начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Кой вид ТД е най-подходящ при закупуване на имот от чужденци

Казуси за недвижими имоти

Кой вид ТД е най-подходящ при закупуване на имот от чужденци

Мнениеот Андреа » 19 Авг 2004, 17:15

Доста почетох по Търговско право, но все пак държа да се консултирам с истински специалисти-моля Ви, бихте ли ми обяснили кой вид ТД е най-подходящ за използване, когато чужденец иска да закупи имот-застроен парцел и правото на собственост върху земята?Какво трябва да съдържа Уставът на това ТД?Благодаря Ви предварително
Андреа

Re: Кой вид ТД е най-подходящ при закупуване на имот от чужд

Мнениеот юрист » 19 Авг 2004, 18:28

Напоследък зачастиха тъпите и елементарни въпроси във форума. Както виждам нивото на юристите е критично ниско.
Колега, четете още. Явно не сте чел достатъчно за да задавате толкова елементарен въпрос.
Апропо - къде и как успяхте да се дипломирате? Не си казвайте името за да не ви анулират дипломата за проявена крайна некомпетентост.
юрист

Мнениеот Андреа » 19 Авг 2004, 18:32

Все още съм студентка и наистина искам да получа практичен съвет, а не писания в учебника
Андреа

Мнениеот юрист » 19 Авг 2004, 18:43

Регистрирай му едно най-обикновенно ТД - ЕООД с най-обикновенни разпоредби в документите по регистрацията, след това го регистрирай в БУЛСТАТ, НОИ и ДП и да си купува и продава земи и имоти бг до полуда, или докато не осъзнае, че ако търси най-неподходящото място за инвестизции - НАМЕРИЛ ГО Е.
юрист

Мнениеот ipon » 21 Авг 2004, 16:59

чуждите граждани могат да регистрират само капиталови търговски дружества.
ipon
Потребител

Мнениеот Гери » 31 Авг 2004, 00:05

Вярно е казаното от колегата gega, съгласно чл.65 от ТЗ (Дял трети - ТД, Глава десета, визираща общите положения) "Учредителите на дружеството трябва да са дееспособни български или чуждестранни физически или юридически лица."
Персонални ТД са: СД и КД (чл.64)
Никъде в уредбата на СД и КД няма изискване съдружниците да са например "български ФЛ".
Обаче вече едва гледам за сън... Лека нощ от мен :")
Гери

Мнениеот alexander_tonev » 31 Авг 2004, 08:25

Разгледай и Закона за закрила и насърчаване на чуждестранните инвестиции /не съм съвсем сигурен дали така промениха заглавието на Закона за чуждестранните инвестиции/. ЗЧИ преди изискваше разрешение за постоянно пребиваване за дейност на чужденец като ЕТ, член на СД или КД, както и на кооперация. Сега, мисля, отпадна това изискване, но все пак проверете. За чужденец, който иска да се регистрира като ЕТ в България, изискването за разрешение за пребиваване се добавяше към (или по-точно заместваше) изискването за "местожителство" в страната (чл. 56 ТЗ).
alexander_tonev

Мнениеот jhi » 31 Авг 2004, 09:34

za iziskvaneto za razre6enie za postoianno prebivavane kolegata e prav-otpadna ot zakona za nasar4avane na investitziite
jhi

Мнениеот Андреа » 31 Авг 2004, 15:20

Разбрах Ви за вида ТД и много Ви благодаря.А какви са особеностите на Устава на това дружество?
Андреа

Мнениеот Гери » 31 Авг 2004, 16:07

Ами аз никъде не съм спонела нещо за "постоянно пребиваване", точно обратното :")
Определено с ЗНИ отпадна това изискване.
Гери

Мнениеот Иван » 31 Авг 2004, 16:38

Няма особености. Ако си направи ЕООД, никакви притеснения-стандартен устав.
Иван

Мнениеот Андреа » 31 Авг 2004, 17:27

Иван-аз още съм студентка.Мога ли да изтегля този устав от интернет?
Андреа

Мнениеот gega » 31 Авг 2004, 17:31

Е, какъв устав при ЕООД - учредитилен акт!
gega

Re: gegata

Мнениеот Com » 31 Авг 2004, 18:42

Взе ми го от устата...
Com

Мнениеот Андреа » 02 Сеп 2004, 13:27

добре-а от къде мога да изтегля примерен вариант?
Андреа

Мнениеот Иван » 02 Сеп 2004, 14:33

Гега и дружина, извинете! - естествено че е учредителен акт. Понеже питаха за устав, по инерция отговорих....... Какво ли се оправдавам-грешката си е моя.

