Здравейте,
Надявам се това да е правилният раздел, че съм лаик по темата.
Ще се опитам да бъда възможно най-кратък и ясен:
Вчера получих обаждане от кварталния, че трябва да отида да получа покана, която ме кани да отида до районното в Долни Чифлик (аз съм от София), за да ми бъде съставен акт за това, че съм паркирал на входа на плажа Шкорпиловци-Север, където имаше още 30-40 коли. Не било задължително ходенето дотам, което въпросният квартален сподели, че за първи път вижда.
Прилагам поканата и основния документ, който незнайно защо остава при кварталния, а пък там има повече подробности. Поне ми позволи да го снимам.
Какво прочетох аз по случая:
1. Относно споменатия член, Законът казва:
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Който в нарушение на закона премине или спре превозно средство за престой или за паркиране върху територията на морския плаж или върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.
2. Някои ключови неща, които прочетох из бг сайтове:
- „До 5000 лева глоба за паркиране или палатка върху дюните“
- „В Крапец пътят, който на практика съществува, в картите е обозначен като дюни.
"Няма осигурен достъп до плажа, няма къде да се паркира и колите спират на пътя, който е директно на пясъка. Това трябва да бъде променено, съответно този път да бъде картиран", подчерта Жечев.
Картографирането в случая е изключително важно, защото без него наказателните постановления на полицията падат в съда. Необходимо е и наредбата, която ще регламентира дивото къмпингуване, да влезе в сила. Създадена още през 2019 г., тя търпи неколкократни промени и предизвиква бурни дебати в Народното събрание, но все още не е факт.“
- „От 100 до 5000 лева глоба за къмпингуващи върху дюни“
- „Наредба за къмпингуване има, но от 2019 година чака да бъде приета“
- „"В някои случаи се съставят актове на място, в други се заснемат номерата на автомобилите, издирват се собствениците и се канят в Регионалната инспекция за съставяне на актове", посочи Стела Дочева, гл. експерт към РИОСВ - Варна.“
3. Решение на доста подобен случай на същото място от миналата година, където е наложена глоба от 1000лв.:
https://dela.bg/Acts/6b456e0b-f840-4438 ... 0589a377fa
Общо взето на няколко места видях, че глобяват хората по 1000лв.
Осъзнавам, че съм направил нарушение, но просто така от пръв път да ми се лепне глоба от 1000лв. без никакво предупреждение или някаква по-малка първоначална глоба ми се вижда безумно. На някои хора колата им струва толкова. В случая даже не става въпрос за дивите плажове около Шкорпиловци, а края на самата улица, която идва от селото и свършва в плажа, където, както споменах, имаше паркирали още десетки автомобили. Ето и линка, за да се добие представа за мястото, където беше колата - https://maps.app.goo.gl/pMFfURKMMHjsMgsR7
Та, въпросите ми са - коя наредба въобще важи в момента и какво може да ми бъде наложено? Да очаквам ли и аз глоба от порядъка на 1000лв и може ли това да се избегне по някакъв начин (примерно чрез споменатата липса на картографиране)?
Както беше написал някой в коментарите - хотелче може, но за паркиране или палатка режем глави. За пореден път се убеждавам, че тази държава е за да слугува на големите и да потиска обикновените хора.
Благодаря предварително.
Документите:
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Глоба за паркиране до плаж по ЗУЧК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Глоба за паркиране до плаж по ЗУЧК
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bolshed
- Нов потребител
Re: Глоба за паркиране до плаж по ЗУЧК
Здравейте, в същият ситуация съм, от днес имам наказателно постановление, мисля да пиша възражение,защото според кадастъра там си е паркинг. Ето линк към кадастъра https://www.google.com/url?sa=t&source= ... eam1Pu5iwc. Също така в АУАН пише че съм спря върху сива дюна на плаж Шкорпиловци север в имот с идентификатор Еди какъв си, а съответния имот е 263 декара няма гпс координати на извършеното според тях престъпление от мен. Реално бях спрял на паркинга според кадастъра. Нито знаци нито табели нито препядствия за стигане до паркинга но актове пишат.Принципно това ми се струва схема за събиране на пари, ако ми напишат глоба, обжалване в съда. Мисля че това са варянтите.
- djshomi
- Нов потребител
Здравейте,
Пускам моето дело, което спечелих срещу тези безхаберници. Нито табелата им знак, нито дюните им дюни, нито акта им акт…
https://dela.bg/Acts/cf53e7b0-a101-4161 ... 6b9c3a75c8
ПС: Полицая/свидетел по време на делото много лъже и трябва да сте готови да го оборите с ваш свидетел и снимков материал. За моето дело след като го хванах в три лъжи, той помоли да не се вземат предвид сведенията му и затова ги няма там.
