Здравейте,
намерих доста теми за обратното, но в случая ми е интересно какво трябва да се случи за да превърна магазинче на малка софийска улица в центъра в гараж. Няколко точки:
- задължително ли е да сменям предназначението (за правенето на магазин от гараж разбирам че трябва, а обратното?)
- в магазина има една тръба на топлофикация, която не е точно да пречи, но може да се подобри ситуацията ако се отклони малко встрани - имам ли шанс да преговарям с тях за нещо такова, разбира се за моя сметка ?
- за да се ползва като гараж трябва и да се направи сваляне на бордюра в частта пред магазина - за това предполагам ще си трябва архитектурен проект с геодезист и т.н. след което разрешение за строеж от общината и т.н., но дали изобщо биха ми разрешили да разровя тротоара и да направя такова снижение (за собствена сметка всичко) ?
На този етап основно ми е интересно дали изобщо е възможно от законова гледна точка, но също така всякакви стъпки, които трябва да се предприемат за да стане също ще са ми много полезни.
Благодаря на отзовалите се !
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Използване на магазин за гараж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Използване на магазин за гараж
Здравейте!
На въпросите:
1 - да, изготвяте си ПУП за смяна на предназначението.
2 - по договаряне.
3 - най-лесно ще е да направите скосяване отпред - асфалт или бетон. Без да пипате самия бордюр и тротоар.
На въпросите:
2 - по договаряне.
3 - най-лесно ще е да направите скосяване отпред - асфалт или бетон. Без да пипате самия бордюр и тротоар.
Последна промяна guest1 на 16 Ное 2024, 18:24, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:3 - тай-лесно ще е да направите скосяване отпред- асфалт или бетон. Без да пипате самия бордюр а тротоар.
Благодаря за отговора !
Да, мислих го като вариант но за съжаление улицата е еднопосочна и относително тясна и това скосяване на 20те см бордюр ще иде доста напред и вероятно ще затруднява освен моето паркиране и цялостното движение. За доброто на всички е да се направи цялостно, въпреки че ще излезе малко повече пари.
Интересно ми е, щом ще трябва да се входира в общината така или иначе, дали може с едно входиране да се пусне проект за смяна на предназначение и корекцията по тротоара, нещо като цял инвестиционен проект който да получи виза, разрешение и т.н. или са си две отделни стъпки и няма как да си спестя административните главоболия ?
- istefanov87
- Нов потребител
Здравейте!
За да получите конкретен отговор следва да дадете повече информация!
Като например:
1. Обекта първоначално като какъв е бил въведен в експлоатация?
2- Самостоятелен обект ли е или е част от друга сграда? Каква?
3- Това води ли до нови СМР?
1. Тръбата преди или след станцията/котелното на сградата е?
1. Защо мислите, че ви трябва архитектурен проект?
2- Геодезиста в каква връзка?
3. Бордюра какъв нов строеж представлява за да се търси РС?
За да получите конкретен отговор следва да дадете повече информация!
Като например:
istefanov87 написа:- задължително ли е да сменям предназначението (за правенето на магазин от гараж разбирам че трябва, а обратното?)
1. Обекта първоначално като какъв е бил въведен в експлоатация?
istefanov87 написа:- в магазина има една тръба на топлофикация, която не е точно да пречи, но може да се подобри ситуацията ако се отклони малко встрани - имам ли шанс да преговарям с тях за нещо такова, разбира се за моя сметка ?
1. Тръбата преди или след станцията/котелното на сградата е?
istefanov87 написа:- за да се ползва като гараж трябва и да се направи сваляне на бордюра в частта пред магазина - за това предполагам ще си трябва архитектурен проект с геодезист и т.н. след което разрешение за строеж от общината и т.н., но дали изобщо биха ми разрешили да разровя тротоара и да направя такова снижение (за собствена сметка всичко) ?
1. Защо мислите, че ви трябва архитектурен проект?
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:1. Обекта първоначално като какъв е бил въведен в експлоатация?
Доколкото знам, в оригиналния архитектурен план от 45та година е заложено като гараж. Като какво е влязло в документацията не знам, защото са били интересни времена тогава. Това ще го проверявам тепърва, не е изключено да си фигурира като гараж, въпреки че малко ме съмнява.
Обектът е част от 6 етажна жилищна сграда, на ниво улица (нулев етаж).
СМР все някакви ще има, дали смяна на настилка, дали пооправяне на стени, но няма да е нищо съществено.
probcho написа:1. Тръбата преди или след станцията/котелното на сградата е?
Мисля, че трябва да е над - станцията е в мазето (тоест на -1), това е на ниво улица (тоест на 0), което не знам дали се води преди или след, не знам и точно за къде е тръбата - това ще трябва с Топлофикация да го уточним на място, по-скоро се чудя дали изобщо има вариант да се съгласят на нещо такова (приемаме, че функционално подлежи на изместване, иначе ясно че няма какво да се направи).
probcho написа:1. Защо мислите, че ви трябва архитектурен проект?
Не знам, изцяло спекулирам (лаишки) ! Единствено се базирам на текущ строеж, където за всяко пипане по нивата се пита геодезист и за преправяне на тротоара пред имота ми бяха препоръчали задължително да уведомя кмета - а тук все пак говорим за центъра на София, не за околните села, не вярвам някой да ме остави да преправя тротоар без проект (на мен ми искаха проект за отклоняване на движението по задънена улица с 6 къщи заради присъединяване на водомер, която операция фактически не изискваше разкопаване на улицата, какво да говорим за нещо по-сериозно ... вече съм наплашен от бюрокрация!).
