Здравйте!
Във фирма е въведен график за работа и е със сумирано изчисляване на работното време със срок от един месец. Графикът за работа е следния: Работна смяна за деня от 7.00ч до 15.00ч. - 8 ч. и с продължителност на работната седмица с тези часове от понеделник до неделя включително. В седмицата следваща работната, от понеделник до неделя включително се почива. Общо работните часове за седмицата са 56. Междудневната почивка е 16ч.
Може ли да бъде съставен график за работа по този начин?
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работа по график и Сумирано изчисляване на работното време
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Работа по график и Сумирано изчисляване на работното вре
Изглежда че може. Според чл. 142, ал. 6 КТ продължителността на работната седмица при сумирано работно време не може да е по-дълга от 56 часа, при Вас е максимумът. Въпросът е, щом се отчита помесечно, да не се надвишава месечната норма. По трудов договор каква е нормалната продължителност на работното Ви време? Предполагам 8 часа.
Настоящият месец април има 22 работни дни, т.е. Вашата норма от часове за месеца при сумирано работно време е 176 часа. Какъвто и график да определи работодателят, отработените от Вас часове не следва да надвишават тези за месеца, в противен случай се дължи възнаграждение за извънреден труд за надработените часове. Интересно ми е, щом 1 седмица се работи и 1 седмица се почива, това на практика трудно доближава нормата от 176 часа за месеца, 56х2 дава 112 часа.
Настоящият месец април има 22 работни дни, т.е. Вашата норма от часове за месеца при сумирано работно време е 176 часа. Какъвто и график да определи работодателят, отработените от Вас часове не следва да надвишават тези за месеца, в противен случай се дължи възнаграждение за извънреден труд за надработените часове. Интересно ми е, щом 1 седмица се работи и 1 седмица се почива, това на практика трудно доближава нормата от 176 часа за месеца, 56х2 дава 112 часа.
- bvoykov
- Потребител
И аз мисля, че може. Въпреки че е интересно как спазват чл.153, ал. 2 /КТ. Но да кажем, че това са подробности.
- berto
- Потребител
berto написа:И аз мисля, че може. Въпреки че е интересно как спазват чл.153, ал. 2 /КТ. Но да кажем, че това са подробности.
Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ много се интересува от точно такива подробности!
Този график ... едва ли е съгласуван с тях.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
berto написа:И аз мисля, че може. Въпреки че е интересно как спазват чл.153, ал. 2 /КТ. Но да кажем, че това са подробности.
"При сумираното изчисляване установената нормална продължителност на работното време се спазва средно за определен по-продължителен от деня и седмицата период от време. В този случай продължителността на работното време през отделните дни може да надвишава нормалната, но работата в повече се компенсира с почивка в границите на отчетния период. По този начин балансът на работното и свободното време се запазват средно за периода на отчитане. Решение № 14 от 27.03.2012 г. по гр. д. № 405/2011 г. на Върховен касационен съд"
- dimist
- Потребител
Решения на ВКС, които НЕ СА тълкувателни, са ирелевантни. Те не са задължителна съдебна практика.
- berto
- Потребител
Това от чисто формалистична гледна точка може и да е вярно. Реално погледнато според мен не е. Основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК за допускане до касация са съдът да се е произнесъл по материалноправен или процесуалноправен въпрос, решен в противоречие със задължителната практика на Върховния касационен съд и Върховния съд в тълкувателни решения и постановления, както и в противоречие с практиката на Върховния касационен съд. Щом съдът трябва да съобразява решенията си с "практиката" на ВКС, под което най-вероятно текстът визира казуалната, "незадължителната", а не тълкувателната, реално същата се явява задължителна за него, тъй като отклонението му от нея е основание за допускане до касация. Така че текстът на чл. 290, ал. 3 ГПК, появил се на бял свят за първи път през 2017 г. - 10 г. след обнародването на този ГПК, реално е едно правно нищо. В т. 1 на чл. 280, ал. 1 ГПК обаче не са включени обикновените решения на Върховния съд, те може и да не представляват задължителна практика, макар че следва да се държи сметка за това какви процесуални и съдоустройствени закони са действали към момента на тяхното постановяване, макар и същите едва ли да биха могли да повляят върху сега действащото законодателство, засягащо актовете на касационната инстанция.
- bvoykov
- Потребител
Ако е в противоречие с практиката на ВКС, то тогава ние ставаме автоматично прецедентна правна система, а ние не сме такава.
Чл. 290, ал. 3 /ГПК е меродавното. Чл. 280, ал. 1, предложение не знам си кое си от ГПК е грешното.
Така се тълкува. Това е всеобщото разбиране в теорията И практиката.
Когато допреди 7 години имаше задължителна практика по чл. 290 /ГПК, тогава настана смут в практиката, защото имаше решения по дела със сходна фактическа обстановка, които се решаваха по противоположен начин. Това доведе до приемането на ал. 3 на чл. 290 /ГПК. Нека спазваме общоустановеното тълкуване и не измисляме нови начини за четене на закона, въпреки че понякога е доста съблазнително да го правим.
Чл. 290, ал. 3 /ГПК е меродавното. Чл. 280, ал. 1, предложение не знам си кое си от ГПК е грешното.
Така се тълкува. Това е всеобщото разбиране в теорията И практиката.
Когато допреди 7 години имаше задължителна практика по чл. 290 /ГПК, тогава настана смут в практиката, защото имаше решения по дела със сходна фактическа обстановка, които се решаваха по противоположен начин. Това доведе до приемането на ал. 3 на чл. 290 /ГПК. Нека спазваме общоустановеното тълкуване и не измисляме нови начини за четене на закона, въпреки че понякога е доста съблазнително да го правим.
- berto
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|