Андреа, не знам откъде в Интернет можеш да изтеглиш. Ако имаш достъп до Сиела или Апис-от там. Ако ми остане време, мога да ти прехвърля един примерен образец.
Иван

Мнениеот Com » 02 Сеп 2004, 14:38

Гегата катери планините.
УЧРЕДИТЕЛЕН АКТ
НА ДРУЖЕСТВО С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ

Днес 04.09.2003 г. в гр. София, ..................................., ЕГН ..............., л.к. № ..............., изд. на .................... г. от МВР–гр. ...................., жив. в гр. ......................, ул. “......................, наричан по–долу за краткост ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК, състави и подписа настоящия Учредителен акт за учредяване на Еднолично дружество с ограничена отговорност на основание чл.113, във връзка с чл.147 от Търговския закон на Република България, което ще се подчинява на следните положения:

I. Общи разпоредби:
1. Статутът на дружеството е Еднолично дружество с ограничена отговорност, съгласно Търговския закон на Република България.
2. Едноличното ООД е юридическо лице, отделно от собственика на капитала.
3. Едноличното ООД не отговаря за задълженията на собственика на капитала. Отговорността на собственика на капитала за задълженията на Дружеството е ограничена до направените дялови вноски /капитал на Дружеството/.
II. Фирма и седалище:
4. Фирменото наименование на Дружеството е: “.............” ЕООД, което се изписва и на латински.
5. Седалището и адресът на управление е гр. София, р–н “.................”, ул. “.........................................................

III. Предмет на дейност:
6. Едноличното ООД има следния предмет на дейност: вътрешно– и външно–търговска дейност – внос и износ, търговия и производство на всякакви незабранени от закона промишлени, хранителни и селскостопански стоки; дейност на търговско представителство, посредничество и агентство на чуждестранни и местни физически и юридически лица в страната и чужбина; хотелиерство и ресторантьорство; превозна дейност–превоз на пътници и товари; както и всякакви други дейности и услуги незабранени от закона.
Когато за отделни дейности и услуги се изисква специално разрешение от компетентен държавен орган, дружеството ще ги осъществява след неговото получаване.

IV. Срок:
7. Дружеството се учредява за неопределен срок.

V. Размер на капитала:
8. Капиталът на дружеството е в размер на 5 000 (пет хиляди) лева, внесен изцяло, разпределен на 50 (петдесет) дяла, по 100 (сто) лева всеки един дял

VI. Органи на управление и представителство:
9. Дружеството ще се управлява и представлява от ..................................., ЕГН ..............., едноличен собственик на капитала. В случай, че бъде назначен управител различен от Едноличния собственик на капитала, дружеството ще се представлява и управлява от него в рамките на предоставените му допълнително и изрично от Едноличния собственик правомощия.
10. От изключителна компетентност на Едноличния собственик са решенията за:
-изменения и допълнения на настоящия учредителен акт;
-приемане на съдружник /преобразуване в ООД/ и прехвърляне на дялове на съдружник /нов член/;
-приемане на годишния отчет и баланс, разпределяне на печалбата и вземане на решение за нейното изплащане;
-вземане на решение за намаляване и увеличаване на капитала;
-избиране на управител, определяне на възнаграждението му и освобождаването му от отговорност;
-вземане на решение за откриване и закриване на клонове и участие в други дружества;
-вземане на решение за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;
-вземане на решение за допълнителни парични вноски.
11. Едноличният собственик може да назначава управител, който има следните правомощия:
-организиране на дейността на Дружеството и осъществяване на оперативно ръководство;
-управление на имуществото на Дружеството;
-да представлява Дружеството.

VII. Прекратяване на дружеството:
12. Дружеството се прекратява:
-по решение на Едноличния собственик;
-при смърт на Едноличния собственик, ако наследниците му по закон или по завещание не искат да продължат дейността на Дружеството;
-при обявяване на Дружеството в несъстоятелност;
-чрез сливане или вливане в акционерно, или в друго дружество с ограничена отговорност;
-по решение на компетентния за целта съд в предвидените от Търговския закон случаи.
Настоящият учредителен акт се състави и подписа в два еднообразни екземпляра с еднаква задължителна сила, от които един за регистрация на “.............” ЕООД, в съда и един за архива на Дружеството.

град София Учредител:.............................
Елементарен пример
Com

Следваща

Назад към Имотни казуси