начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Диплома с невалидно ЕГН (казус)

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Диплома с невалидно ЕГН (казус)

Мнениеот bodan » 12 Ное 2024, 12:32

Здравейте, роден съм в Австрия и от двегодишна възраст съм с австрийско гражданство, преди това бях с българско, тъй като майка ми е с българско гражданство. Живея и уча в България от 2011. Тази година завършвам 12 клас, завърших успешно шофьорски курсове за категория А и подадох заявление в КАТ за издаване на шофьорска книжка. Представих диплома за завършен 10 клас и документи за успешно положени изпити за шофьорски умения и правоспособност. Поради стечение на обстоятелствата в системата на МОН все още съм заведен като български гражданин и съответно с ЕГН. Дипломата ми за завършен 10 клас също е издадена с ЕГН и за български гражданин. Шофьорските курсове обаче изкарах с документ за продължително пребиваване, на който съм записан с личен номер на чужденец (ЛНЧ), който ми беше издаден от Дирекция „Миграция“. При проверка на дипломата, КАТ я отчита като невалидна и съответно ми отказва издаване на шофьорски документ. Впоследствие прилагам документ, че ЛНЧ и ЕГН принадлежат на едно и също лице, заверен от нотариус, но пак отказва заради невалидна диплома. Директорът на училището също отказва да преиздаде дипломата на ЛНЧ и за чужденец, освен със заповед от съда за съответната процедура. В момента съм объркан и не ми е ясно как да подходя към решаването на този казус. Дали да подам за възстановяване на българско гражданство или действително да се обърна към съда за нареждане на процедура по преиздаването на дипломата ми. Ако някой се е сблъсквал с подобен казус, бих се радвал да сподели опит, също така ако е запознат със съдебната процедура по преиздаване на документи при приемане на друго гражданство след отказ от българското.
bodan
Нов потребител

Re: Диплома с невалидно ЕГН (казус)

Мнениеот hristev » 12 Ное 2024, 12:49

Обърнете се към адвокат. Има решение на вашия проблем.
hristev
Потребител

Назад към Гражданство