начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Липса на директни наследници на апартамент в София

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Липса на директни наследници на апартамент в София

Мнениеот vili_spasova » 30 Сеп 2024, 11:03

kalahan2008 написа:
vili_spasova написа:
kalahan2008 написа:Според мен сестрата може да придобие и половинката, която Общината получава, чрез придобивна давност въз основа на недобросъвестно владение в продължение на 10 г., считано от манифестиране на намерението да свои тази половинка. Това намерение може да се манифестира по различни начини, например чрез подаване на данъчна декларация по чл. 14 ЗМДТ именно до общината, в която да посочи, че вече е собственик на целия апартамент.

Ако общината съвестно /пренебрегвайки общественият интерес, не се усети и не си сътави скоропостижно един АОС/ издаде удостоверение, въз основа на попадена молба-декларация за извършване на обстоятелствена проверка не виждам причина нотариус да откаже да състави КНА. В крайна сметка правото защитава бдящия, а не спящия. А както всички знаем общината и държавата са най-лошите собственици.

Вили, знаеш, че Общината не е единно цяло. Има различни дирекции, които в повечето случаи не си комуникират. Данъчната декларация се подава в отдел/дирекция "Местни данъци и такси" или както там се нарича в съответната община. ЕСГРАОН (която издава удостоверенията за наследници) е друга дирекция. Общинското имущество в към трета дирекция. Много е вероятно "МДТ" изобщо да не знае, че Общината е придобила по давност половинката, защото не си говори нито с ЕСГРАОН, нито с "Общинска собственост".
п.п. Това, че питащият казва, че починалата сестра няма други наследници освен починалия си брат, не значи, че в действителност е така. Възможно е да има поне един наследник до 6-та степен (втори братовчед).

Привет Калахан. Знам, знам. Точно това е проблемът на общината. И на държавата също. Едната ръка не знае какво прави другата. Творят се глупости на килограм, "наши" човечета без грам идея какво работят взимат едни парички.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот guest1 » 01 Окт 2024, 12:19

pepita123 написа:Резултатът от делбата би бил сестрата да получи целия апартамент - това имам предвид в случая. Ако сестрата е получила целия апартамент посредством делба на наследството между нея и брат й, тогава вдовицата няма работа с този имот.
Не знам защо отивате на ал.3 от чл.9. Очевидно братът е починал преди сестрата, т.е. съм неговата смърт, наследници са сестрата и съпругата...или бъркам?!

Мисля, че изпускате една подробност - делба се прави на цялата наследствена маса - всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му.
Дали е само въпросното жилище или има и други имоти ... не видях написано.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот pepita123 » 01 Окт 2024, 13:08

Разбира се, че е така.
В бързината не съм се изразила достатъчно прецизно, удовлетворени ли сте да го прочетете? :)
За трети път - идеята беше да се отбележи, че ако апартаментът е 100% собственост на сестрата, то нейната снаха - вдовица на брат й, няма права върху този имот.
Интересно е защо обръщате внимание на тази част, а не на другата, която разглежда хипотезата на съсобственост на брата и сестрата - в нея е съсредоточено работещото решение.
pepita123
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Окт 2024, 13:17

pepita123 написа:Разбира се, че е така.
В бързината не съм се изразила достатъчно прецизно, удовлетворени ли сте да го прочетете? :)
За трети път - идеята беше да се отбележи, че ако апартаментът е 100% собственост на сестрата, то нейната снаха - вдовица на брат й, няма права върху този имот.

Естествено, чу няма. Защото те ве„е са бивша снаха и бивша зълва.
Чл. 44. Бракът се прекратява:
1. със смъртта на единия от съпрузите;

pepita123 написа:Интересно е защо обръщате внимание на тази част, а не на другата, която разглежда хипотезата на съсобственост на брата и сестрата - в нея е съсредоточено работещото решение.

Другата е коментирана достатъчно, за съжаление - с презумпция, че е единствено възможната!
Работещо решение има само при реален казус!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот pepita123 » 01 Окт 2024, 13:25

Гостът, искате комуникация в стил бг мама ли? :)
Мислех, че идеята е да се даде решение на конкретно зададен въпрос, а то било да се заяждаме, да си обясняваме елементарни житейски и правни понятия и да разсъждаваме свободно по разнообразни въпроси на правото. :)
Поздрави!
pepita123
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 01 Окт 2024, 13:42

Уважаема/и/ pepita123,
Видно от скорошната Ви регистрация във форума, явно е, че няма как да Ви е известно, че юзърът guest1 е, доказал се форумен трoл. Не е юрист, няма правни познания, няма култура, срам, свян, съобразителност,…той е един пaрa3ит, паразитиращ и посрамващ тази платформа, уви, търпян от администриращите същата.
Приемете съвета ми да не влизате в безмислени диалози с него... Просто го игнорирайте и не се затормозявайте допълнително.
Да, наистина заради него този форум заприлича, а и надмина "Бг-мама", като една говорилня...
Хубав ден пожелавам!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот bozyo » 01 Окт 2024, 23:44

pepita123 написа:ако апартаментът е 100% собственост на сестрата

защо разглеждате само тази нетвърдяна и недоказана хипотеза? или трябва да се разгледат и трите хипотези, или е редно да се посочи неяснотата. ако е имало делба, и при нея сестрата е получила паричен еквивалент на дяла си?
bozyo
Потребител

Предишна

Назад към Съсобственост и делба