Здравейте,
Планираме строеж на двуфамилна къща с голям поливен двор, която искаме да захраним от сондаж, неискаме да правим частен водопровод, който след това да дарявае на общината. До имота няма прекарана ВИК мрежа, последната такава е на 800 м. УПИ-то е в границите на град, но няма водопроводна мрежа до съседните ни имоти. Поради тази причина сме се спряли на варианта - сондаж и септична яма за обратните води. Какви са законовите процедури - регулации, разрешения, удостоверения, т.н.? До момента сме изградили септичната яма, която фигурира в архитектните планове на къщата. Направихме сондажа с изградена сондажна шахта. Сондажа е регистриран, с номер от басейнова дириекция. Това, което ме притеснява е ограничението в черпенето на колчивество вода от сондаж- до 10 кубика на месец пише в писмото от басейнова дирекция. Сами разбирате, че това количество не може дори да посрещне номрално нуждите на 5 членно семейство, нито пък наповянето на двора.
Въпроси:
- Какво бихте ме посъветвали за да черпя легално поне 50 куб на месец, имайки предвид, че това е единственният източник на вода до имота?
- Закона задължава ли ме да поставя водомер в сондажната шахта? Коя институцуя трябва да постави пломба на този водомер, и пред кого трябва да го отчитам?
- Сондажната шахта и връзката и с водопроводната схема на къщата трябва ли да се отразят в документите на къщата, като архитектурни планове, скици, т.н. ?
- Трябва ли задължително да подам документи към ВИК за възможност за присъединяване към техен водопровод, в процеса на изготвяне на визата за строеж или това не задължителна стъпка, когато сме избрали варианта сонда и септична яма?
Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Захранване на фамилна къща със сонда ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Захранване на фамилна къща със сонда ?
Тази сонда я забравяте, с нея може да си поливате градината. Проверете дали тези 10м3 са за месец или ден.
Сондажите за вода за битови нужди, която може да замени доставяната от ВиК се прави по друг ред, отнема около година и струва 20-25 хил. лв.
Законите въобще не ви интересуват, сондажа не става срещу знаенето им, пишете ми на лични.
Сондажите за вода за битови нужди, която може да замени доставяната от ВиК се прави по друг ред, отнема около година и струва 20-25 хил. лв.
Законите въобще не ви интересуват, сондажа не става срещу знаенето им, пишете ми на лични.
- ivanov_p
- Активен потребител
maia_ch написа:До момента сме изградили септичната яма...
... вода от сондаж- до 10 кубика на месец ... нуждите на 5 членно семейство, нито пък наповянето на двора.
твърдението, че това е единственият източник на вода в имота, е невярно.
1. можете да заявите включване към съществуващата селищна водоснабдителна мрежа.
2. можете да събирате дъждовна вода в легени, кофи или в цистерни.
3. можете да сложите втора помпа, или до, или в септичната яма.
докато населението счита законите за нежелателни спънки и се опитва да ги заобиколи, ще си пати от собствената хитрост. особено "отмъстителни" са законите на природата, физически, екологични и др.
ако ще черпите "само" 10 куб.м на месец за нуждите на семейството, при водонепропусклива (по закон) яма ще трябва всеки месец да изпомпвате 10-те куб.м + битовите отпадъци и физиологията на семейството. при нарушение на юридическия закон и изградена попивна яма, замърсяването на подпочвените води и последващите болести са гарантирани.
maia_ch написа:... за да черпя легално поне 50 куб на месец...
легално се прави чрез заявяване на съответния дебит в басейнова дирекция, и съответното разрешение за водовземане. въпросите за водомера на сондажа навеждат на мисълта, че "легална" е куха фраза.
поливно земеделие с поне 50 куб.м/месец може и да доведе до подземни кухини и някои несъгласия на гравитацията с нечие виждане за рай на земята. не веднага. но затова пък, като му дойде времето - внезапно и бързо.
- bozyo
- Потребител
ivanov_p написа:Тази сонда я забравяте, с нея може да си поливате градината. Проверете дали тези 10м3 са за месец или ден.
Тещо ми подсказва, че е на ден.
Чл. 35. (5) Лицето, в чийто имот е извършено водовземането, има право на безплатно водовземане в размер не повече от 10 куб.м на денонощие, независимо от полученото обезщетение.
Чл. 43. (1) Индивидуално използване на водите и водните обекти е налице, когато съответното право се осъществява от определен титуляр.
(2) Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, с изключение на минералните води.
Закон за водите
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Изписани са един куп глупости.
Изграждането на сонда за битови нужди трябва да е в рамките на населеното място (уж урбанизирана територия, за което в момента водя дело), и става само с уведомителен режим, а не разрешителен. Т.е. изграждате сондата, и до 3 месеца трябва да уведомите басейнова дирекция по район, че имате сонда и ще ползвате същата за битови нужди.
Имате право на безплатно водовземане до 10 кубика на денонощие (24 часа), а не 1 месец.
