- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Премахване канал тъба съсед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Премахване канал тъба съсед
Здравейте, съсед над моя апартамент е с тоалетна с долно оттичане и съответно канализационната тръба от тоалетната му минава закачена за тавана на моя апартамент и се зауства във вертикалната канализация на кооперацията ни. Съответно шумове и т.н.
Имам ли право просто да я премахна ?
- ate1234
- Младши потребител
Re: Премахване канал тъба съсед
НЕ!!!
Защото
Как си представяте - това премахване?
При Вас би трябвало да е по същия начин!
Защото
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Как си представяте - това премахване?
При Вас би трябвало да е по същия начин!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Канализацията от отделните тоалетни в апартаментите , НЕ СА главни, а второстепенни ! Главна е единствено вертикалната канализационна тръба между етажите
- ate1234
- Младши потребител
ate1234 написа:Канализацията от отделните тоалетни в апартаментите , НЕ СА главни, а второстепенни ! Главна е единствено вертикалната канализационна тръба между етажите
Понякога се иска малко мислене. Съвсем мъничко ... ню-ню!
Има две жилища „едно над друго“! Тоалетната чиния е в горната тоалетна, а оточната тръба - преминава през плочата и се зауства във вашата тоалетна.
Какво трябва да стане, за да я премахнете?
Физически - съвсем малко усилие, но какви ще са последствията? Ако премахнете тръбата - къде ще се отича водата?
Вие не можете да промените начина на отичане - на „задно“, защото това означава влизане в чужд имот!
- guest1
- Активен потребител
Вероятно така е целия вход. Трябва да направите събрание на което да вземете решение, а най-добре преди събранието да извикате майстор, който да предложи начин на свързване на каналните тръби в общия отвод на етажа на ползвателя.
- ivanov_p
- Активен потребител
Интересува ме единствено юридически имам ли право да я махна или не.
Не практически ! Практически е ясно как, но не искам да си имам проблеми с адвокати и т.н.
Вертикалната канализационна е обща част разбира се, но каналите под тоалетните отгоре, ако влизат в моя апартамент и буквално са захванати за тавана на банята МИ ?!
Не практически ! Практически е ясно как, но не искам да си имам проблеми с адвокати и т.н.
Вертикалната канализационна е обща част разбира се, но каналите под тоалетните отгоре, ако влизат в моя апартамент и буквално са захванати за тавана на банята МИ ?!
- ate1234
- Младши потребител
ivanov_p написа:Вероятно така е целия вход. Трябва да направите събрание на което да вземете решение, а най-добре преди събранието да извикате майстор, който да предложи начин на свързване на каналните тръби в общия отвод на етажа на ползвателя.
Технически - нещата са много прости! Подменя се цялата канализационна тръба, а може и само в конкретния апартамент да се подмени тоалетната чиния - от такава с долно, с нова със задно отичане.
Но ... това може да стане само с изричното съгласие и участие на другия собственик.
ate1234 написа:... съответно канализационната тръба от тоалетната му минава закачена за тавана на моя апартамент и се зауства във вертикалната канализация на кооперацията ни. Съответно шумове и т.н.
Ако си мислите, че тези шумове са само от въпросната тоалетна ... много се лъжете!
Пак ще има шум - от вертикалната тръба!
ate1234 написа:Интересува ме единствено юридически имам ли право да я махна или не.
НЕ!!!
- guest1
- Активен потребител
В закона пише, че вертикалите са общи части, а отклоненията (тръбата на тавана Ви) са индивидуална собственост.
Доколкото никъде не е уговорено друго и към момента на строежа на сградата предполагам, че комунистичееските принципи - с оглед на обичайната технология на строене, въобще не са предполагали, че конфликти в тази посока е възможно да възникнат, правя следните изводи:
1. Отклонението е собственост на Вашия комшия, като ако с действията си Вие го повредите или премахнете, то комшията има право да претендира имуществени (цената да го сложи отново) и неимуществени вреди (неудобството, че не може да си използва тоалетната известен период от време).
2. Добре, отклонението е негово, но то преминава през вашия апартамент без вашето съгласие, нали така ? Ами - макар да не сте дал изрично съгласие, вашият праводател (или праводателя на праводателя Ви) е дал съгласие за това, доколкото е закупил апартамент с ясното съзнание, че съгласно одобрените архитектурни проекти през тавана му ще минава тази тръба.
Може да помъчите да защитите тезата, че комшията над Вас следва да Ви заплаща обезщетение, че неговата тръба минава през вашата собственост (имуществени вреди), както и обезщетение за това, че се чуват неприятни шумове (неимуществени вреди), но по мое мнение - без да съм чел съдебна практика, не мисля, че ще мине в съда.
Успех.
