащам строителството, а не са ми заплатили нищо нито за земята ,нито за правото на строеж- заплащали са го на фирмата. Адвокатът ми каза че е възможно да бъда осъдена да заплащам имотите си в сградата. Възможно ли е това. По-голямата част от ид.части от парцела - т.е. 2/3 е моя.

Не ми е ясно дали съм в изгодна позиция ако сградата бъде обявена за незаконно построена дали е в моя полза или не .

Моля за информация каква е съдебната практика по този проблем.
изтормозена

Re: Оплетен имотем казус

Мнениеот bgjurist » 06 Сеп 2004, 13:14

Щом имате адвокат, то следва с него да обсъждате казуса.
bgjurist
Потребител

Мнениеот изтормозена » 06 Сеп 2004, 21:08

обсъждали сме го - но получавам отговор ' чакай - ще видим' - което не ме устройва много. едва ли ще устрои някого да го чува с години . все пак се надявах се науча и други мнения. и има ли съдебна практика по този проблем. не бих желала да водя дела, който ще загубя заради липса на информация. става въпрос за имот и за доста големи парични суми вложени в него., а аз не съм собственик на банка

желаете да ми помогнете и толкова си считате труда.
изтормозена

Мнениеот Иван » 07 Сеп 2004, 09:09

Прилича ми на измама.
1.Фирмата, с която сте сключила договор, съгласно този договор има ли право да прехвърли правата си на строеж и собственост на парцела на трето лице? Ако не-при прехвърлянето нарушава договора, но не и закона. Можете да я съдите, но дали ще получите нещо при развитие на делото във ваша полза? Имате право и да развалите договора, но развалянето му няма да засегне правата, които другата фирма е придобила преди вписване на исковата молба за разваляне на договора.

2.Сама казвате че сте била собственик на парцел. Сега вече собственик е другата фирма. Тя има права да строи. Не й трябва вашия подпис. Тя строи в собствен имот. Но не разбирам на какво основание ще искат от вас пари? Вие не ставате собственик на построеното, ако първата фирма не е осигурила правата Ви да получите реални обекти в сградата. Ако ги е осигурила, това би трябвало да бъде срещу нейно задължение към втората фирма. А при наличие на такова тя не може да претендира от Вас нищо.
Иван

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 09:53

тук става въпрос за учредено право на строеж на фирма, която след това го е прехвърлила , но за да ви отговоря дайте малко по -вече информация , лицата ,които са строили по мое мнение въобще не са вършили чужда работа /поне по мое мнение/ просто документите не са били изрядни , чия е другата 1/3 ат парцела
донна2

Мнениеот изтормозена » 13 Сеп 2004, 12:11

Прехвърлих на фирмата 1/3 от земята и правото на строеж на определени имоти в жил.сграда срещу задъление на фирмата да ми предостави безвъзмездно определени имоти в сградата вместо ми да заплаща земята и правото на строеж . Останалата 2/3 от земята е моя. В последствие тя / фирмата/ прехвърля на купувачи тази 1/3 от земята и правото на строеж на имотите в сградата. Фирмата имаше право да прехвърля земята и правото на строеж на купувачите без да ме пита / така ме посъветва адвоката ми при сключване на договорите с увещанията че няма нищо страшно / . Купувачите решават да построят сградата без да ме питат, защото знаеха че не съм съгласна да се строи преди да изтече 5 г. срок за правото на строеж и не се прекрати договора за строителство с фирмата. Строителството е върху по голяма част от земята отколкото притежават купувачите - всъщност е върху 2/3 от земята. Между мен и купучавите няма договор за групов строеж , нямам изобщо никакви писмени договорки с тях.. Имам договор за групов строеж с фирмата , а купувачите имат договори за покупка на земя и право на строеж сключени с фирмата , а също в последствие сключили помежду си договор за групов строеж - всъщност има два нотариалнои заверени договора за групов строеж за една и съща сграда./ не знам това дали е възможно, но го има / Строителството се извършва не от друга фирма , а от самите купувачи / в качеството си на собственици / . Разрешението за строеж е взето на името на всички собственици / нищо че аз не бях съгласна, не съм подавала никакви документи, нито съм била уведомена за това че е издадено разрешение за строеж / и в общината знаят че в имота строят собствениците.