Успех!
Пускам моето дело, което спечелих срещу тези безхаберници. Нито табелата им знак, нито дюните им дюни, нито акта им акт…
https://dela.bg/Acts/cf53e7b0-a101-4161 ... 6b9c3a75c8
ПС: Полицая/свидетел по време на делото много лъже и трябва да сте готови да го оборите с ваш свидетел и снимков материал. За моето дело след като го хванах в три лъжи, той помоли да не се вземат предвид сведенията му и затова ги няма там.
Успех!
- ibkirilov
- Нов потребител
Много Благодаря за помоща.
За хора които имат следният проблем, мисля че още при съставянето на АНУТ да напишат следните възражения.
1. В момента на паркиране нямаше поставени знаци, забраняващи паркирането или преминаването в/през ПИ 83404.502.36 цитиран в АУАН., за което има свидетели. За да бъде сътавен акт за административно нарушение съгласно чл.7 ал.1 от закон за административните нарушения и наказания, деянието трябва да бъде извършено умишено (Виновно), при липса на знаци, няма умисъл.
2. ПИ 83404.502.36 е с площ 262984 кв. м., а в съставеният ми акт не е описано къде точно е установено нарушените и съответно не е изпълнено изискването на чл. 57 ал.1 т.5 от закон за административните нарушения и наказания. Само пише, че е извършено в границите на морски плаж Шкорпиловци север в имот ПИ 83404.502.36. По този начин изписано непозволява да се установи дали съм бил паркирал на морски плаж, дали съм бил паркирал върху на сиви дюни или съм паркирал на паркинг и дали реално съм нарушил разпоредбите на чл.17а, ал. 2 от закон за устройството на черноморското крайбрежие.
3. Поземленият имот с индентификатор 83404.502.36 е одобрен с Заповед за одобрение на КККР № РД-18-03-2/12.02.2014 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – ВАРНА. В портала на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на следният адрес в интернет https://www.cadastre.bg/sites/default/f ... ci_3-4.pdfе , е налична действаща и неотменена специализирана карта на морските плажове и дюни за Шкорпиловци Север, която оказва къде и какви дюни има, кое е морски плаж, Зона А и Зона В. Видно от специализираната карта която е изготвена два месеца след обособяването на ПИ 83404.502.36 е, че на мястото на което бях спрял моето МПС е ПАРКИНГ обозначен с № 34 и НЯМА никакви дюни там. Може да се потвърди от свидетели, че бях спрял на този паркинг.
За хора които имат следният проблем, мисля че още при съставянето на АНУТ да напишат следните възражения.
1. В момента на паркиране нямаше поставени знаци, забраняващи паркирането или преминаването в/през ПИ 83404.502.36 цитиран в АУАН., за което има свидетели. За да бъде сътавен акт за административно нарушение съгласно чл.7 ал.1 от закон за административните нарушения и наказания, деянието трябва да бъде извършено умишено (Виновно), при липса на знаци, няма умисъл.
2. ПИ 83404.502.36 е с площ 262984 кв. м., а в съставеният ми акт не е описано къде точно е установено нарушените и съответно не е изпълнено изискването на чл. 57 ал.1 т.5 от закон за административните нарушения и наказания. Само пише, че е извършено в границите на морски плаж Шкорпиловци север в имот ПИ 83404.502.36. По този начин изписано непозволява да се установи дали съм бил паркирал на морски плаж, дали съм бил паркирал върху на сиви дюни или съм паркирал на паркинг и дали реално съм нарушил разпоредбите на чл.17а, ал. 2 от закон за устройството на черноморското крайбрежие.
3. Поземленият имот с индентификатор 83404.502.36 е одобрен с Заповед за одобрение на КККР № РД-18-03-2/12.02.2014 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – ВАРНА. В портала на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на следният адрес в интернет https://www.cadastre.bg/sites/default/f ... ci_3-4.pdfе , е налична действаща и неотменена специализирана карта на морските плажове и дюни за Шкорпиловци Север, която оказва къде и какви дюни има, кое е морски плаж, Зона А и Зона В. Видно от специализираната карта която е изготвена два месеца след обособяването на ПИ 83404.502.36 е, че на мястото на което бях спрял моето МПС е ПАРКИНГ обозначен с № 34 и НЯМА никакви дюни там. Може да се потвърди от свидетели, че бях спрял на този паркинг.