Доколкото никъде не е уговорено друго и към момента на строежа на сградата предполагам, че комунистичееските принципи - с оглед на обичайната технология на строене, въобще не са предполагали, че конфликти в тази посока е възможно да възникнат, правя следните изводи:
1. Отклонението е собственост на Вашия комшия, като ако с действията си Вие го повредите или премахнете, то комшията има право да претендира имуществени (цената да го сложи отново) и неимуществени вреди (неудобството, че не може да си използва тоалетната известен период от време).
2. Добре, отклонението е негово, но то преминава през вашия апартамент без вашето съгласие, нали така ? Ами - макар да не сте дал изрично съгласие, вашият праводател (или праводателя на праводателя Ви) е дал съгласие за това, доколкото е закупил апартамент с ясното съзнание, че съгласно одобрените архитектурни проекти през тавана му ще минава тази тръба.
Може да помъчите да защитите тезата, че комшията над Вас следва да Ви заплаща обезщетение, че неговата тръба минава през вашата собственост (имуществени вреди), както и обезщетение за това, че се чуват неприятни шумове (неимуществени вреди), но по мое мнение - без да съм чел съдебна практика, не мисля, че ще мине в съда.
Успех.
- hristev
- Потребител
Вас може да ви интересува само дали може да премахнете тръбата, но това зависи от много фактори. Ако така са направени всички връзки, т.е. сградата е проектирана и приета по този начин не може да направите нищо. Вие или първият собственик сте купили апартамента с връзки по този начин и трябва да ги търпите. Не вярвам съседа да си е купил тоалетна с долно оттичане и да го е забелязал вкъщи, а след това да ви е пробил тавана за да се върже. В този смисъл свикайте събрание на ЕС, поставете въпроса и търсете решение.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Не вярвам съседа да си е купил тоалетна с долно оттичане и да го е забелязал вкъщи, а след това да ви е пробил тавана за да се върже. В този смисъл свикайте събрание на ЕС, поставете въпроса и търсете решение.
Не мога да твърдя със сигурност, но понеже много сгради - строени преди повече от 40 години - тоалетните са с долно отичане, да е било поради липса на друг вариант!
Ако въпросния съсед току-що си е ремонтирал тоалетната - ОС на ЕС няма да помогне. Само директна ракетна атака - от Путин, Хамас, Израел или хутите.
ate1234 написа:Не практически ! Практически е ясно как, но не искам да си имам проблеми с адвокати и т.н.
Точно практическия вариант ти с губи!
Ако аз съм отгоре - директно ти казвам:
Махни я спокойно, но ... после ще тече върху главата ти!
Основно правило на зимния секс - този който има хрема е отдолу.
- guest1
- Активен потребител
Кога е строена сградата, имате ли одобреният проект на канализационни инсталации, за да твърдите за "незаконност". Според ЗУТ има право на минимални отклонения за връзване към главна вертикална. Да не би да имате по-голям апартамент или няколко етажа, при които самият вие да сте правил промени, обикновено при свързани първи етажи. За да има някакво отклонение, може би над тоалета на съседа ви има две тоалетни.Често срещано явление при "ново" строителство, и то одобрено от органите. Ако по някакъв начин прекъснете, отклоните, затапите, цялата кооперация ще затъне в """", и се гответе за сериозни дела. А шумовете ги има във всички сгради, не е само при вас.
- ellie2
- Младши потребител
Защо ви дразнят шумовете? Обикновено баните са една под друга? Не би трябвало да изпитвате дискомфорт, освен ако не сте правил преустройва? Липсва информация.
- ellie2
- Младши потребител
Едно намигване!
Щеше да е по-добре, ако бяхте написали - „в ПОЧТИ всички сгради“!
При еднофамилни и особено селски къщи - няма! Ако ползват външна тоалетна!
ellie2 написа:А шумовете ги има във всички сгради, не е само при вас.
Щеше да е по-добре, ако бяхте написали - „в ПОЧТИ всички сгради“!
При еднофамилни и особено селски къщи - няма! Ако ползват външна тоалетна!
- guest1
- Активен потребител
guest1, благодаря за уточнонението!
Друго ме тревожи, тези "шумове". За да има подобно "неудобство", може би това "отклонение" не е свързано към вертикална канализационна тръба "конкретната" баня, а минава хоризонтално през цялата собственост. Спални, холове и др., и да се влива в друга главна канализационна тръба на съседен апартамент, който да е обединен в един голям. Често срещана практика при "ново" строителство. Или да са правени някакви преустройства на долни етажи. Връзки, обслужващи основна инфраструктура изобщо не са "второстепенни",дори част от тях са наложителни и позволени, при спазане на ЗУТ нормативи, отклонения - наклон, дължина, диаметър на тръба, налягане. Потребителят спестява информация кога е строена сградата, първи собственик ли е, каква площ, етажи притежава? Подобни "самоинициативи" задължително се съгласуват с архитекти, инженери, съседи и т.н. "Закачена за тавана", това не е картина, да я закачиш на стената. (ако майсторът намали диаметър на тръба или налягане, хипотетично, и това са всички апартаменти по съответен вертикал, какво правим?)