не знам какво още да ви обясня . цялата тази машинация е измислена от ваш колега .

в допълнение собственика на фирмата с която сключих договорите почина.
изтормозена

Мнениеот Калла » 13 Сеп 2004, 14:25

На каква част от бъдещата сградата, или по точно на колко самостоятелни обекта в строящатата се сграда (по архитектурен план) сте учредили право на строеж?
Калла

Мнениеот изтормозена » 13 Сеп 2004, 14:31

на около 60 % от сградата
изтормозена

Мнениеот cleo » 14 Сеп 2004, 09:02

имам въпрос към "изтормозена" - да опишете по-подробно договора си с първата строителна фирма и по-точно - как е учредено правото на строеж върху каква площ , колко ид. части от правото на собственост върху парцела са прехвърлени - върху каква площ и срещу какви задължения от страна на фирмата . Иван по-горе Ви попита в договора Ви с фирмата - поела ли е същата задължение да Ви осигури РЕАЛНИ обекти в сградата
ПО настоящем как е изпълнен строежа по същите арх. проекти ли ? АКо са описани вашите апратменти в първоначалния договор, то те съществуват ли и понастоящем
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот Иван » 14 Сеп 2004, 10:45

Вижте, от изключителна важност е да запишете точно насрещното задължение на фирмата, с която сте сключила договора. "срещу задължение на фирмата да ми предостави безвъзмездно определени имоти в сградата вместо да заплаща правото на строеж и собствеността върху земята" . Така го описвате вие. Настоявам да го препишете от договора точно както е формулирано, за да вземат знаещите по-конкретно становище. Най-добре е да публикувате целия текст на договора.
Иван

Мнениеот изтормозена » 17 Сеп 2004, 22:18

В нот.акт пише следното : първо прехвърлям 1/3 от земата / ид.части на фирмата Х, после са описани обектите на който прехвърлям право на стреж на фирмата Х , след това пише дословно : ' вместо заплащане на прехвърления имот и правото на строеж върху него фирма Х се задължава със свои средства да изгради на собственците като насрещна престация следните обекти в четириетажната жилищна сграда с приземен етаж, за което собствениците У си запазват правото на строеж и същевременно учредяват помежду си взаимно и безвъзмездно право на строеж на следните обекти както следва ......' и са описани обектите на собствениците.

заедно с НА имам сключен договор за групов строеж по чл.192 от ЗТСУ , в който е записано че аз и собственика на фирмата се задължаваме да изградим една жилищна сграда по одобрен ахритектурен проект върху дворното място като във връзка със строежа ще се извърши следното разпределение на жилищата в сградата както следва ...и отново са описани имотите който аз получавам и имотите който фирмата получава

НА и договора за групов строеж са заверени нотариално на една и съща дата.

в съда новите собственици са представили договора за групов стреж, но не и НА . също са представили едно допълнително споразумение което са подписали между си всеки от тях да търси от мен паричните суми вложени за изграждане на моите обекти в сградата. също не са представили техните договори за групов строеж, защото не са подписани от мен.

получава се така, че фирмата не изгради сградата и не ми заплати правото на строеж и ид.части от земята . Новите ми съсобственици са взели от фирмата документите без да ме питат и са строили като собственици в имота , като също не искат да ми заплатят правото на строеж и ид.части то земята , а сега искат да им заплащам извършеното строителство.

