начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Удостоверение за отказ от наследство и кой може да го получи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за отказ от наследство и кой може да го получи

Мнениеот krasisto » 17 Ное 2024, 15:23

Здравейте.
Имам следният проблем: Доведеният брат на майка ми - за краткост вуйчо ми се отказа от наследството от баща си, което му се полагаше за едни сгради строени по времето, когато баба ми и баща му са били в брак. Сградите са строени в имот собственост единствено на баба ми.
Отидохме при адвокат, той му изготви заявлението до СРС и пълномощно за мен, с което вуйчо ми ме опълномощава да внасям и получавам документи по този случай от негово име, вкл. да получа и въпросното удостоверение за отказ от наследство. Заверихме пълномощното при нотариус и според мен всичко е така както трябва да бъде. Но, уви! Отидох в съда, внесох заявлението, нотариално завереното пълномощно, копие от нотариалния акт, удостоверения за наследници, където фигурирам, документ за платена такса. Всичко това ми го взеха в деловодството, дадоха ми входящ номер и до тук всичко е точно.
Изненадата дойде, когато отидох с пълномощното си да получа удостоверението и деловодителката на съответния съдебен състав отказа да ми го даде, защото заявителят трябвало да отиде да си го получи лично или негово дете, като докаже родството си с него или адвокат, позовавайки се на член от ГПК, който не запомних, защото не съм юрист. Сега съм депозирала молба до съдията, да ми разреши да получа аз удостоверението, а пък съдията може и да не разреши, знам ли? И въпросът ми е, за какво ми беше това нотариално заверено пълномощно? Как веднаж взеха заявлението и не поискаха вуйчо ми да го внесе лично, а сега не ми го дават и да си го получел лично при положение, че нотариално ме е упълномощил?
Предварително Ви благодаря за отделеното време.
krasisto
Нов потребител

Re: Удостоверение за отказ от наследство и кой може да го по

Мнениеот hristev » 17 Ное 2024, 21:02

Без да навлизам в подробности - Отказът от наследство се прави пред съдия, образува се частно гражданско дело.

Тоест, приложим е гражданския процесуален кодекс.

Тоест, приложими са правилата на този кодекс, уреждащи представителството.

Представителство по пълномощие
Чл. 32. Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:
1. адвокатите;
2. родителите, децата или съпругът;

3. юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец;
4. (изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) областните управители, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в случаите по чл. 31;
5. други лица, предвидени в закон.

Тоест, трябва Ви адвокат за получаването.

За внасянето - никой, никога нищо не проверява, а защо Ви е било пълномощното - не знам.
hristev
Потребител

Мнениеот krasisto » 18 Ное 2024, 10:42

Благодаря Ви за отговора. :)
krasisto
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 18 Ное 2024, 11:01

hristev написа:Тоест, трябва Ви адвокат за получаването.

Струва ми се, че изпускаш една подробност.
Адвокатът трябва да е процесуален представител на лицето, отказало се от наследство.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 18 Ное 2024, 16:23

hristev написа:Без да навлизам в подробности....

guest1 написа:Струва ми се, че изпускаш една подробност....

Единственият и неповторим - отново пресоли манджата....
hristev
Потребител

Назад към Взаимопомощ