Това е ясно описано в закона за Водите. Вижте чл. 43 - 44, 118 мисля че беше другия.
Проблем може да имате, ако кмета на населеното място каже че сте извън града, което е абсолютно възможно и за съжаление се случва твърде често. Тогава следват мъките, с които се боря аз. Общо взето се води дело след отказа на басейнова дирекция. Такива дела има доста ако потърсите в интернет (dela.bg, дела на ВАС, и др.). Когато отида на делото и видя какво се изкаже съдията, ще споделя тук.
Изграждането на сонда за битови нужди трябва да е в рамките на населеното място (уж урбанизирана територия, за което в момента водя дело), и става само с уведомителен режим, а не разрешителен. Т.е. изграждате сондата, и до 3 месеца трябва да уведомите басейнова дирекция по район, че имате сонда и ще ползвате същата за битови нужди.
Имате право на безплатно водовземане до 10 кубика на денонощие (24 часа), а не 1 месец.
Това е ясно описано в закона за Водите. Вижте чл. 43 - 44, 118 мисля че беше другия.
Проблем може да имате, ако кмета на населеното място каже че сте извън града, което е абсолютно възможно и за съжаление се случва твърде често. Тогава следват мъките, с които се боря аз. Общо взето се води дело след отказа на басейнова дирекция. Такива дела има доста ако потърсите в интернет (dela.bg, дела на ВАС, и др.). Когато отида на делото и видя какво се изкаже съдията, ще споделя тук.
- obshtinski_ekspert
- Нов потребител
obshtinski_ekspert написа:Изписани са един куп глупости.
И решихте, че този куп е малък - че добавихте нова глупост?
Вместо да погледнете горния пост, където съм цитирал въпросните членове!
Чл. 118 няма нищо общо.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:obshtinski_ekspert написа:Изписани са един куп глупости.
И решихте, че този куп е малък - че добавихте нова глупост?
Вместо да погледнете горния пост, където съм цитирал въпросните членове!
Чл. 118 няма нищо общо.
Вашата информация е вярна. Чл 118г, сега го погледнах (упоменал съм че не съм сигурен), и като цяло в 118 се споменават регистрите на кладенците, които касаят заявителя, понеже заявлението което се пуска е по този член. Когато се пуска заявление за кладенец, се пуска по 118г ал3 (четова това от моето заявление), освен ако не е за стопански цели. Там изискванията са доста по-сериозни. В самия член са описани изискванията, като за битови нужди такива няма (в този чл поне), но самият член присъства в заявлението.
- obshtinski_ekspert
- Нов потребител
Планираме строеж на двуфамилна къща с голям поливен двор, която искаме да захраним от сондаж, не искаме да правим частен водопровод, който след това да дарявае на общината.
Става въпрос за проектиране на нова многофамилна сграда, чието разрешение за строеж се дава след заверка на ВиК част. За да се завери тази част трябва договор с ВиК доставчика или разрешение от Басейнова дирекция за сондаж. Водата от този сондаж трябва да отговаря на изискванията на БДС за питейна вода и определен напор измерван в литри за секунда, което за "двуфамилна" вероятно ще е около 0.5-0.7 л/сек. Тези изисквания определят изземване от по-дълбоки водни пластове, като най-малката която лично аз съм срещал е 27 метра, но може да стигне и 60-70 м. и заради посочените причини водата водеща до получаване на разрешение за строеж се нарича "питейна". Водата от десет метровите сонди за "битови" нужди не е питейна, макар да може да се пие, защото при снеготопене и по-силни дъждове се замърсява с механични замърсители, което БДС и народа са определили като "мътна" и "кална" вода.
Тази вода задължително трябва някъде да изтече, или в канал на ВиК, заустване във водоем или изгребвателна яма. Разрешителния процес продължава около година, след което може да се вземе разрешение за строеж, а самият сондаж трябва да е готов до разрешението за ползване. Тази вода се плаща по водомер, а цялото приключение струва колкото съм написал по-горе.
- ivanov_p
- Активен потребител
не искаме да правим частен водопровод, който след това да дарявае на общината.
Това се прави само в някой бандитски общини като СО и в наказателното право се нарича изнудване. Спокойно може да подпишете всички документи и да дарите водопровода на общината, а след като получите разрешение за ползване да си поискате обратно парите по граждански път, като отделно сезирате и прокуратурата. Проблемът обаче е, че вие трябва да направите ПУП за улиците по които ще минава тръбата, съответните документи за минаване през частни имоти и въобще всички екстри, които ще отнеме от една до две години в София и по-малко из провинцията и се прави от специализиран проектант. Процедурата е много по-скъпа от сондата.
Когато имате имот извън границите на населено място той е със статут на земеделски, а за да направите сонда там е най-бързо и добре собственика да се идентифицира с имота като стане земеделец. Казано вкратце: земеделски имот - земеделец - липса на проблеми и решения на съдилища.
- ivanov_p
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|