начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Премахване на колче от тротоар

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Премахване на колче от тротоар

Мнениеот mobilekid7 » 09 Сеп 2024, 22:09

Здравейте! Питането ми е следното: отскоро съм наемател на гараж в центъра на София. Става въпрос за тясна уличка с габарит около 6 - 6.5 метра от едната страна на която паркират автомобили. Въпросният гараж се намира от другата страна на улицата като на тротоара пред него има поставени колчета и антипаркинг скоби. За съжаление колчетата са поставени твърде близо едно от друго, което прави маневрирането при подхождането към гаража изключително трудно и може би невъзможно за по-големи автомобили. Текущия ми автомобил е 4.35 м и с него се справям горе-долу с 2-3 маневри. Към края на годината съм планувал да го заменя с друг автомобил с дължина 5.06 м и притеснението ми е, че няма да мога да правя маневрата за да го вкарам в гаража. Въпросът ми е към коя институция трябва да се обърна за да ми съдейства с премахването на поне едното колче пред гаража. Уточнявам, че имам уверение от собственичката за съдействие и това не е някакъв произвол от моя страна. Става въпрос за тази улица: https://shorturl.at/Bi1pX Както се вижда от снимките колчетата не изпълняват никаква функция освен да пречат на ползвателите на гаражите, т.е. и без тях поради антипаркинг скобите не би било възможно паркиране на тротоара.
Благодаря!
mobilekid7
Нов потребител

Re: Премахване на колче от тротоар

Мнениеот ivanov_p » 10 Сеп 2024, 07:43

С въпросите към собственичката сте тръгнали сте по грешен път. Инстанцията към която е трябвало да се обърнете се нарича "флекс", най-добре акумулаторен. Въпросите се решават за 30-40 секунди. Към общината за каквото и да е разрешение трябва да се обръщате само в много краен случай, напр. ако колчетата бяха поставени преди седмица, с официална церемония и рязане на лента от кмета и придружени с надпис: "Не режете колчетата"! В случая те са незаконни, а и да бяха на кого му пука.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2024, 10:09

Като гледам в КАИС - улицата е Общинска публична, а имота - Общинска частна собственост. Тези колчета може да са законни, може незаконни- но това трябва да се докаже. Рязането може да се тълкува като "унищожаване на Общинска собственост" и да има негативни последици.
Като гледам уличния изглед - и копчетата, и скобите са поставени на граница между платното и тротоара, а не на имотната граница.
Бих попитал официално в общината - кой и защо ги е монтиран (на какво основание), и дали могат да бъдат изместени на имотната граница. Тогава по-малко ще пречат. В случая повече пречат автомобилите, които паркират в лявата лента, но това е друг въпрос.

Пп. Ако махнете даже само едно колче - рискувате някой да паркира между скобите!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mobilekid7 » 10 Сеп 2024, 10:18

guest1 написа:Като гледам в КАИС - улицата е Общинска публична, а имота - Общинска частна собственост. Тези колчета може да са законни, може незаконни- но това трябва да се докаже. Рязането може да се тълкува като "унищожаване на Общинска собственост" и да има негативни последици.
Като гледам уличния изглед - и копчетата, и скобите са поставени на граница между платното и тротоара, а не на имотната граница.
Бих попитал официално в общината - кой и защо ги е монтиран (на какво основание), и дали могат да бъдат изместени на имотната граница. Тогава по-малко ще пречат. В случая повече пречат автомобилите, които паркират в лявата лента, но това е друг въпрос.

Пп. Ако махнете даже само едно колче - рискувате някой да паркира между скобите!

Здравейте, благодаря за съвета. Да, не бих си позволил своеволието да режа каквото и да е без документ от общината, който да позволи това действие, но ми се струва за редно, че институцията, която ги е поставила би следвало да разреши създадения проблем от действието на поставянето им. Въпроса е коя е тази институция. Улицата е в периметъра на район Триадица. Писах им по емайл преди месец за съдействие за разрешаване на казуса, изпратих им същото писмо и чрез системата за сигурно електронно връчване, но все още не съм получил отговор от тях.

guest1 написа:Пп. Ако махнете даже само едно колче - рискувате някой да паркира между скобите!

Да, точно така. Това би било начало на нов тип проблем за мен и за ползвателя на съседния гараж и като цяло напълно излишно действие. В интерес на истината към края на улицата при последния гараж се вижда, че няма монтирано колче, а са монтирани две антипаркинг скоби по-близо една от друга за да се предотврати точно този проблем. Като цяло реда за управление на тази инфраструктура ми се струва голяма джунгла и се надявам да получа полезени насоки как да процедирам.
mobilekid7
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2024, 11:05

mobilekid7 написа:[В интерес на истината към края на улицата при последния гараж се вижда, че няма монтирано колче, а са монтирани две антипаркинг скоби по-близо една от друга за да се предотврати точно този проблем. Като цяло реда за управление на тази инфраструктура ми се струва голяма джунгла и се надявам да получа полезени насоки как да процедирам.

И аз мисля, че това е по-елегантно решение.
Но тека се произнесе собственика на имота- без значение районната администрацията или тази, на Столична община.

На много места- антипаркинг колчега се слагат точто на това място, за да се запази тротоара.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 10 Сеп 2024, 17:38

Трогателно! Жалко за комшиите.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Административно право