Иначе в момента тротоарът си е съвсем нормален, с павета и около 20 см бордюр. В идеалния случай ще направя плавно снижение на бордюра пред вратата на евентуалния гараж до около 5 см (около 5-6м обща дължина по улицата като част от тези 6м попадат пред съседните два магазина), като за това нещо съм почти сигурен, че ще трябва да се проектира точно от експерт по вертикална планировка (демек геодезист). Пак казвам, нямам представа от нещата документално, само спекулирам на база филмите, в които ме вкарват покрай текущия строеж.
- istefanov87
- Нов потребител
probcho написа:1. Обекта първоначално като какъв е бил въведен в експлоатация?
2. Самостоятелен обект ли е или е част от друга сграда? Каква?
3. Това води ли до нови СМР?
4. Защо мислите, че ви трябва архитектурен проект?
5. Геодезиста в каква връзка?
6. Бордюра какъв нов строеж представлява за да се търси РС?
Няколко разсъждение по въпросите.
1. Когато се сменя предназначението - гледа се актуалния статут, без значение историята гараж ли е било, търговски обект или склад.
2. Тук бъркате самостоятелна сграда и СОС!
3. Най-вероятно няма да има СМР, променящи сградата. Подмяна на врата и вътрешни размествания са друго
4. и 5. Това ще кажат от общината, но геодезия - поне като скица - със сигурност ще трябва.
6. Промяна силуета на бордюра и тротоара е малък ремонт, но и двете са в имот, общинска/държавна ПУБЛИЧНА собственост. Без РС не може нищо да правите.
Последна промяна guest1 на 17 Ное 2024, 13:23, променена общо 1 път
- guest1
- Активен потребител
Здравейте, istefanov87!
По мое скромно мнение всичко, което описахте като ваша инициатива, попада в обхвата на чл. 151, т.е. не е необходимо издаване на РС! Все пак да се има под внимание и разпоредбата на:
Минаващата през помещението сградна инсталация (предполагам) е на етажната собственост, а топлофикацията участва дотолкова доколкото се изисква спиране на топлоподаването (което може би ще представлява спиране на крана в абонатната), но ще изисква изпразване на системата от вода (което предполага, че може да се извърши извън отоплителния сезон)!
Частта третираща бордюра (по всяка вероятност и част от тротоара) попадат в хипотезата на "текущ ремонт" с тази особеност, че е необходимо да се извърши в тясно взаимодействие с общината! Бордюра ще си остане на мястото където се намира (т.е. няма да е необходим геодезист ) като просто от прав се положи легнал, а тротоарните плочки ще се снишат до нивото на бордюра!
ПП
Предварително моля istefanov87 за извинение, но...
Драги ми guest1( мислих да ти сложа още по-кафяво, но в един момент се замислих дали по-скоро не се "разреждаш" до светло оранжево), много си смешен....
Голяма си смешка!
Първия път ти го спестих:
Но сега
По мое скромно мнение всичко, което описахте като ваша инициатива, попада в обхвата на чл. 151, т.е. не е необходимо издаване на РС! Все пак да се има под внимание и разпоредбата на:
Чл. 147а. (Нов - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) (1) Промяна на предназначението на сгради или на самостоятелни обекти в сгради без извършване на строителни и монтажни работи се извършва след издаване на разрешение за промяна на предназначението от главния архитект на общината, при условие че са спазени изискванията на чл. 38 или 39, не се нарушават правилата и нормативите за застрояване и са представени положителни становища от съответните компетентни органи относно спазване на изискванията, определени с нормативен акт за новото предназначение.
Минаващата през помещението сградна инсталация (предполагам) е на етажната собственост, а топлофикацията участва дотолкова доколкото се изисква спиране на топлоподаването (което може би ще представлява спиране на крана в абонатната), но ще изисква изпразване на системата от вода (което предполага, че може да се извърши извън отоплителния сезон)!
Частта третираща бордюра (по всяка вероятност и част от тротоара) попадат в хипотезата на "текущ ремонт" с тази особеност, че е необходимо да се извърши в тясно взаимодействие с общината! Бордюра ще си остане на мястото където се намира (т.е. няма да е необходим геодезист ) като просто от прав се положи легнал, а тротоарните плочки ще се снишат до нивото на бордюра!
ПП
Предварително моля istefanov87 за извинение, но...
Драги ми guest1( мислих да ти сложа още по-кафяво, но в един момент се замислих дали по-скоро не се "разреждаш" до светло оранжево), много си смешен....
guest1 написа:Няколко разсъждение по въпросите.
1. Когато се сменя предназначението - гледа се актуалния статут, без значение историята гараж ли е било, търговски обект или склад.
2. Тук бъркате самостоятелна сграда и СОС!
3. Най-вепоятно няма са има СМР, променящи сградата. Подмяна на врата и вътрешни размествания са друго
4. и 5. Това ще кажат от общината, но геодезия - поне като скица - със сигурност клще трябв.
6. Промяна силуета на бордюра и тротоара е малък ремонт, но и двете са в имот, общинска/държавна ПУБЛИЧНА собственост. Без РС не воже нищо да правите.
Голяма си смешка!
guest1 написа:Здравейте!
На въпросите:
2 - по договаряне.
Но сега
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:Драги ми guest1( мислих ...
Голяма си смешка!
Но сега
Може да си опитал да мислиш, ама не ти се е получило!
Изказал съм мнение, което с нищо не те задължава!
- guest1
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|