Друго ме тревожи, тези "шумове". За да има подобно "неудобство", може би това "отклонение" не е свързано към вертикална канализационна тръба "конкретната" баня, а минава хоризонтално през цялата собственост. Спални, холове и др., и да се влива в друга главна канализационна тръба на съседен апартамент, който да е обединен в един голям. Често срещана практика при "ново" строителство. Или да са правени някакви преустройства на долни етажи. Връзки, обслужващи основна инфраструктура изобщо не са "второстепенни",дори част от тях са наложителни и позволени, при спазане на ЗУТ нормативи, отклонения - наклон, дължина, диаметър на тръба, налягане. Потребителят спестява информация кога е строена сградата, първи собственик ли е, каква площ, етажи притежава? Подобни "самоинициативи" задължително се съгласуват с архитекти, инженери, съседи и т.н. "Закачена за тавана", това не е картина, да я закачиш на стената. (ако майсторът намали диаметър на тръба или налягане, хипотетично, и това са всички апартаменти по съответен вертикал, какво правим?)
- ellie2
- Младши потребител
Колеги да напомня въпроса си все пак ! хахахахахах
----------------------------------------------------------------------
Здравейте, съсед над моя апартамент е с тоалетна с долно оттичане и съответно канализационната тръба от тоалетната му минава закачена за тавана на моя апартамент и се зауства във вертикалната канализация на кооперацията ни. Съответно шумове и т.н.
--------------------------------------------------------
За никакви шумове не иде реч !
Чисто естетически искам да я махна /моля за съвети за окачен таван, да не ми се дават/.
Та въпросът ми е имам ли право да премахна тръбата или не ?
От една страна тя е в мой имот, но дали се води обща, имам ли право да я премахна и изобщо какво е правното положение ?? Вертикалната канализационна, в която се заустват всички хоризонтални е ясно, че е обща, но тази ?!
Като въпросът ми е с молба за юридически съвет, а не за практически !
Чисто естетически искам да я махна /моля за съвети за окачен таван, да не ми се дават/.
Та въпросът ми е имам ли право да премахна тръбата или не ?
От една страна тя е в мой имот, но дали се води обща, имам ли право да я премахна и изобщо какво е правното положение ?? Вертикалната канализационна, в която се заустват всички хоризонтални е ясно, че е обща, но тази ?!
- ate1234
- Младши потребител
ate1234 написа:Колеги да напомня въпроса си все пак ! хахахахахах
Съответно шумове и т.н.
Следя!
- guest1
- Активен потребител
И вие смятате, че някой от форума ще наеме частен детектив който да открие къде живеете, а след това ще отиде в общината за да търси документите за сградата и след като се запознае с тях да ви даде юридически съвет? Аз лично бих направил това за много голяма сума, но може някой по-амбициозен и млад да реши да жертва няколко дни за 2-3 хил. лв., ако е в същия град.
За да ви излезе по-евтино отидете в общината, намерете документацията, снимайте я, пуснете я тук и може някой да ви отговори.
- ivanov_p
- Активен потребител
Без да си мърдам задника и да ходя някъде, и напълно БЕЗПЛАТНО, ще кажа на автора:
Вероятността - сградата и въпросното включване във вертикалния щранг - да са прэменяни е почти нулева.
Едно - защото 60-те и 70-те годинина ХХ век се е ппавело така.
Вхоро - защото такъв ремонт изисква влизане в съседното жилище (което е трудно) и пробиване на плочата (коетэ не е добре и не се правеше)!
Единствения вариант го ниждам така:
Вероятността - сградата и въпросното включване във вертикалния щранг - да са прэменяни е почти нулева.
Едно - защото 60-те и 70-те годинина ХХ век се е ппавело така.
Вхоро - защото такъв ремонт изисква влизане в съседното жилище (което е трудно) и пробиване на плочата (коетэ не е добре и не се правеше)!
Единствения вариант го ниждам така:
- 1. Съседа отгоре да НЕ Е ремонтирал скоро тоалетната.
2 Да се съгласи, да промени начина на этичане на тоалетната чиния и да запуши отвопа в плочата.
3. Авторът на гемата - да финансира мероприятието.
- guest1
- Активен потребител
Може да шумоизолирате въпросната "връзка", след което да я прикриете с някакъв декоративен елемент. Всъщност да стане красиво, с малко въображение негативът може да се превърне в позитив. Ако имате приятели архитекти, консултирайте се с тях.
- ellie2
- Младши потребител
Чл. 128. (2) Допуска се главните хоризонтални канализационни клонове и техните разклонения до вертикалните канализационни клонове да се проектират висящи, когато са изпълнени от чугунени или пластмасови тръби с повишена якост.
- ellie2
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|