Водих дела за да разваля договора си с фирмата, но ги загубих защото нямаше как да докажа че фирмата не е вложила средства за изграждане на сградата, а към момента на съдебните дела имаше построена сграда , въпреки че течеше проверка дали е строена по законен начин или не. Лицата / новите собственици/ отказаха да се явят като свидетели и да докажат че те са вложили средства в строителството, а не фирмата. Съдът не сметна за необходимо да ги задължи да се явят . Документацията с разходите за строителството е в тях и не желаят да ми я предоставят , освен това излезе че никой не може да ги накара да ми дадат информация за извършените разходи - нито полиция, нито прокуратура.

При замерване на строежа се оказа че изграденото се отклонява съществено от това което е по архитектурен проект . Строежът беше запечатан от РДНСК. Излиза че новите ми съсосбтвеници не са спазили проектите и са построили повече от предвиденото, което към момента на действащия ЗУТ не може да бъде узаконено.

Собственикът на фирмата е починал миналата година и сега не знам от кого ще търся отговорност.

Научих че има и други подобни случаи като моя - за съжаление.

изтормозена написа:

> Бях собственик на парцел. Сключих договор със строителна фирма
> за прехвърляне на ид.части и право на строеж на опредлена част
> от строителството срещу задължение на фирмата да ми предостави
> безвъзмездно определени имоти в сградата. По-късно фирмата
> прехвърлила на други лица ид.си части и правото на строеж, но
> така и не построи сградата. 1 г. преди изтичане на 5 год. срок
> за правото на строеж купувачите на вещни права решиха да строят
> въпреки моето несъгласие . Осигурили си от общината разрешение
> за строеж и от мое име и предоставяйки мои нор.акт за
> собственост без да ме питат. Общината не ме уведоми за
> издаденото разрешение за строеж - сметнали че не е нужно.
> Сключили по между си нов договор за групов строеж, без моя
> подпис . Преди да бъде завършена сградата в груб вид се жалвах
> в ДНСК и от там изготвиха заповед за отмяна на разрешението за
> строеж. Тази заповед е издадена по сега отменения вече ЗТСУ и
> беше обжалвана в съда. Все още няма решение. Но лицата
> строили без моето съгласие заведоха срещу мен дело, че са
> вършили чужда работа , т.е моя и искат да си плащам
> строителството, а не са ми заплатили нищо нито за земята ,нито
> за правото на строеж- заплащали са го на фирмата. Адвокатът ми
> каза че е възможно да бъда осъдена да заплащам имотите си в
> сградата. Възможно ли е това. По-голямата част от ид.части от
> парцела - т.е. 2/3 е моя.
>
> Не ми е ясно дали съм в изгодна позиция ако сградата бъде
> обявена за незаконно построена дали е в моя полза или не .
>
> Моля за информация каква е съдебната практика по този проблем.
изтормозена

Мнениеот изтормозена » 17 Сеп 2004, 22:21

в договорите не е уточнено върху чии ид.части то земята ще се изгради сградата .
изтормозена

Мнениеот Иван » 20 Сеп 2004, 09:40

Г-жо,
Казуса Ви изглежда външно наистина заплетен. Всъщност най-интересно е формулирано задължението за построяване на сградата от страна на фирмата. Интересно, защото от една страна Вие й учредявате право на строеж срещу нейно задължение да изгради за вас обекти в новата сграда, а от друга страна си ЗАПАЗВАТЕ правото на строеж върху тези обекти, като взаимно си учредявате право на строеж между самите собсвеници У. Сега разбирам, че в парцела собственик сте не само вие. Вижте, подавате информация на час по лъжичка. А така казус не може да се консултира, камо ли да се реши. Делото за разваляне на договора явно не е било добре водено от ваша страна. Подозирам, че сте била без адвокат, или със слаб адвокат. За последната ви забележка-същността на идеалните части се състои в това, че те не могат да бъдат конкретизирани.

