начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ет.собственост-смяна на захранваща тръба от Софийска вода

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ет.собственост-смяна на захранваща тръба от Софийска вода

Мнениеот skarlet13 » 21 Окт 2024, 16:07

Здравейте.Въпросът ми касае етажната собственост. Ситуацията е следната: Пететажна сграда е захранена с вода с тръба ф25. Тази сграда до преди 50-60 години е била двуетажна и дебита през тази тръба е достатъчен за два етажа. След това сградата е надстроена и в момента етажите са пет, като налягането за последните етажи е много слабо и недостатъчно. Инициирали сме подмяната на тази входяща тръба с тръба ф40-50. „Софийска вода“ ще смени за нейна сметка тръбите , но пък изискват проекти за това, които собствениците трябва да платят със собствени средства. Та, въпросът ми е: не би ли следвало само собствениците на надстроените етажи да поемат тези разходи, тъй като очевидно при надстрояването не са взети мерки, за да бъде достатъчно налягането на водата за тях? Длъжни ли са собствениците на първите два етажа да участват в плащането на тези проекти? Реално не става въпрос за ремонт на обща част на сградата…
skarlet13
Младши потребител

Re: ет.собственост-смяна на захранваща тръба от Софийска вод

Мнениеот ivanov_p » 21 Окт 2024, 18:49

Налягане няма защото тръбите от преди 50-60 години вече са запушени, като ги отрежете ще видите. Плащайте проекта и хвърляйте капи.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот skarlet13 » 21 Окт 2024, 18:59

Може би не съм си задала съвсем ясно въпроса...Става въпрос за тръбата от улицата до сградата, а не за вертикалните тръби в самата сграда. Тази тръба не е на 60 години - сменяна е преди 10-15 г. , но със същия цолаж тръба. И първите два етажа нямат проблем с водата и налягането. Или, както от Софийска вода ни казаха, тръба ф25 е за двуетажна сграда, за пететажна трябва поне ф50.
skarlet13
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 26 Окт 2024, 23:26

skarlet13 написа:Може би не съм си задала съвсем ясно въпроса...Става въпрос за тръбата от улицата до сградата, а не за вертикалните тръби в самата сграда. Тази тръба не е на 60 години - сменяна е преди 10-15 г. , но със същия цолаж тръба. И първите два етажа нямат проблем с водата и налягането. Или, както от Софийска вода ни казаха, тръба ф25 е за двуетажна сграда, за пететажна трябва поне ф50.

Да плащат Софийска вода. Те са дали положително становище при надстрояването, не аз.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