начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

наем и данъчно задължено лице

Казуси за недвижими имоти

наем и данъчно задължено лице

Мнениеот Кирил » 04 Сеп 2004, 15:35

Здравейте,притежавам имот,който предстои да дам под наем от друга страна ми предстои да замина за чужбина.Във връзка с което мисля да дам нотариално пълномощно на баща ми да сключва и получава наемите от имота от негово име и в негова полза и от тук бих искал да ви попитам как да постъпя по отношение на данъците върху получаваните наеми.
Дали аз ще трябва да ги впиша в моята данъчна декларация или баща ми който реално ще ги получава да ги описва в неговата?
Благодаря ви предварително!
Кирил

Re: наем и данъчно задължено лице

Мнениеот донна2 » 04 Сеп 2004, 15:43

Вие ще дарите наема на баща си така ли е ?

вписвате го във вашата данъчна декларация и декларирате дарението /май само 5% които се приспадаха от данъка сега не ми се търси в нормативната база /

а баща ви ще следва да плати данък върху дарението

ГЛАВОБОЛИЕ

горното ако желаете да се декларирате всичко точно и честно
донна2

Мнениеот Кирил » 04 Сеп 2004, 18:20

Благодаря ти Donna2,
т.к. не се знае колко дълго ще остана в чужбина мисля договора за наем да сключи баща ми /дал съм му нотариално пълномощно за това/ и той да си получава наемът.За това става въпрос,имотът е мой,но договорът ще сключи баща ми чрез нотариалното пълномощно и той ще получава парите.Въпросът ми е пак тези пари в неговата или в моята данъчна декларация трябва да се обявяват!
Благодаря!
Кирил

Мнениеот protekta » 04 Сеп 2004, 18:41

По принцип, така, както разбирам случая Ви, доходите трябва да се обявят във Вашата данъчна декларация.
Ако това не Ви устройва /високи доходи, високи данъци/, тогава има различни варианти, чрез които да се постигне друг резултат /доходите да станат доходи на баща Ви, и, съответно, той да трябва да ги обяви в своята данъчна декларация/.
Стига да искате точно това!
protekta
Потребител

Мнениеот донна2 » 04 Сеп 2004, 18:42

Е ако няма да дарявате сумата от наемите на баща си ,а той само ще сключва договора като пълномощник и ще събира наема , сумите от наема ще декларирате само вие във вашата данъчна декларация
донна2

Мнениеот Кирил » 04 Сеп 2004, 21:08

Да, това което искам е тези доходи да станат доходи на баща ми и той да ги вписва в своята данъчна декларация.Как може да стане това?
Кирил

Мнениеот донна2 » 04 Сеп 2004, 22:50

Може би заем за послужване между вас и баща ви/най-добре да е сключен в писмен вид -формата е само за доказване/ , а след това баща ви да отдаде имота под наем .

Другото е да учредите право на ползване на баща си/най добре е правото на ползване да се учреди за определен срок / върху имота имайте предвид ,че то е във формата на нотариален акт , след това баща ви ще отдаде имота под наем . След като учредите правото на ползване трябва да подадете данъчна декларация за имота и вие и баща ви ,ще ви струва и нот. такси и вписване ........
донна2

Мнениеот bgjurist » 06 Сеп 2004, 13:11

Вие ще трябва да впишете във вашата данъчна декларация - имотът е ваш, а баща ви е само пълномощник.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Кирил » 06 Сеп 2004, 15:54

Благодаря ти donna2, смятам,че със заем за послужване ще е най добре.Искам да те попитам дали има смисъл в този случай да му давам и нотариално пълномощно за пълно управление и получаване на наемите на баща ми или заемът за послужване е напълно достатъчен.да те попитам също дали заемът за послужване трябва да бъде нотариално заверен.Искам да кажа на всички останали които се включват с мнения,че им благодаря,но и,че баща ми ще фигурира в договора за наем като наемодател и съответно той ще си вписва наемът като негов доход.
Кирил

Мнениеот донна2 » 06 Сеп 2004, 16:57

Аз горе съм написала може би заем за послужване ,ето защо съм го написала и какво точно съм виждала преди време по въпроса беше ме учудило ,но все пак има логика /ВЯРНО МЕЖДУ БЛИЗКИ/, хората които го бяха направили поне нямаха проблем с данъчните ония ги интересува да приберат някакви пари ако може .

Сключва се договор за заем за послужване между А и Б
Б беше извън страната по-вече от година .
Договора е сключен в писмена форма /при заема формата е само за доказване /
По силата на чл.244 от ЗЗД заемателя може да ползва вещта само съобразно договора и не може да отстъпва другимо ползването , тъй като поради неизпълнение на последното заемателя дължи обезщетение и за вредите настъпили поради причини заради които той не отговаря ,както и заемателя може да иска връщане на вещта предсрочно /и какво от това /.
А и Б са се разбрали по между си това предполагам че е ясно и когато Б заминава А отдава имота под наем ,А декларира дохода от наем , данъчните тогава бяха стигнали до извод ,че Б като се върне би следвало да си уреди отношенията с А /дали ще предевява иск или не за получените суми негова си работа /. От тогава мина доста време Б не предеви иск /ясно защо / А беше декларирал дохода , но не се стигна до заплащане на данък тъй като бе пенсионер дохода от пенсия и наем бяха в такъв размер че не се стигна до заплащане на каквото и да е .Така се стигна до вълкът сит ,агнето цяло и закона бе заобиколен успешно .

все пак нека и други колеги да се включат
донна2

Мнениеот Кирил » 07 Сеп 2004, 12:15

donna2 благодаря ти още веднъж!
Искам да те питам дали този договор за заем за послужване трябва да бъде нотариално заверен или писмената му форма е напълно достатъчна? Мога ли в него изрично да запиша,че се дава право и да се отдава под наем?
Кирил

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 12:33

по първия въпрос достатъчна е писмена форма /тая форма е само за доказване ,няма нужда от нотариална заверка на подписите /

по втория въпрос за целтга се използва следната формулировка
Заемателят няма право да отстъпва другиму ползването на вещта без съгласието на Заемодателя./вие като заминете за чужбина заемателя баща ви да отстъпва ползването на вещта , както реши кой знае дали има или вашето съгласие /
донна2

Мнениеот protekta » 07 Сеп 2004, 14:31

Донна, не мисля, че точно тази формулировка трябва да се използва по втория въпрос. Все пак, бащата ще преценява кога, на кого и при какви условия да отдава имота под наем. Как ще се търси съгласието на Заемодателя /практически/ за всеки отделен случай ? Мисля, че желанието на Кирил е бащата да преценява.
Поради това, според мене, в договора трябва да фигурира правото на заемателя да отдава имота под наем за срок и при условия по своя преценка, като получава договорения наем за себе си.
И още нещо, мисля, че в този случай договорите за наем би трябвало да се сключват от бащата не като пълномощник на сина, а лично /на собствено основание - да се прилага копие от договора за заем за послужване/.
protekta
Потребител

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 18:11

бащата въобще няма да търси съгласието на синът си , но ако се запише направо да отдава имота под наем то тогава става ясно ,че ще се заобикаля закона и не се знае как ще реагират данъчните
донна2

Назад към Имотни казуси