Препоръчвам ви да си намерите адвокат по имотни дела. Смятам, че закона е на ваша страна. Нотариалният акт ви гарантира правата ви, включително срещу втората фирма - строител. Няма да коментирам какви възможности имате, защото няма смисъл. Просто си намерете добър адвокат.
Иван

Мнениеот изтормозена » 20 Сеп 2004, 15:59

втора фирма строител- НЯМА. строежът е строи от така наричаните от мен купувачи на вещни права и ид.части - тъй като към един момент започват да ми се явяват съсобственици. няма да коментирам кой ми води делата за разваляне на доровора ми с фирмата, защото е лице, което към комента е гл.юрисконсулт към едно от министвествата... Така съставения текст в нот.акт е също дело на дългоогдишен адвокат и то точно по имотни дела. до момента за 6-7- години съм сменила поне 10-на адвоката / всичките вещи в материята /... и всички ми говорят различни неща, а аз плащам държавни такси и хонорари по вашата таблица.... е не съм банка .... а така заплетената история също е дело на вещ адвокат в имотните дела , който познават почити всички авокатски и всички съдии в града в който живея .... надявам се че разбирате какво искам да кажа.... това че са гаранрирани правата ми в нот.акт ми е казвано не един път....

както разбирам няма съдебна практика по въпросите за строителство в съсобствен парцел... за такава практика питах.....

не искам да засягам никого, исках да се информирам само за възможни варианти , все пак не искам да си прекарам живота в съда . ваше е решението дали ще ми дадете информация или не.
изтормозена

Мнениеот младежа » 20 Сеп 2004, 16:10

Колеги , страшно уважавам форума, но по сходен казус преди година за сродна консултация / след обстойно проучване / взех 5 000лв.
Сега водя дела на същите хора срещу хонорар от 8 000 лв. Наистина имотите са скъпи и интереса голям.
Споделям всичко това, защото някои клиенти си мислят , че вместо адвокат и хонорар за него ще ползват форума , няма лошо, но...........нека не си се..ем на работата сами , а.............???!!!?
младежа

Мнениеот изтормозена » 20 Сеп 2004, 16:51

Г-н Младеж, толкова че и повече пари съм дала за 7 години БЕЗ РЕЗУЛТАТ... СЪДЪТ все е виновен...а делата НЯМАТ КРАЙ ... знам че вие адвокатите трябва да си изкарвате хляба .. но ние клиентите ви не искаме да си прекарваме живота в съда и да работим за хонорари и такси само.. и то САМО ЗАЩОТО НЯКОЙ ВАШ КОЛЕГА Е РЕШИЛ ДА СЕ НАПЕЧЕЛИ НА ГЪРБА НА ДРУГ - било той собственик на имот по някакво стечение на обстоятелствата ....надявам се че ме разбирате....

и все пак бихте ли ми казали какъв беше РЕЗУЛТАТА от работата ви... не е достатъчно само да се води делото.. важен е резултата... ако има някъде информация ,която да прочета , моля насочете ме.... разбрах че има и други подобни случай на моя

не случайно хората в държавата са недоволни от съдебната система и работещите в нея и с нея / в случая адвокатите/... ако сметнете за неободимо ме опровергайте.

от стила ми на писане надявам се става ясно че не съм неграмотна , но не съм адвокат... а съм клиент на АДВОКАТИ...
изтормозена

Мнениеот изтормозена » 20 Сеп 2004, 17:05

г-н Младеж, а декларирани ли са тези хонорари от Вас в годишна делкарация по чл.41 от ЗОДФЛ и платени ли са съответно данъци за получените от Вас хонорари. Ваши колеги умишлено работя за по-малки хонорари, за да не издават документ за получената сума и да не плащат данъци . В това отношение има проблеми - не говоря за начинаещи адвокати, за да дългогодишни такива с реноме и опит в имотните дела.