- djshomi
- Нов потребител
Здравейте,
Явно започваме да се събираме заснетите "нарушители", паркирали на равнинна дюна тип паркинг
Аз би трябвало да имам вече издаден акт за установяване на нарушение, който трябва да си получа от районния полицай. Смятам да подам възражение в 3-дневен срок след връчването му, но не очаквам актът да бъде отменен.
След това ще изчакам издаването на наказателното постановление, срещу което да подам жалба в 7-дневен (или 14) срок към Районния съд във Варна (неспазването на срока е основание жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна).
Въпросът ми е - има ли начин сам да входирам жалбата без да ме представлява адвокат и как точно става това (понеже не съм от Варна) - по пощата с обратна разписка или по някакъв друг начин?
Тези от вас, които са ползвали услугите на адвокат - могат ли да препоръчат читав такъв и да ни ориентират как стоят финансово нещата - разбрах, че в този случай не се дължат държавни такси, а само хонорарът на адвоката. При загуба на делото обаче, освен глобата и хонорара на адвоката се дължат и разноските по делото на отсрещната страна.
Ако успеем да докажем, че мястото е паркинг, нарушението автоматично отпада. В приложеното дело това не се взема предвид, въпреки че има приложени снимки и изискани карти. Там основанието е, че актосъставителят не е определил точно мястото на извършване на нарушението (чрез GPS координати от снимките, примерно) и на тази база нарушението отпада. Потребителят djshomi е дали линк към специализирана карта от кадастъра (https://www.cadastre.bg/sites/default/f ... ci_3-4.pdf), но на нея обектите не са обозначени с номенклатурите, които се цитират в актовете.
Има ли някой картата, на която обектите са с пълните обозначения/кодове, на която се потвърждава, че паркингът е паркинг, а не дюна?
Предлагам да си сверим текстовете на жалбите, които подготвяме, за да сме максимално обосновани пред съда.
Явно започваме да се събираме заснетите "нарушители", паркирали на равнинна дюна тип паркинг
Аз би трябвало да имам вече издаден акт за установяване на нарушение, който трябва да си получа от районния полицай. Смятам да подам възражение в 3-дневен срок след връчването му, но не очаквам актът да бъде отменен.
След това ще изчакам издаването на наказателното постановление, срещу което да подам жалба в 7-дневен (или 14) срок към Районния съд във Варна (неспазването на срока е основание жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна).
Въпросът ми е - има ли начин сам да входирам жалбата без да ме представлява адвокат и как точно става това (понеже не съм от Варна) - по пощата с обратна разписка или по някакъв друг начин?
Тези от вас, които са ползвали услугите на адвокат - могат ли да препоръчат читав такъв и да ни ориентират как стоят финансово нещата - разбрах, че в този случай не се дължат държавни такси, а само хонорарът на адвоката. При загуба на делото обаче, освен глобата и хонорара на адвоката се дължат и разноските по делото на отсрещната страна.
Ако успеем да докажем, че мястото е паркинг, нарушението автоматично отпада. В приложеното дело това не се взема предвид, въпреки че има приложени снимки и изискани карти. Там основанието е, че актосъставителят не е определил точно мястото на извършване на нарушението (чрез GPS координати от снимките, примерно) и на тази база нарушението отпада. Потребителят djshomi е дали линк към специализирана карта от кадастъра (https://www.cadastre.bg/sites/default/f ... ci_3-4.pdf), но на нея обектите не са обозначени с номенклатурите, които се цитират в актовете.
Има ли някой картата, на която обектите са с пълните обозначения/кодове, на която се потвърждава, че паркингът е паркинг, а не дюна?
Предлагам да си сверим текстовете на жалбите, които подготвяме, за да сме максимално обосновани пред съда.
- webmaya
- Нов потребител
webmaya написа:След това ще изчакам издаването на наказателното постановление, срещу което да подам жалба в 7-дневен (или 14) срок към Районния съд във Варна (неспазването на срока е основание жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна).
Принципно - няма нужда да ходите до РС - Варна! Съгласно ЗАНН
Чл. 58д. На обжалване и протестиране подлежат:
1. наказателното постановление;
2. предупреждението по чл. 28;
3. резолюцията за прекратяване на административнонаказателното производство;
4. електронният фиш.
Чл. 60. (1) Обжалването и протестирането на актовете по чл. 58д става чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата или протеста се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят или прокурорът се позовава.
(2) В 7-дневен срок от получаване на жалбата или протеста наказващият орган ги изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалвания или протестиран акт, както и електронен адрес, на който да бъде призоваван.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|