Извинете ме... не се заяждам...и не карам никой да прави проучвания....само питам някой да сподели практика ако има по сходен казус..
изтормозена

Мнениеот Иван » 23 Сеп 2004, 09:57

Уважаема г-жо,
Не съм чак толкова опитен и вещ адвокат, но все пак работя вече 4 години, за които научих много сурови истини.
1.Адвокатите не са вълшебници. Колкото и да ви уверява адвоката в някакъв резултат от дело, основан на ясни и точни закони, няма никакъв проблем съда да постанови решение в обратна посока.
2.Съдебната практика наистина е отправна точка за прилагането на закона, но няма никакъв проблем, колкото и еднозначна и постоянна да е тя, съда да излезе с решение в обратна посока точно по вашия казус.
3.Колкото по-оплетен е казуса, толкова възможностите за превратно тълкуване и прилагане на закона, съответно за водене на дела, са по-големи.

Така че ако обичате не обвинявайте нашего брата адвоката, или въобще цялата адвокатска общност. Вярвам, че сте имали работа със съвестни адвокати, които наистина са искали да ви помогнат, но не са успели, защото срещу тях освен посочените по-горе фактори са действали и други-най-вече корупция. А адвоката трябва да взима пари независимо дали печели или губи делото-в крайна сметка винаги има спечелили и загубили. Лошото в цялата история е, че на закона не може да се разчита на сто процента, което е и трагично.
Иван

Мнениеот МЛАДЕЖА » 23 Сеп 2004, 10:13

УВАЖАЕМА г-жо,
Солидарен съм с ИВАН< , само искам да добавя - да декларирах тези пари и взех толкова на клиентите ми -имайки предвид големината на данъка и ангажирах за помощ още трима колеги/ единият бивш съдия във ВС/ НА КОИТО ДАДОХ ОТ ТОЗИ ХОНОРАР.
НЕ ви се обяснявам в " любов", но вместо да се обвинява адвоката за следствия от едни и други действия и резултати от съдебните решения смятам ,че системата за мислене трябва да се промени, като:
1.НАСЕЛЕНИЕТО МИСЛИ КОГО ПРАЩА В ЗАКОНОДАТЕЛНИЯТ ОРГАН-парламента/ спортити,литероведи,композитори, и т.н..../,а после - виновни -ЮРИСТИТЕ/,
2. ВСЕКИ < КОЙТО уважава държавността да си има личен адвокат/ джи-БИ<ДЖИ-СИ< ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО/
КОЛКОТО до решение по сложен казус, наистина много трудно е да получите еднозначен отговор по линия на форума.ЛИЧНО СЪМ бил потъревш на съдебната система ; и наистина чуството за безпомощносст и безнаказаност на нарушителите действа смазващо и подтискващо , но ще ВИ НАПОМНЯ една фраза на покойния колега СВ.лучников:' НИКОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ПРАВА ЗА КОИТО НЕ Е ГОТОВ ДА СЕ БОРИ ЕЖЕДНЕВНО < ЕЖЕЧАСНО < ЕЖЕМИНУТНО .......
СЪВЕТ: АНГАЖИРАЙТЕ НЕ АДВОКАТ <А ЦЯЛА КАНТОРА С ДЕЛАТА СИ И СЕ ДОГОВОРЕТЕ ЗА ХОНОРАРИТЕ ПОДРОБНО И В ЗАВИСИМОСТ ОТ КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ /
МЛАДЕЖА

Мнениеот изтормозена » 23 Сеп 2004, 17:58

Уважаеми господа адвокати,
нямам намерение да обиждам никого. не съм спряла да се боря ежедневно и с каквото мога съдействам на адвокатите на който съм клиент- двама са . за съжаление корупцията в съдебната системе ми е известна И ТО МНОГО ДОБРЕ... известна ми е и цялата бъркотия в държавата , както и кои са потърпевшите .... Договарям се за хонорари, но не винаги е възможно..... защото не се знае 'съдът какво ще реши '

само питах за съдебна практика по моя случай.оказа се че няма такава за сега . разбирам че всеки случай е индивидуален .

Благодаря за вниманието
изтормозена

Следваща

Назад към Имотни казуси